Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Dětská zahradní železnice v Břasích bude brzy v provozu: Nadšenci ji budují zdarma lidem pro radost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hana Strejcová

Dětská zahradní železnice Břasy

Drážní nadšenci otec a syn Mikudíkovi již 2. září 2023 představí v Břasích na Rokycansku jedinečnou dětskou zahradní železnici, kterou budují ve svém volnu bez nároku na odměnu. Doufají, že tím potěší malé i velké milovníky železnice a mašinek.

Článek

Když se ke mně donesla zpráva o tom, že v obci Břasy nedaleko Rokycan drážní nadšenci otec a syn Mikudíkovi staví ve svém volnu dětskou zahradní železnici, řekla jsem si, že se na místo dojedu podívat ještě před oficiálním zahájením provozu. Nádražní budovu, která se nachází kousek od fotbalového hřiště mezi stromy, jsem našla snadno a okouzlila mě na první pohled. Pomyslela jsem si, že je úžasné udělat něco tak pěkného nejen pro sebe, ale i ostatním lidem pro radost. Cesta od samotného nápadu k jeho realizaci nebyla úplně lehká, ale výsledek stojí za to. Ostatně posuďte sami.

Jak se staví nádraží a železnice

Zbyněk Mikudík mladší se nápadem dětské zahradní železnice inspiroval před několika lety v zahraničí. Všiml si, že podobné atrakce jsou k vidění například v Německu, Švýcarsku a také v Anglii. S budováním železnice začal tandem Mikudíkových před dvěma lety, a za tu dobu odvedli otec se synem obrovský kus práce. Nejdříve bylo nutné provést terénní úpravy a vykácet náletové dřeviny, pak přišla na řadu samotná nádražní budova. Ta vznikla z vyřazené plechové montážní buňky, což by dnes nikdo rozhodně nepoznal.

Malá stylová vlaková stanice se velmi podobá skutečným dobovým nádražním domkům a je propracována do nejmenších detailů, včetně interiéru s dobovým stolem a telefonem nebo venkovních cedulí. Nechybí ani květiny před vchodem nebo červenožlutě natřené lavičky lákající k posezení. Vše je citlivě barevně sladěné a místo působí příjemným dojmem. Jsem zvědavá, jak budou vypadat malé mašinky. Nikdy jsem tak malý vláček naživo neviděla, tak se na jeho první jízdu přijdu s mými ratolestmi podívat. Děti budou z mini nádraží s mašinkami a vagónky určitě nadšené a domnívám se, že nejen ony. Mikudíkovi zvou do Břas i ostatní majitele zahradních mašinek, kteří sem mohou s nimi přijet a vyzkoušet si zdejší trať.

Kolem nádražní budovy jsou položené železné koleje do tvaru oválu, který je dlouhý přibližně 50 metrů a na šířku má asi 15 metrů. Již brzy po něm budou jezdit první mašinky. Jedna z nich má být parní a druhá bude nejspíše elektrická nebo dieselová. Každá pak uveze tři až čtyři malé vagónky, které přepraví až pět cestujících. V horizontu jednoho roku by měl být dokončen i velký půlkilometrový okruh. Nádraží jako takové bude mít po dokončení celkem pět kolejí, přibydou i výhybky, nástupiště a malé depo pro mašinky.

Foto: Hana Strejcová

Nádražní budova

Otec a syn Mikudíkovi berou projekt dětské zahradní železnice jako svůj koníček a pracují na něm zdarma ve svém volném čase nejen v pracovních dnech, ale i o víkendech. Materiál potřebný na stavbu železnice i nádraží hradí obec Břasy a část jej darovali někteří podnikatelé z blízkého okolí. Náklady spojené s mašinkami si platí Mikudíkovi sami.

Foto: Hana Strejcová

Nově položené koleje

Brigádníci jsou vítáni

Práce je zde do budoucna ještě hodně, a tak by Zbyněk Mikudík senior případné dobrovolníky uvítal. Občas s budováním železnice pomáhají přátelé, další drážní nadšenci nebo brigádníci, ale největší kus práce odvedli otec a syn Mikudíkové, kteří tu odpracovali zejména o sobotách a nedělích stovky hodin práce. Osobně si pak myslím, že by si dětská zahradní železnice v Břasích zasloužila nejen další šikovné pomocníky, ale i více finanční podpory. Pro Český rozhlas Zbyněk Mikudík starší uvedl: „Vím, že nás za tuto činnost nemůže nikdo platit. Ale to nevadí. Děláme to jako svůj koníček, pro radost svou a hlavně pro radost dětí.“

Poprvé se mašinka po kolejích dětské zahradní železnice rozjede již 2. září 2023 u příležitosti oslav 160. výročí založení železniční tratě vedoucí z Chrástu do Stupna a Radnic.

Zdroje: Autorský článek doplněný o informace rozhlas.cz, rokycansky.denik.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz