Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak si uchovat klid a záři i v září, část II. o slezině

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

SLEZINA je druhým orgánem, který má svou zvýšenou citlivost právě nyní.

Článek

V našem těle filtruje a čistí nashromážděnou KREV, je zároveň největším orgánem lymfatického systému, takže její kondice rozhoduje o očistě tkání, dále přeměňuje všechno, co zkonzumujeme na různých úrovních, na výživu pro celé tělo a významně tím podporuje imunitní systém. A tím se stává rezervoárem naší fyzické i psychické energie.

Ač to možná bude znít překvapivě, v TČM je považována za centrum myšlení, a pokud ji máme v KONDICI, pak spolurozhoduje o našem pevném středu, schopnosti rovně stát, o dobrém uzemnění a bezproblémové filtraci všeho nepodporujícího mimo naši pozornost.

Pak totiž velmi dobře chápeme, že o své ENERGII rozhodujeme jen my sami a že jako dospělé bytosti plně zodpovědné za všechno, co máme ve svých životech, nepotřebujeme nikoho přesvědčovat o našich pocitech a rozhodnutích a už vůbec se jakkoliv obhajovat. Se SPOKOJENOU SLEZINOU je také spojené vědomí faktu, že ‚NE‘ je stejně hodnotná odpověď jako ‚ANO‘ a není potřeba jakkoliv vysvětlovat.

A je naprosto samozřejmé, že chápeme, že tohle všechno, co potřebujeme pro sebe = PROSTOR, dopřejeme také ostatním - ani nám nemusí nikdo druhý cokoliv vysvětlovat nebo se jakkoliv obhajovat a ‚NE‘ je v pořádku i bez jakýchkoliv dodatků.

OSLABENÁ slezina na sebe upozorňuje nutkavými myšlenkami, které nás nenechají vydechnout ani spát, a neustálým vtahováním do dětských pocitů a emocí, jako osamělost, nejistota, nestabilita, fixované a závislé chování, nutkavá potřeba kontroly druhých, a po fyzické stránce se projeví jako nafouklé břicho, nevysvětlitelné pocity plnosti a těžkých nohou, jako hromadění vody, obtíže s močením a výtoky.

VYČERPANÁ slezina už křičí častým krvácením z nosu a u žen velmi silným krvácením v době menstruace: „STOP, dost, zastav se, potřebuji výživu, vyčerpáváš mě, podívej se do sebe!“

Slezinu vyčerpává přemíra studeného a vlhkého, obzvlášť od podzimu do jara. Nyní je tedy dobré velmi omezit konzumaci syrové zeleniny i ovoce, obecně tepelně neupravené stravy, také mléčných výrobků, hlavně po ránu a v poledne, a vyřadit všechny průmyslově zpracované potraviny, omezit rafinovaný cukr, alkohol i kávu.

Čím naopak slezinu PODPOŘÍME? Má ráda sucho a teplo, tzn. že velmi dobře budou fungovat všechny termicky zahřívací potraviny. Velmi důležité jsou teplé snídaně (polévky nebo kaše) a teplé polední jídlo - obojí podporuje trávení a dobré hospodaření s energií.

Pohlazením jsou pro ni OBILNINY jako jáhly, pohanka a ječné kroupy a dále kombinace rýže a zeleninovo-luštěninových ragú nebo krémů připravených především z cizrny, čočky a hrachu. To slezina velmi pookřeje.

Zeleninu je dobré konzumovat spíše tepelně upravenou. Pokud si uděláme syrový salát, pak jej doplnit alespoň zálivkou se zázvorem, kurkumou nebo chilli.

Pro podporu KRVETVORBY je vhodné zařadit více do jídelníčku listovou zeleninu, fenykl, nesmrtelnou a všepodporující červenou řepu, meruňky, dýně, řasy, vejce a ryby (ovšem NE ty z rybích farem).

Před spaním si uvařte fenyklový čaj nebo zlaté mléko (kurkuma latté) a pusťte si na pozadí místo zpráv relaxační hudbu na THÉTA vlnách - mozek se za chvíli naladí a myšlení se uklidní. Protože vše, co konzumujeme - i v přeneseném významu, rozhoduje o kondici našich orgánů a těla.

Nyní je také dobré preventivně podpořit močové cesty v podobě dobrého ledvinového čaje nebo směsi na močové cesty a přizvat ke SPOLUPRÁCI tinkturu z lichořeřišnice nebo grepových jadérek, popř. tinkturu z pýru.

Jo - a do aromalampy nebo na aromakámen si nakapejte olej z borovice. Nebo si zapalte borovou vonnou tyčinku - čistí nejen prostor venku, ale i uvnitř.

Pokud se nyní postaráte o svoje sliznice a svoje tělo a připravíte se na zimu stejně, jako připravujete svůj dům, zahradu či auto, není důvod strávit následující měsíce v rýmičkách a chřipečkách. Nebo je lze alespoň výrazně minimalizovat - protože všechno má svůj čas. Přestože žijeme v instantní době, kdy chceme všechno HNED TEĎ, tak tělo potřebuje čas na to, aby se vrátilo do rovnováhy, pokud jsme se k sobě chovali nerozvážně a bez úcty. Dokonce se udává, že k harmonizaci potřebuje stejně dlouhý čas, jako bylo destruováno.

A ještě je potřeba se o sebe starat OPRAVDOVĚ a s LÁSKOU, protože tělo není idiot a pozná, když s ním hrajeme hru „jenom jako“ (teď tady teda pro sebe chvilku jako něco udělám, ale jak se to vylepší, tak se zase odbydu, odložím, zbičuju či umrtvím), to nám fakt ‚nesežere‘.

Tak opravdovosti, péči, lásce a dobrému zdraví zdar - všechno je to naše každodenní rozhodnutí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz