Hlavní obsah
Jídlo a pití

Nejoblíbenější školní obědy: Děti v průzkumu prozradily, co jedí nejraději

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Ilustrační foto

Školní stravování využívá velká část žáků a studentů, kterým rozhodně není jedno, co jim „přistane na talíři“, jak ukázal průzkum zaměřený na oblibu konkrétních jídel u dětí navštěvujících mateřské, základní a střední školy.

Článek

Jaká jídla patří k nejoblíbenějším ve školních jídelnách? Na tuto otázku hledala odpověď společnost Primirest, která je největším poskytovatelem stravování žáků a studentů v mateřských, základních a středních školách v Česku. Každý den využívá jejích služeb více než 25 000 strávníků, kteří měsíčně spořádají téměř půl milionu porcí jídla. Tito žáci a studenti se zúčastnili v rámci školního stravování zajímavého průzkumu. Vždy měli možnost výběru alespoň ze tří odlišných skupin jídel. První skupinu tvořily nutričně vyvážené tradiční pokrmy, ve druhé skupině byla zařazena jídla zahraniční kuchyně a poslední, třetí skupinou, byla vegetariánská jídla. Společnost Primirest sbírala data z 236 školních jídelen a restaurací v období od 1. 9. 2022 do 28. 2. 2023, následně je analyzovala a přišla s následujícími poznatky o preferencích malých i dospívajících strávníků.

Výsledky průzkumu

Analýza jednoznačně potvrdila oblibu tradičních jídel, která jsou poměrně složitá na přípravu. „Češi si odvykli vařit doma složitá jídla, při přípravě pokrmů dávají přednost jednoduchosti a rychlosti. Klasické omáčky nebo smažená jídla si děti i jejich rodiče dopřávají spíše na návštěvách u prarodičů nebo o svátcích. V pracovní dny si na nich proto rádi pochutnají v závodní restauraci nebo je dětem vyberou ve školní jídelně. Je to pro ně nejjednodušší cesta, jak se k těmto oblíbeným, ale pracnějším jídlům dostat,“ interpretuje výsledky Kristýna Ostratická, Fit Brand Chef školních jídelen Primirest. Průzkum shromáždil údaje od dětí navštěvujících mateřské školky, základní školy i střední školy, přičemž obliba určitých jídel se různí také v závislosti na věku dítěte nebo regionu, kde žije.

Zde je pětice nejoblíbenějších hotových jídel: První místo získala tradiční svíčková na smetaně, na místě druhém skončil smažený filet z tmavé tresky, třetí příčku obsadil smažený kuřecí prsní řízek, čtvrtá v pořadí se umístila hamburská vepřová kýta a pětici nejlepších uzavřely špagety s omáčkou „Bolognese“.

Bezmasá jídla se umístila v tomto pořadí: Vítězství patří špagetám Napolitana s rajčatovou omáčkou, bazalkou a plátky česneku, druhé místo „vybojovala“ koprová omáčka, třetí skončil smažený květák, „bramborovou“ medaili získaly brokolicové placičky a pěkné páté místo obsadila čočka na kyselo s vařeným vejcem a kyselou okurkou.

V kategorii polévek byl nejúspěšnější zeleninový vývar s rýží, jako druhá nejoblíbenější polévka se umístila hrachová s krutony, třetí pak hrstková, čtvrtá pórková s vejci a pátá nejoblíbenější byla gulášová.

Žáci a studenti hodnotili i sladká jídla, kde u nich na prvním místě zabodovaly dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, druhé byly nudle s mákem, v pořadí třetí se umístila krupicová kaše s kakaem a máslem, čtvrtý skončil rýžový nákyp s ovocem a páté místo obsadily kynuté meruňkové knedlíky se skořicí.

Foto: Petr Vilgus, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Školní jídelna

K závěrům analýzy

Tento průzkum je zajisté velmi užitečný a přinesl mnoho nových poznatků. Je ovšem potřeba zmínit, že šlo pouze o žáky a studenty, kteří se stravují u společnosti Primirest, nikoliv o všechny děti stravující se ve školních jídelnách v celé České republice. V Česku je totiž počet dětí využívajících služeb školního stravování mnohem vyšší. Pokud bychom prováděli celonárodní průzkum, do něhož by se zapojili všichni žáci a studenti využívající školní stravování, tento fakt by pak samozřejmě mohl ovlivnit výsledky takového průzkumu, stejně tak jako skutečnost, že každá školní jídelna má své vlastní obědové menu. Úroveň kvality stravování v jednotlivých školních jídelnách se navíc v rámci platných pravidel může značně lišit.

Jistou roli v analýzách tohoto druhu sehrává i důležitá skutečnost, že u malých strávníků navštěvujících mateřskou školu nebo první stupeň základní školy, vybírají obědy za děti rodiče nebo je vybírají spolu s dětmi. „Rodiče mají možnost společně s dětmi vybrat takový pokrm, který jim doopravdy chutná, protože do určitého věku je volba oběda školáka volbou jeho rodiče. Někteří rodiče ale zároveň nechtějí vůbec experimentovat a raději vybírají jídlo, které dobře znají z domácího prostředí – což je škoda, protože školní restaurace je ideálním místem, kde se děti mohou seznámit s různými chutěmi a vůněmi z celého světa,“ doplňuje Brand Chef Primirest Tomáš Cikhart.

Zajímavé by rovněž bylo prozkoumat, co by si děti přály mít k obědu, kdyby měly možnost hlasovat pro veškerá jídla, která jim chutnají, přestože nejsou zařazena v jídelníčku školní jídeny. Těžko říci, jakých odpovědí bychom se potom dočkali. Možná by pak tradiční české omáčky, smažený řízek nebo dukátové buchtičky z pomyslného trůnu vítězů hravě sesadil kebab, pizza, tortilla nebo hranolky s kečupem, smažák s tatarkou, párek v rohlíku či pořádný burger. Ostatně hlasování v anketě školní jídelny o nejoblíbenější jídlo ZŠ v Šumperku v roce 2019 vyhrála s drtivou převahou právě první tři jmenovaná jídla. Náhoda? Kdo ví…

Zdroje: Autorský článek doplněný o poznatky primirest.cz, Wikipedie, hluchak.cz

Anketa

Zlepšila se podle vás v posledních letech úroveň školního stravování?
Ano
74,6 %
Ne
25,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 953 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz