Hlavní obsah
Názory a úvahy

Tak co? Už pečeš? To je ta „ženská otázka“ v praxi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hana Bordovská

Ať už vzdělaná méně či více, zaměstnaná či v domácnosti, bohatá či chudá, krásná či ještě krásnější, všechny ženy se navzájem ptají v adventním čase na jediné. A ne, není to dotaz „Proč muži mají vyšší platy než my?“ Je to otázka mnohem praktičtější.

Článek

„Tak co? Už máš napečeno?“

Ženská otázka dle sociologické encyklopedie označuje množinu problémů, které jsou ve společnosti spjaty s ženami jako velkou společenskou skupinou. Jde o postavení žen, (ne)rovnost žen a mužů, emancipaci žen a tak, zkrátka feministická témata. Nicméně teď před Vánoci nám ten feminismus trochu ustupuje do pozadí a dovoluje tak vydrat se na povrch skutečně palčivým problémům a skutečné ženské otázce předvánočních dní. Nebo možná i ženským otázkám. Protože věřte mi, že muži si navzájem ani jednu z těchto otázek nepokládají.

  • Máš napečeno?
  • Máš vánoční výzdobu?
  • Máš udělaný vánoční úklid?

Vánoční (ne)rovnost

A tak, ač jsme samozřejmě mužům rovny (oni nám nepomáhají s dětmi, oni se starají o své potomky, oni nám nepomáhají s večeří, oni se rovným dílem podílejí na chodu domácnosti), tak žádná žena nepočítá s angažovaností muže ve většině předvánočních příprav. Tady to dělení rolí funguje velice zaběhnutě, velice tradičně a bez velkých třenic. Muž ať obstará stromek (pokud nemáme umělý ve sklepě) a dárky pro ženu, žena raději zařídí všechno ostatní, samozřejmě s koledou na rtu, spáleninou na předloktí a jazykem na vánoční! vestě.

Takže ač v politice chceme jet fifty fifty, doma na to před Vánoci nemáme víru ani nervy. Možná, že takoví existují, ale neslýchám případy, že by chlap nadšeně vánočně dekoroval dům, vydal se do Actionu pro čtyři kila nových svíček, po cestě přibral páté vánoční ubrousky s navlas stejným motivem jako mají ty čtvery předchozí a tři dny před Vánoci leštil kliky, zuřivě cídil lustry nebo drhl zubním kartáčkem lišty v koupelně. A taky neznám ženu, která by tuto sféru vlivu svému muži dobrovolně postoupila.

Pečení je základ

A pak je tu samozřejmě hlavně to pečení. Protože i když cukroví v mnoha rodinách už ani nikdo nechce jíst, žena, která pro svou rodinu nepeče, jako by nebyla žena, jako by nezastala svou roli. A jelikož velká spousta z nás to pečení jaksi nestíhá, raději stíhá své kamarádky případně sokyně otázkou: „Už pečeš?“, abychom se ujistily, že i ostatní ženy svůj boj o čest, a hlavně čas prohrávají.

Já tuto otázku letos dostala už mnohokrát. A abych nebyla pozadu, tak ji už také s radostí a zadostiučiněním pokládám. Protože vážení a drazí, u nás doma se už skutečně peče. (Já vím, je to úspěch, dva týdny před Vánoci, fanfáry hrajte). A jsou to výtvory tak nádherné, až oči přecházejí, však vidíte na fotce. Ovšem pokud vy péct nestíháte, vůbec to neřešte. Jednak se dá cukroví koupit, on si ho někdo zase nevyzvedne a 23.12. bude facebook plný nabídek kil cukroví, aspoň prodávajícím vytrhnete trn z paty, jednak je to vlastně celé úplně jedno. Protože Vánoce nejsou o cukroví, ale o dárcích.

Chce to klid a mír

Dělám si srandu samozřejmě. Jen jsem si chtěla trochu zalaškovat. Vánoce zkrátka mohou být nádherné Vánoce, ať už máte z balkónu sklad cukroví, kterým byste nakrmili půlku zeměkoule, ať už máte tři druhy, z toho jeden připálený, nebo ať nemáte cukroví vůbec.

Hlavně si Vánoce užijte, jo a ženský, neuklízejme tolik. Já vím, že přichází nová doba a mnoho z nás hnáno odstrašujícím příkladem předchozí generace na hadr, kýbl a leštěnku ani nepomyslí, ale jistě jsou mezi námi i ty, které si chtějí svátky užít v čistém bytečku. Pokud se nezadaří, nevadí. Však to znáte, Ježíšek se narodil ve chlévě, tak ať se u vás cítí jako doma.

Takže přeji pěkný předvánoční čas. Jo a mimochodem … Máte už napečeno?!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz