Hlavní obsah
Názory a úvahy

O jakých tématech se začne mluvit aneb Proč Terezie Tománková válcuje Václava Moravce?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: (https://commons.wikimedia.org, Jindřich Nosek, CC BY-SA 4.0)

Václav Moravec

Dřív jsem v neděli v poledne ráda sledovala diskuzní pořad Otázky Václava Moravce. V posledních měsících si ale raději zapnu Partii Terezie Tománkové. Důvodů je hned několik.

Článek

Moderátor Václav Moravec dlouhodobě patří k nejvýraznějším tvářím veřejnoprávní České televize. Pořád Otázky, který nese jeho jméno, moderuje Moravec s drobnými přestávkami už od roku 2004. To je obdivuhodné.

„A o jakých tématech se po dnešních otázkách začne mluvit,“ ptá se na počátku každého vysílání Moravec.

Ano - kdysi tomu tak skutečně bylo. Pamatuju si, že před mnoha lety hosté říkali v pořadu exkluzivní informace, které pak celou neděli další média citovala. A evidentně to nebyla náhoda, Moravec se s lidmi scházel a exkluzivitu si domlouval. Občas ho někdo načapal, třeba když se potkal s tehdejším šéfem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robertem Šlachtou a vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. Předpokládám, že zrovna policisté a státní zástupci se asi nepotkávají s novináři úplně běžně.

Jenže to už dávno neplatí. Otázky Václava Moravce v poledne proběhnou a jediný, kdo je cituje, je sama Česká televize na ČT24.

Moravec má přehled, Tománková se vypracovala

Před pár měsíci jsem si zapnula při vaření nedělního oběda konkurenční Primu a Partii Terezie Tománkové. A byla jsem mile překvapená.

Musím přiznat, že moderátorka Terezie Tománková mi dřív úplně neseděla. Připadalo mi, že o věcech nemá tak detailní přehled, aby mohla moderovat odbornou debatu. Nechávala ve vysílání politiky napříč spektrem vykládat úplně cokoliv. Navíc to na mě působilo, že prim v tomto hraje opoziční ANO a SPD, které například takto šířila dezinformace. Ale Terezie Tománková je dnes úplně jinou moderátorkou, než byla před lety, když v roce 2014 s moderováním diskuzního pořadu začínala. Tehdy se jmenoval jen Partie.

Nutno podotknout, že Václav Moravec má neskutečný přehled, určitě i díky dlouholetému moderování se perfektně orientuje snad ve všech politických i ekonomických tématech. V českých médiích nemá podle mého názoru v šíři znalostí konkurenci.

Tománková takový přehled nemá, ale oproti moderaci před deseti lety na sobě hodně zapracovala. A možná má i lepší tým okolo sebe, protože už nenechává hosty mluvit o čem chtějí a jak dlouho chtějí, už se ohradí, když padne nesmysl. Aspoň tak to na mě působí.

Výběr hostů

Takže proč si myslím, že v poslední době Terezie Tománková válcuje Václava Moravce? Důvodů je hned několik.

Tím prvním a nejzásadnějším je výběr hostů. V Partii vždycky najdete na začátku pořadu politiky, často i čtyři najednou, kteří se dohadují o aktuálních tématech. A není to nuda. Prima umí namíchat složení hostů tak, že to mezi nimi jiskří.

To v sousedních Otázkách naopak často debata začíná akademicky. Tedy místo politiků jsou tam třeba ekonomové nebo politologové, kteří vedou odbornou debatu na témata jako schodek státního rozpočtu nebo inflace. Pardon, ale je to prostě nuda.

Nuda versus hádky

Druhým důvodem je samotná moderace. Tománková nechává lidem víc volnosti, jen koriguje, aby neutíkali od tématu. A často se tam opravdu zajímavě hosté hádají, radost pohledět! Nedávno z toho dokonce Tománkové ruply nervy. To Moravec hádky moc nepřipouští, respektive utne je hned na začátku a je po legraci.

A třetím důvodem momentálního protežování Partie je asi konec mojí setrvačnosti, to přiznávám. Po dvaceti letech sledování Otázek a lehkého povrhování Partií, jsem zkusila něco nového. A začalo mě to bavit víc.

Václava Moravce považuju za opravdového profesionála, špičku v oboru. Ale už jsem potřebovala změnu.

Další zdroje:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1126672097-otazky-vaclava-moravce/

https://cnn.iprima.cz/porady/partie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz