Hlavní obsah
Názory a úvahy

TV Nova hodila vidle do ochrany poškozených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

vidle

Nehoráznost Novy je neuvěřitelná. Ochrana poškozených jí nic neříká?

Článek

Zájem o kauzu bývalého politika Feriho je pochopitelný. Je vinen, není vinen, byly to klukoviny, byla to arogance, byly to zločiny právnicky vzdělaného mladíka? Soud nyní jasně řekl, že se trestných činů dopustil a dostal nepodmíněný trest.

Tv stanice Nova měla to štěstí, že se po losování dostala do soudní síně a natočila čtení rozsudku včetně jména obětí a jejich adres. Následně to celé vyvěsila na svých webových stránkách.

Nyní se kroutí jako žížala, že přímý přenos není archivován, že byl k vidění jen jednou a více ne, ale jiným médiím je ochotná leccos přepustit. Nějak jsem zatím nezachytila sebemenší popel na hlavě, omluvu, cokoliv. To si myslí, že se nad tím mávne rukou?

Advokátka obětí už promýšlí, co s tím, já bych docela tipovala hromadnou žalobu a nějakou černou listinu, s níž si už Nova na soudech ani neškrtne.

Proč?

Protože tenhle soud vynaložil sakra velké úsilí, aby se poškozené ženy vyhnuly další stigmatizaci, chránil je, jak jen mohl, zakázal kdejaké záznamy a tuplem přímé přenosy. A potom do toho Nova hodí vidle tím, že nic nevypípá, nevystřihne.

Ty ženy jsou v podstatě hrdinky, musely porazit sebe sama, jít s kůží na trh, ale to pro senzacechtivé reportéry zřejmě naprosto nic neznamená. Tenhle proces měl být rovněž o důsledné ochraně poškozených a svědků, o tom, že se oběti nemusejí obávat, že s nimi bude dál nakládáno nanejvýš citlivě. A ono houbeles, prdlajz. Vidle.

Až zase někdo někdy bude mudrovat, proč se oběť znásilnění nebo sexuálního nátlaku zdráhá o svém zážitku mluvit, proč v sobě svá zranění skrývá třeba celé roky, stačí poukázat na Feriho rozsudek a senzacechtivé, lhostejné médium. Jenže tahle malinkatá možnost je naprosto bezvýznamná proti peklu, co se znovu otevřelo před třemi statečnými oběťmi. Včetně lhostelnosti jiných médií - třeba v dnešních (pátečních) Lidovkách ani zmínka, zato Feri na dvě strany. Přikrýt zásadní průšvih mlčením, to má být taktika „velkých“ novin?! Hm, já vím, jsou pořád babišovinami (stejná redakce) a o práci novináře mají tím pádem dost pošouplé ponětí.

Obávám se, že z toho bude bagatelizovaný, nanejvýš „politováníhodný“ přehmat, zatímco tři ženy povlečou svůj kříž traumat bez jakékoliv úlevy, neboť sprostota nepovoleného přímého přenosu okamžitě zamázla a překryla možnou úlevu z rozsudku.

Jaký trest je dost velký, aby na Nově pochopili, že takhle opravdu ne?!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz