Hlavní obsah
Cestování

Jak jsem nenašla zámek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hana Lišková

Místo setkání Eskymo Welzla a Járy Cimrmana

Jak jsem s manželem a sestrou bloudila Zábřehem na Moravě a jeho okolím a nenašla zámek Skaličku, ale našla pamětní desku, kterou umístili v roce 2018 v Záhřebu na Moravě herci Divadla Járy Cimrmana.

Článek

Do Zábřehu jsme přijeli vlakem. Hned u nádraží jsme uviděli pomník Jana Eskymo Welzla. Chtěla jsem v městečku vidět ještě Pivovar WELZL Zábřeh, zámek Zábřeh a zámek Skalička. Problém byl v tom, že pivovar a zámek Skalička se nachází na opačné straně od zámku Zábřeh.

Nejprve jsme se vydali k zámku Zábřeh. V zámecké zahradě jsme našli místo, kde se podle legendy setkal Eskymo Welzl a Jára Cimrman. A tam jsme se rozhodli, že v tom horku by nám pivo nechutnalo a že se raději podíváme do zámku Skalička, který je příkladem barokní architektury a v neděli odpoledne má být přístupný veřejnosti.

Na mobilu jsem si nastavila GPS a ta nás zavedla na stezku se zelenou značkou a sdělila, že máme pokračovat po zelené značce. Vzhledem k tomu, že GPS je dost náročné pro baterii mobilu, rozhodla jsem se GPS vypnout a pokračovat po zelené značce.

Přešli jme přes Moravskou Sázavu a kolem bikeparku jsme stoupali do kopce až okraji obce Skalička, ale protože jsem měla vypnutou GPS, netušili jsme, že zde je třeba odbočit ze zelené značky a pokračovali jsme po ní k vyhlídce Humenec. Humenec není rozhledna, ale je z ní díky tomu, že je umístěna na nezalesněném vrchu kopce, velice hezká vyhlídka.

Zelená značka nás zavedla zpět do Záhřebu a protože jsme byli hladoví a uvaření díky horkému slunečnému počasí, tak jsme se rozhodli, že se někde najíme a pojedeme domů.

Sestra se zeptala kolemjdoucího, kde je možné se v Zábřehu najíst, abychom nemuseli složitě řešit, kam jít na jídlo. Poradil nám restauraci Stará sladovna. Restaurace je umístěna nedaleko rybníka v místech, kde byl původní měšťanský pivovar, který přestal vyrábět pivo již na samém počátku 20. století.

Nevím, zda to bylo horkem, ale moc jsme nebyli spokojeni ani s kvalitou jídla ani s obsluhou. Třešničkou na dortu tohoto výletu byla skutečnost, že ten večer se konal zápas Baníku a Slavie. Díky tomu byly všechny místenky ve vlacích na Prahu vyprodané a vlaky narvané k prasknutí. Naštěstí existují v rychlících jídelní vozy a tak jsme cestu zpět strávili u kávy a jídla.

Konec dobrý , všechno dobré. Věřím, že se někdy podíváme i do zámečku Skalička i do pivovaru Welzl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz