Hlavní obsah
Lidé a společnost

Představitel Joffreye byl svůdce: Měl 14letou milenku a třikrát se oženil. Angelika mu dala košem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Stevan Kragujević, CC BY-SA 3.0 RS <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/rs/deed.en>, via Wikimedia Commons

Robert Hossein

Charismatický herec Robert Hossein, který se proslavil rolí Joffreye de Peyraca v legendární filmové sérii o krásné Angelice, měl pestrý profesní i soukromý život. Třikrát se oženil a byl otcem čtyř synů. Do filmového nebe odešel před třemi lety.

Článek

Představitel kulhajícího hraběte Joffreye de Peyraca známý z kultovních filmů o půvabné Angelice, Robert Hossein, patřil k obdivovatelům krásných žen i v soukromém životě. Herečku Michèle Mercier, která ztvárnila Angeliku, se mu sice nikdy svést nepodařilo, ačkoliv se o to pokoušel. Avšak mnohé jiné ženy jeho osobnímu kouzlu a šarmu neodolaly. Francouzský herec se třikrát oženil a zanechal po sobě čtyři syny.

Roli romantického hrdiny Joffreye de Peyraca neměl rád

Robert Hossein přišel na svět 30. prosince 1927 v Paříži jako Abraham Hosseinoff. Narodil se umělecky založeným rodičům. Otec André Hossein byl hudebním skladatelem a dirigentem ázerbájdžánského původu a matka Anna Minevskaja pocházející z Besarábie (v současnosti je toto území rozděleno mezi Ukrajinu a Moldavsko) se živila jako klavíristka a komediální herečka. Mladý Robert se proto již v mládí připravoval na uměleckou dráhu. Již ve 14 letech napsal své první divadelní hry a po válce navštěvoval nejrůznější divadelní kurzy. Později účinkoval v divadelních inscenacích a od roku 1948 se začal objevovat také ve filmových rolích. Zahrál si i po boku filmových hvězd, jako byly například Sofia Loren či Brigitte Bardot.

Ačkoliv byl skvělým hercem a hrál v mnoha filmech, žádná jeho role nepřekonala úspěch a slávu, kterou mu přineslo ztvárnění postavy charismatického hraběte Joffreye de Peyraca v sérii filmů o Angelice (1964 - 1968). Tato role romantického hrdiny jej učinila „nesmrtelným“ a proslavila ho po celém světě. Sám Robert Hossein z toho ale nebyl příliš nadšený, protože v něm od té doby všichni viděli jen Joffreye de Peyraca a bylo pro něj obtížné vymanit se z „jeho stínu“. Později se proto věnoval kromě herectví především režii a scénáristické tvorbě a zařadil se k známým francouzským divadelním a filmovým režisérům.

Okouzlující herečku Michèle Mercier, která ztělesnila hlavní postavu nezapomenutelné plavovlasé krásky Angeliky, poznal Robert Hossein ještě před natáčením slavného snímku Angelika, markýza andělů. Michèle Mercier ve své autobiografické knize později uvedla, že se v roce 1960 s Robertem vášnivě líbali. K ničemu dalšímu ale nedošlo, ačkoliv se jí vyhlášený svůdník tehdy pokoušel svést. Žádný milostný románek se nakonec nekonal, protože herečka byla tou dobou šťastně vdaná a podle svých slov zůstala manželovi věrná.

Slabost pro lolity, tři svatby a čtyři děti

Robert Hossein miloval krásné ženy a ony milovaly jeho. Jeho slabost pro mladé dívky byla pověstná. Herec prošel mnoha vztahy a celkem třikrát se oženil, přičemž jeho druhý sňatek vyvolal obrovské pozdvižení. Poprvé si vzal 23. prosince 1955 za manželku francouzskou herečku a spisovatelku ruského původu Marinu Vlady, které tenkrát bylo sedmnáct let. Z jejich vztahu se narodili dva synové Pierr a Igor. Láska jim bohužel nevydržela a manželství skončilo po čtyřech letech rozvodem. Pro zajímavost si zde ještě uveďme, že manželé si spolu zahráli roku 1957 v československo-francouzském koprodukčním filmu V proudech, který režíroval Vladimír Vlček.

Po rozvodu s Marinou randil Robert Hossein s herečkou Marie-France Pisier. Vztah ale skončil, když Robert zahořel láskou k školou povinné, teprve 14leté dívce Caroline Eliacheff, která byla dcerou bývalé francouzské ministryně a známé novinářky, scénáristky a spisovatelky Françoise Giroud. Caroline se podařilo namluvit matce, že půjde studovat školu do Anglie, ale ve skutečnosti utekla k Robertovi. Hossein se tímto milostným poměrem před svým okolím nijak netajil. Naopak byl pyšný na to, že jej obdivuje a miluje lolita. O rok později se 7. června 1962 konala svatba, která tehdy způsobila ve společnosti velký skandál, který podrobně probíral bulvární tisk.

Mladinká nevěsta byla ale do svého Roberta tak zamilovaná, že nenaslouchala své matce, která se jí vztah snažila rozmluvit a nezajímalo ji ani veřejné mínění. Podobně na tom byl i o dost let starší Robert, kterého Caroline úplně „pobláznila“. Přátelé mu radili, aby se s ní rozešel, ale on je neposlechl a dobíral si je, že si partnerku vyzvedává u školy. Druhé manželství ale nevydrželo ani dva roky, a nakonec se rozpadlo. Páru se během rozvodového řízení narodil syn Nicolas, který působí jako rabín ve Štrasburku pod jménem Aaron Eliacheff. Každý z manželů šel pak dál životem svou cestou. Caroline Eliacheff se soustředila na psaní populárně naučných knih o zdraví a psychoanalýze, Robert se nadále věnoval především režii a divadlu.

Přestože mu zkrachovala dvě manželství, nepřestával Robert Hossein doufat, že se v životě dočká i štěstí i v lásce a najde si partnerku na celý život. Naděje mu svitla v roce 1973, kdy se zasnoubil s francouzskou herečkou Michèle Watrin a pevně věřil, že tentokrát mu vztah konečně vyjde. Michèle však potkal smutný osud, když 2. srpna 1974 tragicky zemřela ve svých 24 letech při autonehodě Robertovi přímo před očima, což ho velmi psychicky poznamenalo.

Říká se „do třetice všeho dobrého“ a platí to i pro manželství Roberta Hosseina. Potřetí se 28. června 1976 oženil s herečkou Candice Patou, s kterou zplodil syna  Juliena. Tentokrát herecké dvojici manželství vydrželo až do Robertovy smrti. Slavný herec, scénárista a režisér Robert Hossein, pro všechny nezapomenutelný hrabě Joffrey de Peyrac, zemřel 31.prosince 2020 v nemocnici, kde byl hospitalizován kvůli potížím s dýcháním v souvislosti s onemocněním covid-19. Stalo se tak den po jeho 93. narozeninách.

MERCIER, Michèle. Nejsem andělská Angelika. 1. Levné knihy, 2007. ISBN 978-80-7309-475-1.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz