Hlavní obsah
Knihy a literatura

O letadélku Káněti? Učebnice trestných činů jak vyšitá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hana Bordovská, fotka z knihy

Jestli je Honzíkova cesta v pojetí moderního rodičovství případ pro psychology, tak o letadélko Káně by se měla rovnou zajímat policie.

Článek

Kdo ještě neměl tu čest přečíst můj dřívější článek o Honzíkově cestě ve světle moderní výchovy, může tak učinit zde. Budete pak v kontextu.

Byla jsem s dětmi v knihovně. A synáček objevil knihu O letadélku Káněti. Protože mi ji někteří z vás doporučovali v komentářích a orodoval za ni i jeden starší čtenář v knihovně, řekla jsem si: „Hele, jo, do toho půjdem.“

PS: přeruším, protože tuším smršť. Kniha se mně i mým dětem líbila. Pan Bohumil Říha je úžasný spisovatel. Ale dejme tomu, že by knihu četla nějaká velmi velmi moderní matka, pojmenujeme si ji Patricie Volnovýchovná. Patricie sice není právnička, takže si právo vykládá po svém, ale vše samozřejmě dělá v dobré víře, pro ty chudáky děti autoritářsky vychovávané. Zde je její pohled.

Už na první stránce jsem byla zcela konsternovaná. Tak Anežka je „černá jako cikán“, no to nám to pěkně začíná. Rasistická narážka hned v úvodu. Nicméně to je teprve předzvěst hrůz, které přicházejí. Takže proč by se o pana Slámu, pana Hejduka, pana Kozelku a také o děti měla zajímat policie?

Pilot Hejduk - potenciální ublížení na zdraví

Nezodpovědný floutek, který evidentně nemá děti a nejspíš ani kouska zdravého rozumu, jinak by ho ani ve snu nenapadlo zvát CIZÍ dítě do kabiny letadla. Letadla, které je teprve v testovacím režimu, letadla zatím jediné svého druhu. Kdyby měl nehodu a Vojtovi se něco stalo, skončí milý Hejduk v kriminále. Za ublížení na zdraví z nedbalosti může jít sedět až na jeden rok, za těžké ublížení na zdraví až dva. Nebo bude potrestán zákazem činnosti. Dobře mu tak za takovou nezodpovědnost.

Dědeček Kozelka - nebezpečné vyhrožování

„Já vás přidržím a pan Hejduk vám bude stříhat jednu za druhou.“

To je pěkně prosím na nahlášení. Od slova k činu není nikdy daleko. Je třeba bránit naše děti před takovými živly. Dle Trestního zákoníku 40/2009 Sb. by děda Kozelka za vyhrožování „těžkou újmou na zdraví nebo jinou těžkou újmou takovým způsobem, že to může vzbudit důvodnou obavu“ mohl schytat až rok odnětí svobody nebo zákaz činnosti. Místo hlídání letiště by musel doma s babi Kozelkovou vařit své oblíbené škubánky.

Pan Sláma - týrání svěřené osoby

O výchově rodičů Slámových snad raději pomlčet než hovořit. Výchova minulé generace se často staví na piedestal právě z důvodu volnosti, poskytnutí tzv. dětství. Tak tohoto luxusu se zřejmě vymodlenému jedináčkovi Pepíčkovi nedostalo. Pepíček je obětí helikoptérního rodičovství.

  • „Pepíčku, ne abys šlápl do louže, kašlal bys!“
  • „Pepíčku, ne abys chodil s tím uličníkem Vojtou. Nabije ti a budeš mít na hlavě bouli. Voď si po dvoře kolo.“
  • „Děti mají být hlavně doma na dvoře nebo na zahrádce.“

Tato přehnaná kontrola by však nebylo to nejhorší. Co by policie měla prošetřit je agresivní „výchova“ pana Slámy. Můžeme tvrdit téměř s jistotou, že v domácnosti Slámů dochází k domácímu násilí, konkrétně k týrání svěřené osoby. Z toho kouká odnětí svobody na minimálně rok.

„Paní Slámová se zlobila a pan Sláma Pepíčkovi nabil řemenem, který odepjal od kalhot. Až musela paní Slámová synka bránit.“ Takto reagoval otec Sláma na skutečnost, že jeho syn využíval svou věc, dar, jízdní kolo, k jeho účelu, tedy jízdě, a kolo poškrábal.

Stejnou reakci pan Sláma zvolil také na zjištění, že jeho syn dokáže pilotovat letadlo. „Zato pan Sláma zůstal při sobě, odepjal řemen a Pepíčkovi hned vedle hangáru pořádně nasekal.“

Vojta, Pepíček a Anežka - neoprávněné užívání cizí věci

Děti si „vypůjčily“ letadélko Káně bez dovolení, dokonce opakovaně. Jde o trestný čin neoprávněného užívání cizí věci. Za to hrozí rok až dva odnětí svobody. Vzhledem k tomu, že pachateli byly nezletilé děti, zřejmě by je čekal pobyt v nápravném zařízení?

Shrnutí

Tak prosím. Kniha širokou veřejností velebená a jaké světlo to vrhá na mezilidské vztahy, životní styl, rodinné soužití a výchovu? Že dopouštět se trestných činů je lidské, sympatické, ba snad i správné.

A co na to říkám já? Ano, milá Patricie, přesně tak. A my jsme za tyto knihy, které dětem aspoň na papíře dovolí zažít dobrodružství, a na kterých jim můžeme ukázat, jaký život vedli naši rodiče a prarodiče, nesmírně vděční. A až tchán vyštrachá staré knížky ve sklepě, přečteme si Vítek jede do Prahy, nejoblíbenější knížku mého muže.

Zdroj:

  • O letadélku Káněti
  • https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2009-40

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz