Hlavní obsah
Rodina a děti

Máme dítě školou povinné. To je ta pravá zkouška dospělosti, kam se hrabe maturita

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Zodpovědnost. První třída je zodpovědnost. Učte se s prvňáčkem, chystejte s ním aktovku, čtěte mu, motivujte ho, věnujte mu pozornost, … Je to náročné období, ale nebojte, sedne si to.

Článek

Tak takhle všemožně nás učitel, družinářka, ředitelka a snad i místostarosta uklidňovali. Musím uznat, že zřejmě měli proč. Samozřejmě mezi námi byli staří mazáci, rodiče, kteří do procesu povinné školní docházky již zaháčkování jsou, a tudíž vědí, že nic není tak horké, jak se uvaří, a že jim děti ještě nevylétají z rodného hnízda, nechtějí po nich údaje ke stavebku a neposílají pozvánky na svatbu nebo na gender reveal party, ale pro nás bažanty je zkrátka všechno nové.

Zrajeme… ale fest

První školní den byl skutečně psychicky náročný. S mužem jsme si museli přiznat, že nejsme už žádní mladí pařmeni, protože vedeme naše nejstarší dítě do první třídy. Mění se nám život. Doma se kromě hraček budou válet učebnice, sešity, písmenka. V aktovce budeme nacházet zbytky svačiny. V deníčku vzkazy od učitele. Budeme muset dítě do instituce dopravit na přesný čas. Strouhat pastelky, dělat úkoly. Zkrátka dětským rebelským punkerským střevíčkům neodrůstá jen naše dítě, ale i my. A přitom si ještě živě pamatujeme na den, kdy nás do školy vedli naši rodiče. A nemohlo to být přece před čtvrt stoletím!

Ve škole jsem byla déle než dcera

A aby toho psychického náporu, kdy se musíme smířit s vlastní dospělostí, nebylo málo, po uvítací vyučovací hodině muž s dcerou odešli a já absolvovala schůzky v družině i ve třídě, nainstalovala si Bakaláře, zjistila, co všechno máme doma s dítětem dělat (všechno samozřejmě, ale myslíme to dobře, děláme to pro dítě) a zkrátka strávila krásné další dvě a půl hodiny ve vyhřáté a vydýchané budově školy.

Všechno bude fajn

Ale jako je to bomba. Když srovnávám své školní začátky s full servisem a mořem pochopení a přijetí, které budou mít moje děti, mám radost. Ale největší radost mám z toho, že zítra do školy půjde už jen dcera. A já si na ni počkám pěkně přede dveřmi. Pozitivní je, že se těší. Vzorně si vychystává svou zatím prázdnou aktovku. Tak nakonec nás nejspíš do těch úkolů bude muset motivovat ona. A co váš první den? :-)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz