Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Tak jakpak je to s tím sexem po porodu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Uznávám. Tady se, drazí přátelé, pouštíme na tenký, tenoučký led. Ale vzhledem k tomu, jaké překvapivé informace jsem vyčetla v nejhlubší studnici vědění a encyklopedii života (ano, mluvím o emiminu), je třeba na toto ožehavé téma pohovořit otevřeně.

Článek

Víme, každý to má jinak. Někteří na to nedočkavě hupsnou ještě v šestinedělí, jiní půl roku po porodu stále abstinují. Ale ten vrchol Gaussovy křivky je zhruba takový…

  • Sex po porodu již více není spontánní záležitostí, alespoň tedy po nějaký čas, mimochodem docela dlouhý čas. Musí se alespoň rámcově naplánovat. Podle koho, čeho? Podle miminečka. Jen vy víte, v kterém denním okně se můžete téměř stoprocentně spolehnout na 15 minut klidu. Tak to je vaše příležitost.
  • Nelze počítat s tím, že sex jen tak vyplyne. Pokud u vás náhodou ano, jste ti šťastní, nicméně realita většinou vypadá tak, že po večerním maratónu kojení, krmení, uspávání, poklízení a skládání prádla, nepanuje atmosféra vybízející k vášni. Vyplyne tak možná společné sledování televize nebo chroustání brambůrků, ne sex.
  • Sex se neodehrává v posteli. Tu totiž okupuje vaše dítě, které jste plánovali dávat do postýlky, jenže se to nějak zvrtlo. A i kdyby bylo dítě v postýlce, pravděpodobně ho vzbudí i sebeneslyšnější zvuk. Takže ložnice je obecně ze hry. Sex se prostě odehrává tam, kde to je možné. Bacha na lego a jiné nebezpečné předměty.
  • Sex může nějaký čas bolet. Blahoslavené páry, které neví, o čem píšu, ale věřte mi, že ženino ústrojí se zotavuje po texaském masakru motorovou pilou. Chce to trpělivost, něhu a čas.
  • Sex se budete muset učit znovu. Co si budem, spodek je jiný, hormony jsou jiné, z ženy se stala pravděpodobně úplně jiná osoba. „To, co bylo, dávno není, něco muselo se stát, tohle dítě všechno změní v ženin vlastní protiklad.“ (Jedná se o přepis písně Já nemám zámek z pohádky O princezně, která ráčkovala).
  • Sex pravděpodobně nezvládnete na jeden zátah, často probíhá na etapy. Partneři toužící po fyzickém spojení musí překonat spoustu překážek. Právě protože děťátka jsou tak neodbytná, často jeden sexuální akt probíhá třeba natřikrát. Začnete, děcko začne ječet, ona letí kojit, pokračujete, zase děcko zařve, on mu letí dát dudlík, začnete... no a záleží jen na vašem štěstí, kdy a zda se dohrabete šťastného konce.
  • Nelze čekat, že oba partneři budou mít na sex stejně intenzivní chuť. Někdy nelze čekat, že vůbec někdo z partnerů bude mít chuť na sex. Tak to prostě je. A proto?
  • Chuť na sex si možná budete muset prostě udělat. Baví mě názory, že se k sexu nebudu nutit a že když nemám chuť, tak se nebudu přemáhat. No. To je pěkná teorie a taky pěkný začátek konce. Protože někdy je potřeba si tu chuť udělat. A ono je to nakonec fajn, neříkejte že ne. Neb když někdo čeká několik let, až, případně zda na něj přijde chuť, může to toho druhého mírně znepokojovat. Samozřejmě tady nemluvíme o závažných případech, které vyžadují návštěvu sexuologa nebo psychologa, to jen ať mě v komentářích nesežerete.
  • Zadělat na sourozence je kumšt. Držím palce a přeji pevné nervy. Děťátka jsou neuvěřitelně sobecká. Nechtějí konkurenci. Tudíž udělají všechno proto, aby vám v tvoření nového vetřelce zabránila.

Z vlastní zkušenosti… Čím víc dětí, tím více překážek, méně energie, méně prostoru a méně příležitostí, ale když se chce, všechno jde, že jo. Je to prostě o kompromisu, rozhodnutí, komunikaci a vzájemné lásce jakožto rozhodnutí, ne aktuálním pocitu. Děti prostě jsou zkouška vztahu, i jeho sexuální stránky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz