Hlavní obsah
Seberozvoj

Červenec nás vede k rovnováze

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

V červenci jsme na vrcholu období, které patří v TČM elementu OHNĚ a kde se vezeme na vlně energie a přirozené aktivity, plodivé síly, radosti a chuti sdílet.

Článek

Zároveň je pro mnoho lidí těžké hlídat si rovnováhu a dělat si prostor pro výdech, odpočinek a léčivé uvnitřnění.

K tomu je totiž potřeba umět vnímat cyklus těla a naslouchat jeho přirozenému rytmu a chtít jej s úctou a respektem následovat - nehledě na krysí závod světa kolem.

I to je projev dospělosti.

Především pro ženy je následování proměn energie jejich měsíčního cyklu velké a důležité téma - délka cyklu a intenzita menstruačního krvácení nám může hodně napovědět, jak jsme na tom se svým vztahem k odpočinku a odpojení se z vnějšího světa do toho vnitřního.

Pokud chceme přirozené cykly za každou cenu ovládat, řídit nebo je snad potlačovat či popírat, pak tvoříme dysbalanci, která se nám dříve nebo později projeví v podobě intenzivní únavy nebo nějaké zdravotní komplikace - tělo nás stejně zastaví a přiměje podívat se pravdě do očí.

Nehledě na to, že zaměření na neustálou aktivitu, ať už fyzickou nebo mentální, je projev jednostranný, pubertální - sebedestruktivní a často taky zastírací - odvádějící pozornost od toho, co má být uviděno.

Celé téma rovnováhy v organismu vynáší na světlo v průběhu července OSRDEČNÍK a KREVNÍ OBĚH, kterým tento měsíc náleží.

OSRDEČNÍK je ochránce srdce a strážce, který má v přeneseném významu filtrovat to, co vše si bereme k srdci a jak si chráníme naše bytostné JÁ, tedy směr z venku dovnitř, a jak se pak vztahujeme k okolnímu světu - jestli se dáváme okolí dětsky (možná dětinsky) zcela všanc nebo si zrale necháváme dostatek sil pro sebe a s důvěrou necháváme druhým, co je jejich.

Aby nedošlo k omylu - osrdečník je stejně jako ostatní orgány živá bytost - není to neprostupná hradba ani zeď, kterou si lidé tvoří kolem srdce v důsledku emočního či psychického zranění nebo traumatu, to by bylo na úplně jiné povídání.

KREVNÍ OBĚH má udržovat vnitřní prostředí v rovnováze = JIN a JANG spolupracují - na jedné straně distribuce živin, enzymů, hormonů a tepla do tkání a na druhé straně odvod odpadních látek z těla pomocí vylučovacích orgánů. Pokud vše proudí, jak má, není důvod ke vzniku blokád a dalších zdravotních obtíží jako jsou nízký či vysoký tlak, arytmie, křečové žíly, tělesná slabost či únava, studené končetiny, křeče či krvácení. Vše je sice vždy záležitostí více orgánů a dalších aspektů, ale jedno je pro všechny komplikace společné - vedou nás DO TÉLA, do uvědomění si vlastní HODNOTY bez závislosti na vnějším potvrzení, k nutnosti nahlédnout POD POVRCH a začít hledat skutečné PŘIČINY.

Tím prvním a nejjednodušším, co pro sebe můžeme hned teď udělat, je uvědomit si, jak DÝCHÁME. VÝDECH má být dvakrát DELŠÍ než nádech - nabízí nám zklidnění - aktivaci PARASYMPATIKU, sebeuvědomění a soustředění do sebe.

K tomu je dobré mít stálou fyzickou aktivitu ať už v podobě práce na zahrádce, jemného cvičení nebo lehkých, ale pravidelných procházek.

Pak je důležité dobře SPÁT, aby tělo mohlo spustit regeneraci a samoléčící procesy.

A v neposlední řadě si dopřát dobré, kvalitní a výživné JÍDLO a PITÍ, aby mělo tělo z čeho brát - v červenci se zaměřit na přísun OMEGA-3 mastných kyselin, jíst čerstvou zeleninu, která má přirozeně ochlazující účinky během rozpálených letních dní, dobré je zaměřit se hlavně na LISTOVOU zeleninu, která podpoří krvetvorbu, zařadit POHANKU pro zpevnění stěn cév, JÁHLY pro podporu sleziny a odvod přílišného vlhka z těla, které vzniká konzumací studených a ledových pochutin a nápojů, a průběžně podporovat také činnost jater a ledvin pro odvod odpadních látek - kvalitní ledvinový čaj nebo čaj pro močové cesty pomůžou vždy, když čelíme větší zátěži, a červená řepa a mrkev jsou celoroční pomocníci.

K tomu, aby vše dobře proudilo, taky potřebujeme odstranit mentální bloky a pustit přesvědčení, která už nám neslouží, a otevřít se životu v celé jeho proměnlivosti a kráse.

Požehnané dny přeju.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz