Hlavní obsah

Komunitní energetika v Rakousku aneb proč znovu-vynalézat kolo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hana Hajnová

Webový portál pro založení a správu energetických společenství v Dolním Rakousku

Sdílení elektřiny funguje v Rakousku od roku 2021 a může být pro Česko v mnohém inspirací. Proto jsem na začátku října vyrazila se Sdružením obcí Vysočiny na „exkurzi“ do energetických komunit v Dolním Rakousku.

Článek

Rakouský model komunitní energetiky je rámován celospolečenským nastavením, které vidí smysl v produkci elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Chce to stát, chtějí to distributoři, chtějí to domácnosti i firmy. Decentralizace energetiky se tak odehrává v prostředí, kde se hledá, jak to udělat, aby to fungovalo, a nevymýšlí se, proč to nejde. Společným cílem je od roku 2030 získávat elektrickou energii pouze z obnovitelných zdrojů.

Pro naplnění tohoto cíle musí Rakousko navýšit výrobu z obnovitelných zdrojů o 27 TWh. V praxi to znamená navýšení fotovoltaiky o 11 TWh, větrné energie o 10 TWh, vodní energie o 5 TWh a energie z biomasy o 1 TWh.

V případě fotovoltaik vyhlásila rakouská vláda program „Milion střech“, kdy chce skutečně postavit 1 milion solárních střešních elektráren, které by měly dohromady poskytnout oněch 11 TWh výkonu. Milion střech cílí i na podporu uskladnění solární energie. Tento plán podporuje rakouská vláda mj. z Národního plánu obnovy (který známe a máme i u nás) a také podporou komunitní energetiky, aby maximalizovala lokální spotřebu z těchto výroben. Energetická společenství tak poslední 3 roky rostou v Rakousku doslova jako houby po dešti.

Proto jsme si v červnu na konferenci v Telči s názvem „Aktuální trendy v energetice“ pozvali Rolanda Matouse z rakouské společnosti Energie Zukunft Niederösterreich, aby nám řekl, jak to u nich s komunitní energetikou funguje. Základ je ve své podstatě stejný – chytré elektroměry, odečty po 15 minutách, 4 možnosti nastavení sdílení (lokální, regionální, občanská společenství a společenství v rámci bytového domu), stanovy a registrace u úřadu, primárním účelem společenství není zisk.

Co je ale zásadní rozdíl, je to, že sdílená elektřina je v Rakousku osvobozena od daně z elektřiny a DPH, od poplatku na podporu obnovitelných zdrojů a nabízí několik úrovní slev na poplatku za distribuci, které mají motivovat k lokální spotřebě. Společným cílem je, aby sdílená elektřina byla pro koncového spotřebitele skutečně levnější. I proto jsme se se Sdružením obcí Vysočiny vyrazili na začátku října na vlastní oči podívat, jak to všechno funguje. A je to ještě jednodušší než jsme si dokázali představit.

Foto: Hana Hajnová

Kancelář EZN, kde nám Roland Matous ukazuje systém E.GON

V Heiligenkreuz jsme navštívili kancelář Energie Zukunft Niederösterreich (EZN), což je poradenská společnost, která podporuje vznik a fungování energetických společenství (a obecně decentralizaci energetiky v Dolním Rakousku). Spravuje vlastní software E.GON, ve kterém jsme si na místě založili stránku „našeho“ energetického společenství za 5 minut. Stačil název, PSČ, fotka a bylo to. Systém vygeneroval webovou stránku s možností hlášení se zájemců o přidání se do společenství a interní sekci „po přihlášení“, ve které stačí vyplnit předepsaná pole (asi 3), vybrat si systém rozúčtování (flexibilní měsíční rozfakturování, nebo fixní roční), stanovit financování (ceny podle počtu výroben a odběratelů), šablony potřebných dokumentů pro registraci u úřadu (stanovy, smlouvy s jednotlivými členy atp.) a pak tabulku se všemi členy společenství, jejich jména, status (výrobce/ odběratel) a EAN. Vše jednoduše provedené, intuitivní a do velké míry automatizované.

EZN kromě vstupní podpory nabízí i zpracování energeticky ekonomické analýzy, v softwaru E.GON průběžnou správu jednotlivých členů, zpracování fakturace, komunikaci s úřady i operátory sítí a účastníky trhu. To vše za měsíční paušál 1,90 euro za každé odběrné místo. Samotné založení energetické komunity vyjde na 390 euro za registraci u provozovatele sítě. V současné chvíli je u EZN registrováno na 300 energetických komunit z celého Dolního Rakouska.

Foto: Sdružení obcí Vysočiny

Společná fotografie všech účastníků exkurze - přes třicet zástupců měst a obcí z celé Vysočiny (a jednoho ze Slavonic :) )

Odkazy:

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz