Hlavní obsah
Rodina a děti

Sousedské dětské skupiny od ledna 2025?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Svoboda

Sousedské dětské skupiny nabídnou flexibilní službu péče o děti

Sousedské dětské skupiny jsou rozšířením možností předškolní péče pro rodiče, které jim pomůže v návratu na pracovní trh. Tato služba cílí zejména na nejmenší děti, pro které se nedostává stávající kapacita školek a dobudování nové trvá několik let.

Článek

Rodiče přitom potřebují dostupnou péči již dnes. Sousedské dětské skupiny tak mohou rodičům i obcím nabídnout větší flexibilitu. Je to osvědčený koncept ze zahraničí, například Německa či Rakouska, který spočívá v zajištění péče o skupinu maximálně 4 dětí přímo v domácnosti pečující osoby.

Novela zavádějící sousedské skupiny míří aktuálně do vlády, když vše dobře půjde, dočká se schválení Parlamentem v letošním roce a od příštího roku dostanou tyto skupiny příspěvek od státu. Je to o několik měsíců později, než bych si já a určitě celá řada rodičů přála, ale už je to na dohled. V rámci procesu přípravy novely zákona o dětských skupinách se objevila spousta připomínek, které bylo nutné vypořádat, a novela díky nim doznala několika změn oproti původnímu návrhu.

Mezi klíčové změny patří sjednocení státního příspěvku na dítě a den bez ohledu na věk dítěte (297 Kč za dítě/den) a přenesení kontrolní odpovědnosti z krajských úřadů na úřady práce. Z návrhu je také zřejmé, že stravu budou zajišťovat rodiče, materiálně technické standardy budou vycházet ze stávajících legislativních požadavků na dětské skupiny a službu bude možné poskytovat na základě oprávnění k této činnosti, které vznikne dnem zápisu do evidence poskytovatelů MPSV. Poskytovatel bude muset prokázat středoškolské nebo vysokoškolské vzdělání v pedagogické, sociální nebo zdravotní oblasti, případně si doplnit kvalifikační kurz chůvy nebo asistenta pedagoga.

K novele zákona probíhá v Kraji Vysočina od podzimu loňského roku pilotní projekt, který se v první fázi soustředil na hloubkové rozhovory se zájemci o poskytování služby i rodiči, kteří by sousedské dětské skupiny rádi využili. Celkem proběhlo 29 těchto rozhovorů, navíc proběhly 4 rozhovory se zástupci obcí s rozšířenou působností v Moravských Budějovicích, Pelhřimově, Chotěboři a Bystřici nad Pernštejnem.

V současné chvíli připravujeme s kolegy z MPSV spuštění ostré fáze pilotáže, při které by mělo proběhnout otestování samotného fungování sousedské dětské skupiny. Fyzické hlídání by mělo probíhat od 1. dubna v 6 – 10 domácnostech (dle rozpočtu) v různých místech Vysočiny a v adaptačním režimu (za přítomnosti rodiče) zmapovat průběh této nové formy předškolní péče.

Chcete se o sousedských dětských skupinách dozvědět více? Nebo se zapojit do pilotního projektu na Vysočině? MPSV připravilo přehledné webové stránky, kde se dozvíte všechny důležité informace - https://www.mpsv.cz/web/cz/sousedske-detske-skupiny.

Anketa

Využili byste možnost sousedské dětské skupiny?
Ano
100 %
Ne
0 %
Nevím, nemám dostatek informací
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám