Hlavní obsah
Krása a fitness

Čeští muži jsou nejplešatější na světě. Holá hlava se však pojí s vysokou atraktivitou a inteligencí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Pixabay

Podle studií je téměř každý druhý český muž plešatý. Dobrou zprávou je, že poslední výzkumy naznačují jistou spojitost mezi plešatostí a vyšší inteligencí. Plešatí pánové jsou rovněž vnímáni jako fyzicky přitažliví a velmi atraktivní.

Článek

Žijeme ve světě, kde se lidstvo neustále zabývá otázkami, které se týkají estetiky, vzhledu a hledáním ideálu krásy. Dle průzkumů může být jedním z atributů atraktivity i mužská pleš. Má se za to, že řídnutí a vypadávání vlasů u mužů souvisí s dědičností a je geneticky podmíněné. Prioritní příčinou nadměrného vypadávání vlasů u mužů je vysoká hladina testosteronu. Tento mužský pohlavní hormon se v těle přeměňuje na derivát testosteronu, který se nazývá dihydrotestosteron (DHT), a právě jeho nadbytek vědci označují za hlavního viníka způsobujícího plešatost. Určitý vliv sehrává také strava a v neposlední řadě i stres. Pro plešaté muže nejen v Čechách je tu dobrá zpráva. Podle vědců je zřejmé, že i když mají někteří pánové méně vlasů, jsou inteligentnější, úspěšnější a mužnější než jejich vlasatí kolegové.

Světové prvenství v plešatosti

Podle průzkumu Lloyds Pharmacy Online Doctor je Česká republika s 42,79 procenty plešatých mužů na prvním místě na světě. Naopak zemí s nejmenším počtem mužů trpících androgenní alopecií je Čína. Studie nazvaná Pathophysiology Psychological Effect, and Management of Androgenetic Alopecia dospěla k závěru, že vznik plešatosti u mužů ovlivňuje především příslušnost k určité rase. Nejvíce postižení jsou dle jejích poznatků bělošští muži, zatímco u Asiatů se pleš vyskytuje nejméně. Vypadávání vlasů je globálním jevem a počet plešatých mužů neustále stoupá.

Proč se na prvním místě umístili právě čeští muži není zcela jasné. Může za to snad typická česká strava, jak se domnívají někteří výživoví poradci? Této teorii poněkud odporuje fakt, že hned za Čechy se velmi těsně umístili Španělé, jejichž jídelníček se od toho českého v mnohém liší. Ve španělské kuchyni najdeme především mořské ryby, vepřové maso nebo sušenou šunku, ke kterým se servírují zeleninové saláty s olivovým olejem. Zatímco mezi tradičními jídly podávanými v Čechách převažují smetanové omáčky, husté polévky, pečené či smažené vepřové maso, dále pak pečivo včetně sladkých koláčů a buchet. Samotným stravováním to tedy nejspíš nebude.

Pleš a inteligence

Vědci se dlouho zabývají otázkou, zda existuje nějaká spojitost mezi ztrátou vlasů a kognitivními schopnostmi. Nejnovější výzkumy přinášejí zajímavé poznatky, které mohou změnit pohled na plešatost a úroveň inteligence. Rozsáhlá studie zveřejněná v Social Psychological and Personality Science, kterou provedla Barry University, naznačuje, že existuje určité spojení mezi plešatostí a inteligencí i vyšším společenským postavením. Dr. Frank Muscarella mimo jiné požádal účastníky, aby hodnotili muže podle toho, jak vnímají jejich spolehlivost, inteligenci a sociální postavení. Mužům, kteří byli plešatí, byl přisuzován vyšší společenský status. Pro Daily Mail se Dr. Frank Muscarella následně vyjádřil: „Existuje velké množství literatury, která ukazuje, že ačkoli ženy mají rády fyzicky atraktivní muže, jsou také velmi přitahovány vysokým společenským postavením.“

Jeho zjištění podporuje další vědecká studie provedená týmem výzkumníků z University of Pennsylvania, která dospěla k závěru, že holohlaví muži jsou často považováni za dominantnější a úspěšnější. Vědci z univerzity v Pensylvánii se ve své rozsáhlé studii zaměřovali na vztah mezi plešatostí a inteligencí. V rámci výzkumu bylo analyzováno více než 20 000 mužů různého věku. Výsledky ukázaly, že existuje statisticky významné spojení mezi plešatostí a vyšším IQ. Podle této studie byli plešatí muži inteligentnější než vlasatí muži stejného věku. V potaz byly vzaty i další faktory, jako je vzdělání a socioekonomický status, aby se minimalizovaly jiné možné vlivy. Tato studie také zjistila, že plešatí muži jsou celkově hodnoceni jako atraktivnější.

Další zajímavá studie, kterou provedla univerzita v Sársku zjistila, že holohlaví muži mají tendenci být považováni ženami za inteligentnější a moudřejší. Vědci však v tomto případě upozornili na fakt, že šlo vždy o zcela holohlavé muže. Je zajímavé, že pokud měli pánové lysinu, „přehazovačku“ nebo jen částečnou pleš, ženy je takto nevnímaly.

Vědecké týmy na celém světě se v současné době nadále zabývají různými dalšími teoriemi, které by přesvědčivě vysvětlily spojení mezi plešatostí a vyšší inteligencí. Jednou z nich je teorie, která říká, že vyšší hladiny testosteronu u mužů mohou mít vliv na určité mozkové funkce. Některé výzkumy naznačují, že vyšší hladina dihydrotestosteronu (DHT) může zlepšit koncentraci, koordinaci, zrychlit zpracování vizuálních podnětů a zlepšit prostorové vnímání. Další teorie pracují například s vlivem genetických faktorů.

K úspěšným a bezesporu inteligentním holohlavým mužům se řadí například britský přírodovědec Charles Darwin, britský státník Winston Churchill, americký podnikatel a do roku 2020 nejbohatší muž planety Jeff Bezos. Výčet inteligentních pánů s pleší, kteří tvořili dějiny, závratně zbohatli nebo se podíleli na velkých objevech lidstva či dokázali dosáhnout nehynoucí slávy by byl sáhodlouhý.

Foto: Steve Jurvetson, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Jeff Bezos

Pleš je sexy

I přes módní trendy a proměnlivé standardy krásy v jednotlivých historických obdobích zůstává plešatost obrazem mužské síly a důvěryhodnosti. Jde o fyzický znak, který je pro mnohé ženy i muže velmi přitažlivý a sexy. Pleš zvýrazňuje rysy v obličeji mužů, lépe pak vynikne jejich mimika. Plešatým mužům je přisuzována též role vášnivých milovníků, jelikož mají zvýšené hodnoty mužského pohlavního hormonu testosteronu. Obecně jsou plešatí muži vnímáni jako spolehliví, atraktivní, chytří a solidní, což je činí pro řadu žen přitažlivými.

Jmenujme zde alespoň několik známých holohlavých krasavců, kteří se stali sexy idoly a těší se přízni žen na celém světě. Patří mezi ně: americký herec a profesionální wrestler Dwayne „The Rock“ Johnson, britský herec, model a bývalý skokan do vody Jason Statham nebo američtí herci Vin Diesel či Bruce Willis.

Foto: Eva Rinaldi, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Dwayne Johnson

Je potřeba si také uvědomit, že mnoho lidí si samo od sebe holí hlavu například z estetických či zdravotních důvodů a plešatost není pouze výsadou mužů. Navzdory všem provedeným studiím, které hovoří o mimořádném sex-appealu mužů s pleší, existují i slečny a dámy, které dávají přednost mužům s bujnou kšticí. A naopak jiné ženy, aniž by znaly výsledky podobných průzkumů považují plešaté muže za velmi atraktivní. Jak je však všeobecně známo, ženy obvykle více než fyzický vzhled zajímá na mužích jejich společenské postavení, finanční zajištění, síla osobnosti, umění milovat a osobní kouzlo. Pánové se tedy nemusí „stresovat“ ve vztahu k druhému pohlaví kvůli svému vzhledu. Bohatě postačí, když uspokojí jejich ostatní představy o ideálním muži.

Zdroje: Autorský článek doplněný o poznatky Wikipedie, morefm.co.nz, pubmed a KURAS, Benjamin. Je pleš sexy?. Playboy. 2022, (09), 48–50.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz