Hlavní obsah
Lidé a společnost

Milník české energetiky - elektřinu už můžeme sdílet. Obcím a firmám na Vysočině pomůže nová dotace

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hana Hajnová

První fotovoltaika na krajské budově - cestmistrovství Telč už vyrábí a skladuje elektřinu ze slunce

Vysočina dá 10 milionů korun na rozjezd moderní energetiky obcím a firmám. Cílem je rozjet a maximálně využít potenciál sdílení elektřiny v obcích a pomoci firmám při zpracování zpráv o udržitelnosti (tzv. ESG).

Článek

Ve čtvrtek 1. srpna se oficiálně spustila registrace do elektroenergetického datového centra, které je nezbytné pro fungování tzv. komunitní energetiky a sdílení elektřiny. Díky tomu začalo být možné posílat si elektřinu například mezi sousedy, z chaty do bytu nebo mezi obecními budovami. Obecnou podmínkou pro toto sdílení je pořízení nových „chytrých“ elektroměrů, které umí odečítat spotřebu elektřiny po 15 minutách. Po registraci v datovém centru budou tyto elektroměry vyměňovat distributoři zdarma.

Zapojit se mohou domácnosti, firmy i obce buď formou aktivního zákazníka (vhodný spíše pro fyzické osoby, rodinné příslušníky, kteří mohou sdílet elektřinu až mezi 11 odběrnými místy) nebo formou energetického společenství (spíše cesta pro obce a firmy, do které se může zapojit až tisíc členů v rámci tří obcí s rozšířenou působností).

Abychom tuto zcela novou příležitost dokázali maximálně využít, je nezbytné ji dobře uchopit. Dobře si spočítat, kolik elektřiny spotřebovávám, kolik jí potřebuji, kolik jí chci nabídnout/ vyrábět například z fotovoltaiky, co pro mě bude nejvýhodnější s přetoky atd. U obcí a firem to platí dvojnásob. I proto jsem se rozhodla právě obcím a podnikatelům pomoct s přípravou vstupních studií potenciálu energetických úspor, zpracováním energetických a ESG auditů nebo přípravou investičních záměrů instalace obnovitelných zdrojů formou až 300 tisícové dotace na jeden projekt. Nový dotační program Energetická efektivita již odsouhlasila Rada Kraje Vysočina a věřím, že jej schválí i krajské zastupitelstvo na svém jednání 10. září. Žádosti začne přijímat krajský úřad 14. října. Pro více informací mě případně neváhejte kontaktovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz