Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak nám změna času ničí život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Změna času je takový nádherný přežitek, který vlastně nikomu nevyhovuje, výzkumy mluví proti němu, ale tradice je tradice, a ta se musí dodržovat.

Článek

„Jéé, podzimní změna času, to si pospíme!“ je pěkně prosím výrok nerodičů. Protože každý rodič ví, že podzimní změna času neznamená delší noc, leč delší den. A proto rodiči tiká v oku a začne se pomalu utápět v sebelítosti. Děti totiž vstanou NEJPOZDĚJI v 6 hodin nového času a okamžitě se plny energie dožadují rodičovského zapojení. A rodič jen tiše závidí těm, kteří si mohou opravdu déle pospat.

Kritická samozřejmě není jen první noc, kdepak, kritický je zhruba týden. Protože dětskému tělíčku, koneckonců ani vašemu tělíčku, prostě nevysvětlíte, že najednou je všechno jinak a pojďme se řídit hezky podle hodin na stěně místo podle půl roku zaběhnutého uměle posunutého denního svitu. Takže si užijete krásný týden, kdy děti vstávají nechutně brzo, podle starého času, přestože spát chodí už podle nového, pozdě.

To, že výzkumy a vědci a všichni už dávno vědí, že změna času je biologicky blbost a letní čas je taky blbost, však nikoho zřejmě nezajímá. Nehody, infarkty a zhoršené zdravotní obtíže pár dní po změně, stejně jako rozhození celého cirkadiánního rytmu vlastně až do další změny času, kdy jedeme zase na novo, to je v dnešní době snahy návratu k přírodě tak trochu mimo, ne?

Pro odpůrce zimního času, protože je tma… Ano, je. Ale ta tma by byla trochu snesitelnější, pozvolnější a přijatelnější, kdybychom se k ní blížili postupně, zkrátka tak, jak to má být. Ale nebudu tvrdit, že na tmu v 5 odpoledne si jako zvykám dobře. Když včera na hřišti začaly svítit lampy a člověk pomalu ve vzduchu cítil Vánoce, upřímně jsem se vyděsila, protože já jsem se zřejmě mentálně zasekla na srpnovém koupání v bazéně, nebo aspoň podzimním babím létě. Ale co už, zima klepe na dveře a je třeba to respektovat. Opět přichází doba omalovánek, tvoření, dětských časopisů a stavění kostek. Třikrát hurá…

A co změna na letní čas? Troufnu si říct, že paradoxně pro rodiče snesitelnější. Protože sice musíme tahat děti z postele, ale aspoň netahají ony z postele nás. Ale nebylo by náhodou lepší prostě nechat čas plynout, jak ho Pán Bůh stvořil, a nemontovat se do toho? Chodit spát se slepicemi. Nebo si prostě v létě večer rozsvítit. Protože stejně celou planetu vytrhne z krize Evropa svými elektroauty, tak nám těch pár kilowatt dluží.

Anketa

Jaký je váš názor na změnu času?
Chci jen zimní čas.
68,4 %
Chci jen letní čas.
31,6 %
Chci to nechat tak, jak to je.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz