Hlavní obsah
Lidé a společnost

Co má Ostrava a Praha ne?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Tak jsem si řekla, že přispěju k takové pěkné zdravé rivalitě, kterou mezi sebou Ostrava a Praha mají, protože není nad to čas od času rozvířit vody internetů a zvednout tep vlasteneckým srdcím.

Článek

Já jako osobně nemám problém ani s Prahou, ani s Ostravou, ale přestože Praha je zlatá loď, kdežto Ostrava spíš dejme tomu černá kocábka, stále je náram, náram a prostě máme něco, na co můžeme být náležitě hrdí. Skoro bych si až zazpívala nějakou ostravskou hymnu, nicméně napadá mě pouze Baníčku, my jsme s tebou a tak hluboko jsem zatím naštěstí díky svému pohlaví, věku a zájmům neklesla.

Nepřekonané ostravské MHD

Ano, víme, Praha má metro. A já říkám no a co?! My máme trolejbusy! To je jízda vám povím, na to autobus nebo tramvaj nemá. A když spadnou troleje a chudák řidič je někde nahazuje, to je teprve zážitek. Teď teda čtu, že kdesi v Praze trolejbusy jezdí, ale to je slabé, slabé. Jestli se chceš projet v trolejbusu, který něco zažil, přijeď do Ovy.

Téma MHD bych hned tak neopouštěla, protože Ostrava je město pokroku a inovací, takže jsme byli prvním městem v ČR, kde se jízda v MHD platí kartou. Sice kvůli tomu pár set důchodců dostalo infarkt, nicméně každá nové éra přináší oběti.

Hudebníci

Jistě, většina nadějných hudebníků nakonec končí ve středočeském kraji, nechápu proč, nicméně kořeny mnoha z nich sahají cca 300 km na východ do končin slezských, kde zakusili skutečný, tvrdý život, když coby předškoláci chodili fárat do dolu. Pak mají ty písničky hloubku. Pozdravujeme Kluse, Krajča a další, ať se vám daří, aspoň, že ten Nohavica je své domovině věrný a ví, že „jeho Ostravané mu rozumějí“.

Coloursy a Beaty

Jakože ta kultůra je prostě nám, horníkům, vlastní, takže během jednoho měsíce Ostrava uhostí dva hudební festivaly takového formátu, že policajtské linky vyzvánějí celé noci, neb Ostravaci, co musi zitra do roboty, nemužou kura spat. Takže pokud vám srdíčko bije pro Beats for Love nebo Colours of Ostrava, bije vám prostě pro Ostravu.

Baník p…

Já teda netuším, jak hraje Baník, ani kterýkoliv jiný klub, ale hluboce si cením všech těch vlaků plných fanatických a nebezpečných fanoušků pražských týmů, které vytrvale dojíždějí na zápasy. Mohly by se Slavie a Sparta prát mezi sebou, ale tyto turnaje dokazují, že pražským bratrům ti ostravští stojí za rvačku, což mi až vhání slzu dojetí do oka. Zvlášť, když stojím v koloně kvůli speciálně upraveným intervalům semaforů a plejádě policejních aut připravených zasáhnout proti neukázněným nadšencům.

Levné bydlení, nízké platy

Co víc si přát. Máme nízké platy? Ano prosím. Máme levnější byty a domy? Ano prosím. V Ově si zatím můžeš koupit nějakou tu nemovitůstku relativně v pohodě, stačí se zadlužit na 30 let a ani nemusíš chodit krást nebo prodávat orgány všech členů rodiny. Jo a že budeš mít exotičtější sousedy? No to je přece dobře, je třeba podporovat rozmanitost a různorodost. Brusel by ti zatleskal.

Upřímní lidé

Nikde v republice nenarazíš na tak přímé lidi, kteří tě pěkně od smogem znečištěných plic pošlou do někam. Je to pěkné, protože nikdo si na nic nehraje. Prostě s Ostravakama viš, na čem si. Na druhou stranu na úřadech, v obchodech a v nemocnicích bych občas mnohem raději narazila na falešný úsměv než upřímné zamračení, ale komu koluje v žilách hornická krev, ten vydrží.

Levicové vedení

To je něco, co se Praze jen tak nepodaří. Levicové vedení města. Lidé, kteří srdečně a od srdíčka myslí na důchodce, nezaměstnané, matky všeho druhy, zkrátka na lidi, a ne na hyeny podnikatelské, které nám dávají práci. Jako … aktuální primátor z ODS nám ten průměrek trošku kazí, ale pokud se lid ostravský opět zmátoří, půjde zase vedení o skutečné lidi.

Remíza?

Zkrátka Ostrava má vše co Praha, a navíc levněji. Vy máte Šárku? My máme Bělák. Vy máte Technické muzeum? My máme Svět vědy a techniky. Vy máte Vltavu? My máme Ostravici. Vy máte jižní spojku? My máme věčně rozkopanou Rudnou, jo a taky Místeckou. Vy máte ZOO? My taky. Vy máte Pražský hrad? My máme Ostravský hrad. Vy máte Václavák? My máme… máme… ok, centrum je mrtvé, tak třeba Hlavní třídu. Vy máte Petřín? My máme Emu. No zkrátka všude dobře, doma nejlíp. Ať je to kdekoliv. Howgh.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz