Hlavní obsah
Lidé a společnost

Výsměch obětem: české soudnictví v praxi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Ilustrační fotografie

Říká se, že spravedlnost je slepá. České soudnictví je schopno produkovat drakonická, exemplární potrestání, ale většinou pro takové případy, nad kterými obyčejný člověk kroutí hlavou. Opravdu mají žalobci a soudci vždy pravdu?

Článek

K napsání tohoto článku mě vedly dva poměrně velmi medializované případy, které jsou umístěny na protilehlém spektru závažnosti. Ovšem oba s naprosto odlišnou, dle mého názoru, zcestnou formulací trestu pro jejich aktéry.

Pokud máte zájem, zde jsou odkazy na oba zmíněné případy: Manželé provozovali rituál s Ayahuascou, Cyklista zbil matku s dcerou

Ayahuasca

První článek pojednává o tropické rostlině, která nese název Ayahuasca. Pojďme si v rychlosti shrnout, o jakou rostlinu se vlastně jedná. Ayahuasca je halucinogenní psychotropní nápoj z jihoamerické liány Banisteriopsis caapi, obsahující DMT.

Účinky:

- Mění smyslové vnímání a vnímání času

- Zesiluje emoční prožívání

- Způsobuje intenzivní vizuální a duchovní prožitky

Srovnání s drogami:

- Nízký potenciál závislosti

- Používána v rituálním kontextu

- Považována za relativně nízkorizikovou

Právní postavení:

- Nelegální v ČR a většině EU kvůli DMT

- Legální v Brazílii, Peru, Mexiku a Kolumbii

- Nizozemsko povoluje náboženské ceremonie

A nyní již první zmíněný případ manželé Kordysovi

Dostali 8 let za obchody s ayahuascou, rizikovost je přitom malá

Vrchní soud v Olomouci potrestal manžele Karolínu a Jaroslawa Kordysovi osmiletým vězením za obchody s ayahuascou, psychotropním nápojem šamanů. Oba byli obviněni z nedovolené výroby a nakládání s psychotropními látkami kvůli dovozu a distribuci nápoje obsahujícího nelegální halucinogen DMT, čímž si přišli na více než 11 milionů korun. Krajský soud v Ostravě původně udělil Karolině 5,5 roku a Jaroslawovi 8,5 roku vězení, ale odvolací soud změnil tresty na osm let pro oba. Odborníci, včetně národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila, považují tresty za neúměrné a upozorňují na nutnost změny v regulaci drog, které by měly být posuzovány podle své skutečné škodlivosti. Ayahuasca, která je v tradičním kontextu používána k léčbě a duchovnímu rozvoji, má podle některých studií terapeutický potenciál a její rizikovost je považována za nízkou.

Rituál s ayahuascou je to nejlepší, co jsem udělal, svěřil se mladík

Osobní zkušenost s ayahuascou popsal třicetiletý Jakub, který se zúčastnil rituálu vedeného šamanem z Jižní Ameriky. Rituál se konal na odlehlé chatě v Moravě a účastnilo se ho patnáct lidí z různých společenských skupin. Příprava zahrnovala tři týdny speciální diety a půst před samotným obřadem. Jakub líčí, že po požití nápoje a počátečním uvolnění zažil silné vizuální i duchovní prožitky, které vnímá jako významné pro svůj osobní růst a řešení životních otázek. Přestože ayahuasca obsahuje nelegální DMT, mnozí účastníci rituálů hledají v nápoji pomoc při zdravotních či psychických problémech, které moderní medicína často nedokáže vyřešit.

Foto: pixabay.com

Šamanský rituál – ilustrační obrázek

Musel zakročit prezident

Prezident Miloš Zeman nakonec udělil milosti manželům Kordysovým a jejich spolupracovníkovi Petru Kanawkovi. Zeman se rozhodl prominout nepřiměřeně vysoké tresty, které podle něj neodpovídají míře společenské nebezpečnosti jejich činů. K milosti přispěla doporučení významných osobností, včetně bývalého polského prezidenta a národního protidrogového koordinátora.

Druhý zmíněný případ surového napadení dvou žen

Cyklista surově zbil dceru s matkou. Žalobce navrhuje podmínku

V centru Prahy došlo před necelými dvěma lety k tragickému incidentu, kdy cyklista brutálně napadl dívku a její 47letou matku, která na následky zranění později zemřela. Případ bude v červnu projednáván u pražského soudu, přičemž státní zástupce navrhuje útočníkovi podmíněný trest!

Incident v centru Prahy

Dne 29. srpna, nedaleko Karlova mostu, jely Markéta a její dcera Vanessa v autě, když narazily na rodinu s malými dětmi na kolech. Matka dětí zaslechla jejich rozhovor o nebezpečí jízdy s dětmi v centru města a sdělila svému manželovi, že na ně ženy autem najížděly. Když ženy rodinu předjely, rozzuřený muž na kole je pronásledoval a fyzicky napadl. Měl mlátit do auta, brát za kliku a vyhrožovat oběma ženám.

Brutální útok a následky

Cyklista vtrhl do auta, vyrval Vanesse telefon z ruky a hodil ho ven. Poté, co Vanessa šla pro svůj telefon, začal jí útočník nadávat a fyzicky napadat. Když její matka vystoupila z auta, aby ji bránila, muž ji chytil za vlasy, stáhl do předklonu a surově ji bil pěstmi do břicha a hrudníku, následně ji kopal. Matka zemřela o dva dny později na následky vnitřních poranění.

Právní následky a soudní proces

Státní zástupce navrhuje pro útočníka podmíněný trest, přičemž v obžalobě je uvedeno, že ženy na rodinu nenajížděly a jízdu vykonávaly bezpečně. Incident byl zachycen na kamerových záznamech, které potvrzují výpovědi žen. Napadeným nikdo na místě nepomohl a incidentu přihlížela i útočníkova rodina, která oběti urážela. Tento případ bude projednáván u soudu, kde se rozhodne o osudu cyklisty.

Závěr

Co k tomu vlastně více říct. Oba příběhy a jejich tresty se podle mého skoro vymykají realitě. Je totiž naprosto neuvěřitelné, že lidé, kterým ostatní dobrovolně zaplatí za relaxační zážitek, byť s látkou, která je klasifikována jako nelegální, dostávají jako odpověď za své činy 8 let bez podmíněného trestu, jinými slovy musejí nastoupit do vězení. Svými činy nikoho neohrozili, nezranili, jednání všech zúčastněných bylo naprosto dobrovolné.

Na druhé straně máme až astronomicky přehnanou reakci, která vede k nelidskému napadení dvou žen, dcery a matky. Kdy útočník buší do auta, slovně ženy napadá a křičí „Pojď si to vyřídit ven jako chlap, je mi jedno, že jsi žena!“ Načež patrně následkem matka dva dny po napadení umírá v nemocnici. Dle kamerových záznamů je jasně dokázáno, že svou jízdou neohrozila rodinu cyklisty a bezpečně a pomalu je objela. Navrhovaným trestem je ovšem v tomto případě podmínka.

Jinými slovy pomáhej ostatním, nikomu neubližuj a dostaneš 8 let natvrdo. Každopádně pokud neoprávněně zaútočíš na dvě slabší osoby, přičemž jedna z nich po útoku zemře v nemocnici, je adekvátním trestem podmínka a stále jsi na svobodě.

Czechia country for the future!

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz