Hlavní obsah
Rodina a děti

Tipy na vánoční dárky pro děti do 6 let. Jaké konkrétní hračky, knížky a hry pořídit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Vánoce jsou svátky míru, (ú)klidu, pečení nezkonzumovatelných kop cukroví, a hlavně zběsilých a zoufalých nákupů dárků. Pro děti se sice nakupuje o dost líp než pro dospělé, ale stejně nám všem občas tak trochu schází inspirace.

Článek

Já osobně se vždycky na období vybírání a nakupování dárků pro děti těším. Je pravda, že čím jsou děti starší a vybíravější, tím méně se můžu vyřádit, protože už nenakupuju „pro sebe“, ale pro ně, nicméně i tak je to celkem příjemná záležitost.

Vánoční dárky si velmi dobře promýšlím, protože jich od nás děti dostávají relativně málo, pod domácím stromečkem 3-4 a pak jeden u prarodičů a některých praprarodičů, takže jsme na nějakých dejme tomu 8 dárcích max.

Vám přináším šestiletý výcuc naší zkušenosti s hračkami a dárky, které potěší.

Absolutní hity, nejuniverzálnější a nejdlouhodobější

Díkybohu existují hračky, které potěší téměř každé dítě a nezáleží u nich až tak na věku. Mezi největší trháky patří:

  • Lego Duplo. Od roku až do šesti. U nás denně hrané už pět let. Máme několik sad + dokoupené bazarové obyčejné i speciální kostky, aby bylo na stavění dost. Nezapomeňte na velkou stavěcí podložku, nejlépe pro každé dítě jednu.
  • Vláčkodráha. Dřevěné koleje, vlaky, mosty, přejezdy, zkrátka hračka, kterou můžete neustále rozšiřovat. Velkou výhodou je, že rozchod kolejí je u většiny značek stejný.
  • Dřevěné kostky. Nic asi nerozvíjí kreativitu víc než obyčejné dřevěné kostky. Chce to velký kýbl.
  • Kuchyňka. Nám se osvědčilo ji nemít v pokojíku, ale např. v obýváku, nebo v kuchyni. Jsou období kuchyňské klidu a období kuchyňské ruchu, nicméně neznám dítě, které by aspoň občas a trochu rádo „nevařilo“. A pokud máte dětí víc, tak je šance na úspěch ještě vyšší. Já jsem za kuchyňky větší, bytelnější, dřevěné, bez funkcí a zvuků, ale to je na každém. Do kuchyňky nezapomeňte pořídit nádobí a potraviny.
  • Zvířátka. Gumová, plastová, čím kvalitnější (rozumějte dražší), tím lepší, každopádně každé dítě ocení bohatou základnu zvířátek. Mrňousové je tak maximálně rozsypávají, tahají v kapsách na procházky a ztrácejí, ale větší děti jim staví domečky, ohrady, nakládají do aut a obecně se jimi dokážou dost zabavit.
  • Magnetická stavebnice. Určitě stojí za kup i jiné stavebnice, my jsme spokojeni s magnetickou. Výhodou je, že budete potřebovat další a další sady, takže vždycky víte, o jaký dar požádat prarodiče.
  • Doktorský kufřík. U nás si s ním čas od času hrají všechny děti. Je třeba vybrat úměrně věku, aby náhodou nedošlo k nehodě, nicméně děti prostě hru na doktora milují, a když budete hrát nějakého „ležáka“ i vy, tak budou spokojené obě strany.
  • Hudební nástroje. Možná vám z nich půjde hlava kolem, ale pokud si s dětmi občas zazpíváte, není od věci vlastnit také hudební nástroje pro děti (rumba koule, dřívka, tamburína, rolničky, triangl). Pro větší děti už klidně můžete pořídit i elektrické klávesy nebo třeba ukulele.
  • Domeček pro panenky“. Takový pěkný velký dárek, když už nevíte, co. U nás si pohrají i holky, i kluk. Čím větší, čím dřevěnější, tím lepší. Nezapomeňte na nábytek.

Knihy

My hodně často chodíme do knihovny, takže tak úplně nejedeme v módu, že každé dítě musí dostat na narozeniny a Vánoce knihu, ale jestli máte knihomola, proč ne. Knihy by se měly kupovat podle zájmu a osobnosti dítěte. Pokud nevíte, jestli bude knihu milovat, nejspíš nebude. Ale to nevadí. My jim třeba koupili knihy, které si neustále chtěli půjčovat v knihovně, případně existují některé tituly, kterými nikdy netrefíte vedle. Například.

  • Minipedie od Svojtky. Ideální a nádherné pro mladší děti. Ono vůbec všechno od Svojtky stojí za prohlédnutí.
  • Jaro, Léto, Podzim, Zima od Rotraut Susanne Bernerové
  • Krtečci. Jak krtek uzdravil myšku, Krtek a orel, Krtek a maminka, ...
  • Hodně oblíbené jsou i knihy od Astrid Desbordes.
  • Knihy s oblíbenými pohádkami. Peppa, Patrola, Máša, však vy víte.

Albi čtení je kapitola sama pro sebe. Některé dítě se na Albi tužku nechytne, ale většina ano. Vyberte Albi knihy úměrně věku a zájmům dítěte.

„Spotřební“ a vyráběcí dary

Já osobně miluju dárky, které potěší, ale které časem vyhodíme, protože již splnily svůj účel. Jde o samolepkové knížky, vyráběcí sady, plastelínu, prstové barvy, nálepky, omalovánky, kinetický písek, zkrátka různé věci na tvoření, které vaše děti zaujmou, zabaví, posunou.

Stolní hry

Stolní hry jsou moje oblíbené, konečně mám parťáky na hraní. My radostně a spokojeně vlastníme tyto:

  • Nákupní seznam
  • Příšerky ze skříně
  • Padající opičky
  • Dobble
  • Havran
  • Kdo je kdo?
  • Logik (ano, ten starý, „komunistický“)

A pak samozřejmě nesmí chybět Člověče nezlob se a jeho variace pro menší děti, pexeso, Černý Petr, Kvarteto, nějaká ta balanční hra (pokud nevíte, co to je, tak googlete).

Ještě bych ráda zmínila také různé dřevěné vkládačky (třeba lidské tělo, oblékání medvídka) a puzzle.

Panenky a příslušenství

Pokud máte doma malý mateřský exemplář, stoprocentně vlastnici/vlastníka panenky potěšíte příslušenstvím pro ni. Kočárek, jídelní židlička, postýlka, kolébka, vanička, přebalovací pult, nádobí, lahvičky, přebalovací taška, oblečky, … Nemůžete sáhnout vedle.

Do kategorie panenek můžeme zařadit i barbíny. Já jsem za ty značkovější, kvalitnější, přijde mi, že mají lepší vlasy, „kůži“ a déle vydrží.

Plyšáci?

Já plyšáky dětem koupila snad jen jednou, a to proto, že měli Peppa období, jinak mi to přijde celkem zbytečné, protože neznám rodinu, která by prohlásila „Hele, my máme nějak málo plyšáků, asi nějaké koupíme.“ Ne, plyšáci se nenápadně infiltrují do našich domovů a může hrozit jejich přemnožení. Každopádně pokud tento problém (ZATÍM!) nemáte, klidně oblíbeného plyšáčka kupte, většina dětí bude v sedmém nebi.

Auta

Auta musí být. My jako úplně nemilujeme plastové, houkající, svítící krámy na ty tři malé baterečky, které stojí asi 70 Kč, navíc jsou hned vybité, díky nechci, ale pokud jste s tím vy i vaše děti ok, tak klidně. Hodně vděčná jsou malá, nerozbitná, kovová, bytelná autíčka, ta vždycky potěší.

My jsme spokojení s auty Bruder. Máme popeláře, karavan, dva RAMY, Jeep, Land rover a dva vozíky. Na to, jak precizně jsou auta vyvedena, snesou docela nechutné zacházení (náš chlapeček dvě z nich dostal ke druhým narozeninám), navíc můžete dokupovat náhradní díly, takže já auta vlastně neustále repasuju, proto jsou pořád skoro jako nová.

Letos pod stromečkem bude novinka, RC auta (autíčka na ovládání). Tak uvidíme, jak děti zvládnou.

Pro mrňátka

Přiznejme si to, mimina stejně milují mnohem více hračky určené pro starší věkové kategorie, ale žádné „mimino“ neurazí dřevěné edukativní hračky na styl montessori, bazének s kuličkami, malý elektrický klavírek, vkládačky a vlastně cokoliv, co budete plánovat pro dítě i do budoucna, viz absolutní hity (vlaky, duplo, kostky, …). A dokud z toho ještě nemají rozum, tak nočník, jídelní sada, herní deka, zkrátka praktické, nutné dárky.

Hry na něco

Hra na obchod, na dílnu, kadeřnici a já nevím, na co dalšího, vyžadují určité vybavení. Pokladna, nákupní vozík, nákupní košík, nářadí, ponk, … Sledujte, k čemu vaše dítě inklinuje.

Sportovní, zahradní a venkovní výbava

Kola, odrážedla, koloběžky, „motorky“, zahradní traktůrek, ale třeba i brusle, lyže, sáně, boby, houpačka, klouzačka, nebo rovnou celá herní sestava na zahradu, trampolína či trampolínka, houpací prkno, domeček, dovnitř třeba týpí. Balóny, hokejky, malý basketbalový koš, hračky na písek. Já tyhle dary miluju, protože většina z nich se užívá venku, takže nezabírají místo v policích a pokojích.

Přitažlivý textil

Nemyslím sexy oblečení, ale oblečení s motivy a obrázky oblíbených dětských hrdinů - Tlapková patrola, princezny, Máša, Elsa s Annou, Blesk McQueen, však to znáte. Přijde mi, že malé děti měkký dárek s jejich oblíbenou pohádkou nepovažují za propadák.

S tím souvisí samozřejmě také doplňky. Kostýmy, pro holky princeznovské šaty, čelenky, gumičky, sponečky, ale třeba taky batůžek, kufr (pokud cestujeme), povlečení, ručník, cokoliv.

Pokročilejší „hračky“

Jak nám děti stárnou, snažíme se obdarovávat je věcmi, které už tak úplně nejsou hračky a vydrží soustu (nebo aspoň několik) let.

  • Vysílačky. Kdo jako dítě nechtěl vysílačku, že?
  • Dalekohled
  • Lupa
  • Klasické lego. Od čtyř, pěti let některé děti začnou upřednostňovat malé lego.
  • Foťák. Děti sice zatím ještě fotí na naše staré mobily (jednou týdně), ale právě protože tak úplně nevěříme v častý pobyt mobilů v malých ručkách a protože děti si foťáky přejí, zřejmě jim koupíme nějaké digitální foťáky z druhé ruky. Dětské foťáky jsme zamítli, protože jsme nenašli takový, který by nestál majlant a nenabízel hraní her. To nechceme.
  • Mikroskop? Ten ještě nemáme, ale věřím, že pětileťáci a šestileťáci s vědeckým zaměřením budou happy.

Tak o Vánocích přeji šťastnou ruku. Určitě jsem na kupu super věcí zapomněla, nebo s nimi nemám zkušenost, tak se klidně podělte v komentářích, ať víme, co teď frčí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz