Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Černé maso, kosti i vnitřnosti: Za vzácnou cemanskou slepici jsou někteří ochotni utratit majlant

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Thomon, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Vzácné plemeno Ayam Cemani na výstavě v Paříži v roce 2019

Není slepice jako slepice. Ta cemanská, která pochází z dalekého ostrova Jáva, patří k raritám. Je celá černá jako noc včetně vnitřních orgánů, masa a kostí. Někteří lidé jsou i v dnešní době přesvědčeni o tom, že její krev dokáže zázraky.

Článek

Slepice obvykle nebývají považovány za vzácná zvířata. Výjimkou jsou ale například exotické cemanské slepice původem z indonéského ostrova Jáva. Říká se o nich, že vypadají jakoby byly stvořeny v pekle. Každý kousek jejich těla je totiž černý jako uhel, a to včetně masa a vnitřních orgánů. Dodnes mnoho lidí věří, že tyto slepice snáší černá vejce a mají i černou krev, která má údajně léčivé účinky. Za takového „zázračného“ tvora jsou pak příznivci černé magie ochotni zaplatit tučné sumy peněz.

Za černé zbarvení může genetická mutace

Cemanská slepice známá též pod indonéským názvem Ayam Cemani, patří k nejvzácnějším plemenům slepic na světě. Své jméno dostala podle vesnice Cemani, která se nachází poblíž města Solo na ostrově Jáva. Slovo „ayam“ je indonéský výraz pro kuře. Jejím původním domovem byla střední a východní část ostrova Jáva a rovněž i ostrovy Madura a Sumatra. Odtud se tato černočerná slípka počátkem 21. století následně rozšířila do mnoha zemí světa.

Plemeno Ayam Cemani proslulo zejména svým temně černým zbarvením, které je způsobeno neobvyklou genetickou mutací zvanou fibromelanóza. Zjednodušeně řečeno, cemanské slepice mají po svých předcích silný gen, který je u nich zodpovědný za černou barvu peří, kůže, hřebene, zobáku, drápů, jazyka, ale také vnitřních orgánů, masa i kostí. A co jejich krev? Ta obsahuje hemoglobin a je rubínově červená.

Krev cemanských slepic má prý magickou moc

Přesto se dodnes najdou pověrčiví obyvatelé Jávy, kteří se domnívají, že krev Ayam Cemani je černá a má kouzelné vlastnosti. Tito lidé věří, že krev zvířat dokáže vyléčit celou řadu neduhů a zbaví je smůly či neštěstí. Důvěřivci se pak někdy nechají snadno napálit od podvodníků, kteří přibarvují kuřecí krev dřevěným popelem nebo inkoustem z chobotnic. Podvodníci většinou zvíře rozříznou, vypustí z něj krev do pytle, obarví ji a jeho tělo poté zahrabou do hlíny. Vychytralí prodejci posléze inkasují od naivních zákazníků za jednoho takto rituálně zabitého kohouta i tisíce dolarů.

Černé maso většinou nikdo nejí

Ve své domovině cemanské slepice pobíhají volně po venkovských dvorcích nebo žijí v chatrných bambusových kurnících. Farmáři je chovají zejména pro vejce, která se prakticky neliší od vajec jiných plemen slepic. Jedna nosnice přitom za rok snese sto až sto padesát krémově zbarvených vajíček, jejichž skořápka může mít někdy i lehce narůžovělý odstín. Podle místních obyvatel „černé“ slepice skoro nikdo nejí, přestože jejich maso chutná výtečně.

Zdejším lidem v konzumaci masa Ayam Cemani obvykle brání zejména estetické důvody. Černé maso na talíři dle nich vypadá poněkud nevábně, a tak si obyvatelé Jávy dávají tato kuřata k jídlu většinou jen během praktikování prastarých rituálů. Černé slepice byly na Jávě totiž chovány od pradávna také pro náboženské a mystické účely. Sloužily jako oběti duchům, kteří se zasytili jejich krví a masem. Na oplátku pak duchové pomohli lidem získat sílu, zdraví, úspěchy v boji i dostatek jídla.

Kolik vzácné slepice stojí?

V Indonésii se v současnosti dospělý kohout běžně prodává za pouhých 35 až 70 dolarů. V Evropě a USA, kde se plemeno Ayam Cemani stalo počátkem 21. století senzací, si však prodejci zpočátku účtovali částky mnohonásobně vyšší. Například páreček kuřat se dal ve Spojených státech pořídit i za pět tisíc dolarů. Tyto vysoké ceny v minulosti odrážely především omezenou nabídku a nedostupnost tohoto vzácného plemene. Dováženi byli pouze kohouti a násadová vejce.

Dnes je situace na trhu jiná a ceny těchto slepic šly výrazně dolů. Avšak výstavní zvířata prezentovaná kupříkladu na mezinárodních soutěžích jsou stále ještě hodně drahá. Zkušení chovatelé v této souvislosti upozorňují na skutečnost, že mnohdy jsou ale za přemrštěné ceny nabízena i nekvalitní zvířata. Dokonalá cemanská slepice je úplně celá černá, statná, dobře stavěná a musí mít také krásné černé peří s tmavě zeleným kovovým leskem (fialový lesk je považován za vadu). Pro úplnost dodejme, že zajímavé plemeno Ayam Cemani si našlo své příznivce i u nás.

Wikipedia, heslo: Ayam Cemani

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz