Hlavní obsah
Názory a úvahy

Řetězce klamou a okrádají Čechy, prodávají draze nekvalitní blivajzy

Foto: Hala D

Sleva?

Základní potřebou člověka je jídlo: maso, chléb, pečivo, ovoce, zelenina, brambory, rýže atd. Mnoho supermarketů si z lidské potřeby jíst dělá bezohledný byznys.

Článek

V současné době na nás z nelegálních billboardů u dálnic křičí agresívní reklama na zahraniční řetězce: Lídl, správná volba; Kaufland, od českých farmářů; Penny, hezky česky; Albert, 100% čerstvost apod. Řetězce jsou na každém kroku a člověk se jim jen těžko vyhýbá. Bohužel však jde o systematickou blamáž a podvod za bílého dne, kdy těmto řetězcům nejde o blaho občanů, ale o maximální zisky bez ohledu na zdravotní následky zákazníků.

Trh s potravinami v České Republice ovládají 4 zahraniční společnosti. Kvalita jejich zboží je nevalná a kromě zmíněných základních potravin, nabízejí spousty dalších nesmyslů, bez kterých by se člověk obešel a slouží jen pro tahání peněz z kapes občanů. Společným znakem zboží z řetězců je, že jsou zabaleny v tunách fólie a plastu, samotné poživatiny jsou plné chemie, konzervantů a různých chemicky vyladěných příchutí. Z hlediska zdravotního jsou tyto chemické otraviny pro lidský žaludek těžko zpracovatelné a nedodají potřebnou energii a prospěšné látky. A to vše za nekřesťanské ceny. Když jedna značka zdraží, ostatní se přizpůsobí, když zlevní, ostatní zlevní také. Řetězce tomu říkají „optimalizace cen dle konkurence“ ale výsledkem je to, že občan nemůže nikde nakoupit výrazně levněji. Systém vykazuje znaky monopolu a to i přestože předseda UOHS Mlsna, žádný monopol „neobjevil“. V kombinaci s přehršlí slevových akci (které často ani akcemi nejsou, viz úvodní obrázek z brněnského řetězce), věrnostních kartiček a letákové masírky se zákazník, hlavně ti slabší v populaci (důchodci) stávají obětí rozsáhlé matoucí a lživé kampaně.

V současné době jsme zemí, kde máme nejvíce řetězců na hlavu. Masívní boom řetězců nastal po roce 2000, kdy absence jakýchkoliv regulačních mechanismů umožnila průnik šizuňků a obchodníků s teplou vodou na náš trh. Regulace jsou přece socialisický přežitek, takže se musí spekulantům, zlodějům a podvodníkům nechat volný prostor, řekl by Klaus. Vznik tohoto problému je však hlouběji v minulosti. V 50. letech bolševici zkolektivizovali české zemědělství, okradli a zničili české sedláky a malé výrobce jídla, kteří po staletí dodávali českým občanům kvalitní produkty. Půda přešla pod velká JZD, vytratil se vztah k půdě, přírodě a kvalitě. Následky tohoto brutálního zásahu si vyjídáme ještě dnes. Meliorace odvodňují krajinu a podporují sucho. Vybetonované a regulované toky musíme za těžké peníze znovu rozvolnit. Rozorané meze a remízky, které bránily splavování ornice do vsí, nám poměrně často chybí. Smutná je taktéž skutečnost, že po krachu socialismu na konci 90. let se pozemky nevrátily původním majitelům, ale zůstaly v rukou agrobaronů, kteří v podstatě převlékli kabát a z jezedáků se stali velkozemědělci. Na polích se tak místo zeleniny a ovocných sadů pěstuje řepka a kukuřice, která následně končí v bioplynkách, nebo jako biosložka na benzínových stanicích, kde zacpává filtry a ničí spalovací motory. Je úžasné, co dokáže 10% řepky na benzínkách, produkované jako ekopalivo v Preolu ekologa a lidumila pana Babiše. Takže na polích se pěstuje řepka a kukuřice a ovčanům se vozí druhořadá zelenina a ovoce z celého světa a je to vydáváno jako služba ovčanům. A při tom ještě kamiony zničí krajské silnice po celém Česku.

Zpět ke šméčkám v marketech. Z důvodu zdravotních problémů se žaludkem jsem dostal doporučení hledat kvalitnější potraviny. Šel jsem na to od základů a produkci ze supermarketů a od lidumila Babiše jsem omezil téměř na nulu. Výsledky na zdraví a v peněžence na sobě nenechaly dlouho čekat. Zatímco dřív jsem měl pocit, že liji peníze do supermarketí černé díry za nákup vzduchu a chemických srágor, po obídku z masíčka od řezníka jsem se cítil velice spokojený. Zlepšila se mi nálada, stolice i trávení. Odpadly kožní problémy s vyrážkou hnisajících pupínků na těle. Potěšující však bylo i to, že na konci měsíce na účtě zbylo mnohem více prašulí. Přestože je kvalitní pečivo a maso trošičku dražší, člověk se z toho více nají, takže v přepočtu na hmotnost toho koupí méně.

Je dobře, že si lidé v poslední době uvědomují predátorské praktiky řetězců a dávají přednost české produkci jako zde. Rovněž pro českého zemědělce je mnohem výdělečnější prodat produkci přímo českým občanům. Protože za uvedené ceny jako na tomto samosběru, by to mnohdy zemědělci zlodějským marketům ani neudali. Pojďme si tedy v několika bodech shrnout jak a kde sabotovat šmejdy z řetězců:

1/Maso

Kvalitní maso se dá koupit jedině od značkového řezníka. Víte, že jde o české vepřové či české hovězí a máte jistotu, že to nejelo kamionem třeba ze Španělska. Gulášek, řízky, pečeně z kvalitního českého masa se nedá srovnávat s „masem“ prodávaných v plastových krabicích v marketech. Z kvalitního masa neteče voda, takže ho klidně můžete donést domů v papíru (a sáčku), nejsou potřeba savé hadříky, které dávají v řetězcích pod maso, protože to je napíchané vodou pro zvýšení hmotnosti. Kuře od řezníka, nebo zakoupené na trzích se nedá srovnat s blátivými chcíplotinami vesměs z produkce Babiše a Jandejska. Takže zatímco v supermarketu koupíte blivajz nadopovaný antibiotiky a hormony, pokud máte chuť na voňavé pečené kuřátko, tak jedině od malochovatelů. Nedá se to srovnat.

2/Uzené maso, párky, klobásy a další uzeniny

Klobásy z marketů jsou hnus. Obsahují mouku, náhražky, sádlo, chrupky, minimum masa a chuť je doplňována chemicky, solí a pálivým kořením. Po takové klobáse se dřív či později dostanete na WC mísu s pořádnou hnačkou. Čím více je párek babišovatější, tím větší je pravděpodobnost kontaktu zadnice s mísou a výtoková rychlost hnačky větší. Poctivá klobása od řezníka je nabušená masem, když ji zakrojíte syrovou, do pěti minut ji slupnete celou. Uvařená klobáska či kvalitní párek voní až na chodbu a po zakousnutí krásně křupne a naplní hubu masovou chutí. Po takové snídani vaše bříško zalije příjemné teplíčko a žaludek vysílá do mozku (fijalové) signály, jak mu to šmakuje. Uzené maso je v marketech nepoživatelné a chutná jak slisované piliny. Kvalitní uzené maso jedině u renomovaného řezníka. Takové maso se rozpadá jako dort a třeba s hrachovkou je to panečku požiteček

3/Brambory, cibule, česnek, rajčata a další zelenina

Kvalitu jedině z Česka a jedině přímo od zemědělců. Poté co jsem několikrát v Blille nakoupil shnilé brambory, kterých jsem třetinu vyházel, brambory z Egypta co nechutnaly jako brambory, jsem si řekl, už nikdy více. Vařené české šťouchané brambory jsou žluté jako sluníčko, stačí jen kousek másla a nepotřebujete k tomu nic dalšího. Český česnek pálí jako čert a je prostě nenahraditelný. Cibule v marketech je tak dotlučená z kamionů, že do dvou dnů shnije skoro všechna. Takže cibuli na uskladnění opět jedině z pole, je krásně křehká a jen zvoní. O chuti rajčat s dovozu se nemá cenu bavit, o okurkách v plášťěnce taky ne. Rovněž kořenová zelenina, kvalitní mrkev v hovězí polévce ocení každý gurmán, ze supermarketu to je dobré akorát na kompost.

4/Jablka, hrušky, švestky a další ovoce

Jde o klasické české ovoce, které dřív rostlo na každé zahrádce. Bohužel lidi jsou líní, takže se s radostí nacpou jablky z dovozu co chutnají, no — bléé. Jablka z vlastní zahrádky se nedají srovnávat. Přitom spousta čechů již své sady zlikvidovali, protože prý o ně není zájem a češi domácí jablka nekupují. Je to škoda, pak nám nezbývá než se nechat okrádat v marketech.

5/Chléb, rohlíky, a další pečivo

Evergreen - drobivý chleba z Penamu z krmné mouky, gumové rohlíky. Existuje však ještě jiná varianta. Pekárna, ráno před 7hod, čerstvý chleba, čerstvé rohlíky - kdo jednou přejde na pečivo z malých pekáren, ani párem volů ho nedostanete zpět k babišpečivu a rozpekům z marketů. Crossianty, loupáčky vonící citronovou kůrou, koláčky s mákem i povidly, prostě paráda. Nazývat rozpečené mražené v supermarketech pečivem by mělo být trestáno jako klamání zákazníků.A návrat k máčení nepoctivých pekařů v řece by vůbec nebyl špatný. Ve zmrazenému polotovaru jsou molekuly škrobu poškozené a to zapříčiňuje šílenou drobivost těchto „pamlsků“. Z rozpeku vám zbyde hromada drobků, zkažená snídaně a oči pro pláč, kdežto v pekárně se dobře napapáte na celý den.

No, to pro dnešek zatím stačí a já si jdu dát poctivé české vepřo-knedlo-zelo vonící po českém silném česneku. A podotýkám, že ta pečeně nejela kamionem více jak 10km, kdyby to četl nějaký zavilý kamioňák a chtěl tvrdit, že bez nich umřeme všichni hlady. Dobrou chuť.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz