Článek
V horkých letních dnech nastává ta pravá melounová sezóna. Osvěžení v podobě sladkého melounu má rád snad úplně každý. Italské přísloví praví: „Do žen a do melounů nevidíš.“ Jak si tedy vybrat ten správný, sladký a šťavnatý meloun? Není to zase tak těžké, jak by se mohlo zdát. Stačí se při jeho výběru držet několika osvědčených rad.
Prohlídka melounu
Začneme tím, že si meloun pozorně prohlédneme. Sytá barva slupky je indicií dokládající zralost melounu. Naproti tomu lesklá slupka poukazuje na jeho nezralost, stejně tak jako nevýrazné pruhy. Dále se zaměříme se na místo, na kterém meloun ležel po celou dobu na zemi. Jelikož k němu neměly přístup sluneční paprsky, je na rozdíl od zbytku melounu světlé. Pokud je barva skvrny bílá, smetanová nebo světle zelená, tak si raději najdeme jiný meloun se žlutou skvrnou. Když je meloun správně uzrálý, skvrna se vybarví vždy do žlutého odstínu.
Potom zkontrolujeme stopku melounu. Podíváme se, zda je suchá a zbarvená žlutě či hnědě. Zelená stopka nám dává na vědomí, že meloun byl sklizený předčasně, a není dozrálý. V okolí stopky se obvykle nachází hnědá skvrna, připomínající strup nebo „pavučinu“. K jejímu vzniku dochází, když je meloun opylován a čím je „pavučina“ větší, tím má meloun sladší a lahodnější chuť.
U některých melounů můžeme na slupce vidět drobné hnědé až černé skvrny, připomínající strupy, které sice nepůsobí příliš esteticky, ale jsou dalším důkazem toho, že je meloun zralý a extrémně sladký. Tyto nevábně vyhlížející tvrdé skvrny jsou ve skutečnosti koncentrované cukry, které prosákly slupkou na povrch melounu.
Zvuková zkouška
Zkoumání zralosti melounu za pomoci poklepu patří k oblíbené zábavě při jeho výběru. Než začneme na melouny ťukat, vybereme si takové, které jsou při stejné velikosti co nejtěžší. Lehké melouny bývají staré, vyschlé nebo moučnaté, proto je hned automaticky vyřadíme. Když těžký meloun, který je plný vody rukama zmáčkneme, měl by lehce zavrzat. Meloun, který splnil všechna výše uvedená kritéria a stal se naším favoritem, si dáme k uchu a zaklepeme na něj. Pokud slyšíme dutý, jakoby lehce vibrující „kovový“ zvuk, máme vyhráno.
Melouny pro chuť i pro zdraví
Melouny jistě patří k nejoblíbenější tykvovité zelenině, nejen pro svou osvěžující sladkou chuť, ale rovněž i pro své zdraví prospěšné vlastnosti. Melouny obsahují velké množství vody, dokáží dodat tělu potřebnou hydrataci a jsou skvělou volbou při redukční dietě, jelikož mají jen malé množství kalorií. V melounech najdeme vitamín C, vitamin A a vitamin B6, sodík a draslík.
Podporují imunitní systém a mozkovou činnost, přispívají ke zdraví očí a bojují proti zánětům v těle. Jsou významným zdrojem lykopenu, červeného rostlinného barviva, které má ochranný vliv na lidské buňky, tkáně a orgány. Snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, hladinu cholesterolu v krvi a rovněž se podílí na snížení pravděpodobnosti vzniku některých nádorových onemocnění (prostaty, plic, střev, vaječníků a prsu) a degenerativních chorob.
Jíst melouny je tedy nejen chutné, ale i velmi zdravé…
Zdroje: ireceptar.cz, citaty.net, ceskestavby.cz, rozhlas.cz, Wikipedia