Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Případová studie komunitní energetiky z Dolního Rakouska

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hana Hajnová

Založit a spravovat energetickou komunitu v Rakousku je tak snadné, až se tomu nechce věřit. A proto jsem vyrazila se starosty a zástupci obcí z Vysočiny se na to podívat na vlastní oči.

Článek

V rámci říjnové exkurze Sdružení obcí Vysočiny do Dolního Rakouska, jsme měli možnost se mj. seznámit s energetickým společenstvím v St. Margarethen an der Sierning (přibližně 1 tis obyvatel). Tato energetická komunita byla založena v únoru letošního roku a do října zvládla nasbírat úctyhodných 129 odběrných míst ve více než 23 místech (obcích) s instalovanými výrobnami blížícími se výkonu 1MWp.

Energetické společenství řídí trojčlenné představenstvo – předseda Philipp Neuman, místopředseda Reinhard Rausch a tajemník Hannes Kremser. Všichni bezplatně, pan Rausch je místostarosta města St. Margarethen a pan Neuman je jednatelem firmy, která se zabývá instalací a poradenstvím v oblasti obnovitelných zdrojů. Hlavním motem společenství je „Pomůžeme vám snížit náklady za elektřinu a přitom udělat něco dobrého pro životní prostředí“.

Pokud se chcete stát členem společenství, vše funguje online bez jakéhokoli papírování, společenství používá software E-GON. E.GON ® je online platforma pro řízení energetických komunit. E.GON ® nabízí podporu od založení společenství až po rozúčtování nákladů energetické komunity pro její jednotlivé členy. Danému společenství vytvoří vlastní web a v sekci „Po přihlášení“ pak vedení společenství spravuje smlouvy, členy, komunikuje s operátorem sítě, spravuje faktury a vyúčtování.

Společenství v St. Margarethen si vybralo tzv. flexibilní stanovení ceny po měsících, tzn. že cena je stanovena každý měsíc zvlášť pro výrobce a zvlášť pro odběratele. Například v říjnu dostane výrobce 9,653 centů/kWh (v září to bylo 8,066 centů) a odběratel zaplatí 11,653 centů za kilowathodinu (v září to bylo 10,066 centů). Cena je stanovena dle jednotné metodiky z cen na spotovém trhu a tzv. ÖMAG Marktpreis (dotovaný tarif na obnovitelné zdroje) – cena pro zapojené subjekty ve společenství je někde uprostřed mezi těmito dvěma cenovými hladinami.

Foto: Bürgereenergiegemeinschaft St. Margharethen

Vývoj cen elektrické energie 2024

A společného cíle levnějších elektřiny dosahuje energetická komunita díky tomu, že sdílená elektřina je v Rakousku osvobozena od daně a poplatku za OZE. Distribuční poplatky jsou pak rozdělené podle toho, na jakou vzdálenost elektřinu posíláte, proto energetické společenství neplatí běžnou cenu distribuce, ale přihlíží se k tomu, že se elektřina vyrobí a spotřebuje v dané lokalitě.

Zda se vám zapojení do společenství vyplatí, si můžete na stránkách energetické komunity St. Margarethen jednoduše spočítat pomocí online kalkulačky.

Co se týká stávajících smluv s dodavateli (případně i odběrateli) energií, tak ty se vstupem do společenství nijak nemění, příslušené energetické společenství je do nich přidáno. Pokud je v komunitě dostatek vyrobené elektrické energie, odebíráte primárně tu, v opačném případě ji nadále odebíráte od stávajícího dodavatele.

Foto: Hana Hajnová

Jedna z výroben energetické komunity na střeše „stodoly“ místního zemědělce

Všechny informace jsou dostupné na stránkách společenství https://www.beg-stm.at.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz