Hlavní obsah
Lidé a společnost

Irenka z Dědictví aneb Kurvahošigutntág: Další filmové nabídky odmítla, až na roli v erotickém filmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Kdo by neznal „masérku“ Irenku z nezapomenutelného filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntág? Postavu sexy pracovnice erotického salónu ztvárnila Šárka Vojtková natolik věrně, že si někteří lidé dodnes myslí, že v něm tehdy skutečně pracovala.

Článek

Brněnská rodačka Šárka Vojtková (50) se proslavila rolí svůdné prostitutky Irenky Fojtíkové. Kultovní film Dědictví aneb Kurvahošigutntág však nebyl jediným snímkem, kde si pohledná Šárka zahrála. V rouše Evině se objevila také v erotickém snímku Vášnivé známosti. Jak jí ztvárnění postavy lehké děvy změnilo život a čemu se po skončení natáčení věnovala?

Role Irenky jí změnila život

Příležitostná herečka, modelka a podnikatelka Šárka Vojtková se narodila 6. května 1973 v Brně. Její matka i otec pracovali u policie. Již na základní škole se u ní projevily umělecké sklony. Oblíbila si poezii a na školních akcích ráda recitovala básně. V období dospívání ji nadchla také hudba, konkrétně big beat. Dokonce nějaký čas působila v úspěšné rockové kapele. Od svých patnácti let se pak půvabná dívka s úspěchem věnovala modelingu.

Spolupracovala mimo jiné se známým brněnským fotografem Josefem Kratochvílem, se kterým nafotila řadu reklamních kampaní pro nejrůznější značky. Právě Josef Kratochvíl, přezdívaný Jeff, má velkou zásluhu na tom, že se právě Šárka stala filmovou Irenkou. Jeff byl totiž fotografem Boleslava Polívky a jeho bývalé ženy Chantal Poullain, a když se dozvěděl, že režisérka Věra Chytilová hledá představitelku mladé ženy lehkých mravů Irenky, napadlo ho oslovit Šárku. Ta se na jeho doporučení zúčastnila konkurzu, kde si ji slavná režisérka vybrala z přibližně čtyř desítek dalších dívek.

Na samotné natáčení divácky oblíbené komedie Dědictví aneb Kurvahošigutntág (1992) Šárka dodnes ráda vzpomíná. Podle jejích slov při něm panovala skvělá atmosféra a známé herecké osobnosti ji mezi sebe dobře přijaly, ačkoliv jí bylo teprve osmnáct let a neměla žádnou hereckou průpravu. Točilo se v letních měsících, zejména v Olšanech u Brna a po náročném dni prý obvykle nechyběl ani „bujarý“ večírek. Šárka strávila natáčením pouhých třicet dní. Za svou roli obdržela honorář ve výši padesáti tisíc korun, což brala jako velmi slušnou částku na tu dobu.

Všichni se ke mně chovali kolegiálně, a paní režisérka, byť je tím pověstná, tak na mě nikdy nezvýšila hlas. S Dášou Veškrnovou jsme si občas vyrazily jen tak na plovárnu, ale neměla tam nikdy moc klidu, byla velmi populární a fandové byli na každém kroku.
Šárka Vojtková

Pro úplnost dodejme, že ve volném pokračování filmu nazvaném Dědictví aneb Kurva se neříká z roku 2014 se Šárka již neobjevila. Zpočátku sice návrat k roli Irenky zvažovala, ale po přečtení scénáře ji odmítla. To se posléze ukázalo jako správné rozhodnutí, protože komedii ztrhala jak kritika, tak i diváci.

V Itálii našla klid

Poté, co byla komedie o venkovském buranovi Bohušovi Stejskalovi uvedena do kin, se z Šárky Vojtkové alias Irenky stala hvězda. Těšila se velké popularitě, ale zároveň si ji mnozí spojovali s její filmovou postavou natolik, že jí to bylo velmi nepříjemné. Setkávala se například s tím, že na ni lidé pokřikovali na ulici nebo ji častovali nelichotivými výrazy. Situace zašla až tak daleko, že se o ní začaly šířit fámy, podle kterých se Šárka měla skutečně živit nejstarším řemeslem na světě a produkce ji prý objevila v erotickém podniku. Tyto lži, pomluvy, závist a nevybíravé chování některých lidí ji tehdy úplně znechutily život u nás natolik, že se rozhodla odejít se svým přítelem do Itálie.

V italské Modeně, kde se tenkrát na několik let usadila, Šárku oslovil nejen zdejší styl života, ale také se tady cítila dobře po psychické stránce. V Itálii nebyla Irenkou, nikdo ji tu neznal, mohla žít v klidu a naprosté anonymitě. Intenzivně studovala italštinu a začala se věnovat módě, odívání, stylingu a také své další vášni, kosmetice. Při tom všem si začala uvědomovat, jak o sebe italské ženy dbají a představovala si, že až se vrátí domů, dopřeje stejnou péči také českým dámám.

Šárka se do Brna pravidelně vracela za rodiči a přáteli a nakonec si splnila sen a v rodném městě si otevřela v roce 2001 salón krásy s kosmetikou a kadeřnictvím. Později se zaměřila i na estetickou medicínu, plastickou chirurgii, stomatologii a dermatologii. Vybudovala celé lékařské centrum a stala se úspěšnou podnikatelkou. O několik let později ale salón přestala provozovat. V roce 2013 se jí totiž narodila dcera Marie Julie a Šárka si tehdy se svým partnerem zakoupila na okraji Brna dům, kam se s rodinou odstěhovala a naplno se věnovala mateřským povinnostem.

Své soukromí si Šárka úzkostlivě střeží, na veřejnosti se dnes prakticky neobjevuje a médiím se spíše vyhýbá. Ví se jen, že se provdala za staršího Itala, podniká a pendluje mezi Brnem a Modenou. Snaží se udržovat ve formě a zakládá si na mladistvém vzhledu, ke kterému si dopomáhá estetickými zákroky. Podle mnohých je však po těchto úpravách takřka k nepoznání a ztratila svůj osobitý půvab a určité kouzlo.

Zahrála si i v lechtivém filmu Vášnivé známosti

Po obrovském úspěchu Dědictví aneb Kurvahošigutntág dostala Šárka spoustu dalších pracovních nabídek na natáčení, ale všechny až na jedinou odmítla. Jak později uvedla, jednala tehdy snad až příliš „hystericky“ a zkratkovitě, protože se nedokázala vyrovnat s tím, že si ji všichni zaškatulkovali jako „Irenku“. S odstupem času si uvědomila, že spousta slavných hereček se dokázala později úspěšně prosadit i navzdory tomu, že první role získaly díky tomu, že se před kamerou nebály svléknout.

Nicméně Šárka přece jen neodolala jedné lukrativní nabídce a druhým snímkem, ve kterém si zahrála, se tak stal pornografický povídkový film Vášnivé známosti (1994) produkovaný společností Playboy, známý také pod názvem Lusty Liasons. V něm se amatérská herečka Šárka Vojtková nahoty rozhodně nebála a ukázala se v několika odvážných scénách jen tak, jak ji pánbůh stvořil. Ve filmu se objevily i další známé české a slovenské herečky jako například Sabina Laurinová či Zuzana Fialová.

Šárka Vojtková zůstane již zřejmě navždy zapsána v povědomí diváků jako „masérka“ Irenka, které milionář Bohuš nejprve koupil pštrosa a pak ji měl rád i bez peněz. Přestože dále nepokračovala v herecké kariéře, na její filmový debut před kamerou a s ním spojené nezapomenutelné hlášky a scénky si mnozí jistě rádi pokaždé znovu vzpomenou.

Zdroje: csfd.cz heslo Šárka Vojtková, csfd.cz heslo Vášnivé známosti, tvguru.cz, filmovamista.cz, ahaonline.cz, reflex.cz, zeny.iprima.cz, extra.cz, zeny.iprima.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz