Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ošklivka Pina: Fantozziho manželka byla ve skutečnosti krásná a svlékla se pro Playboy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mario Monicelli (director) / Luigi Kuveiller (cinematographer), Public domain, via Wikimedia Commons

Milena Vukotic v roce 1975

Herečka Milena Vukotic se proslavila zejména ztvárněním postavy škaredé a usedlé ženušky účetního Fantozziho jménem Pina. Ve skutečnosti však měla k ošklivé „domácí puťce“ daleko, své fanoušky dokonce překvapila odvážnými fotkami v pánském časopise.

Článek

Při vyslovení jména Pina Fantozzi se většině diváků vybaví postava oddané manželky věčného smolaře účetního Uga Fantozziho, která je vždy milující ženou i matkou. Přesto i ona jednoho dne zatouží po milostném dobrodružství a vrhne se do náruče urostlého pekaře. Představitelka Piny, italská herečka a baletka Milena Vukotic, se díky této roli stala hvězdou. Zároveň ji však celý život role Piny „pronásledovala“.

Talentovaná baletka dala přednost herectví

Milena Vukotic (celým jménem Gemma Fausta Milena Vukotic) přišla na svět 23.dubna 1935 v Římě v Itálii. Její otec byl diplomat a divadelní dramatik, který pocházel z Černé Hory, zatímco její matka, Italka Marta Nervi, byla hudební skladatelkou a pianistkou. Od útlého věku rodiče vedli Milenu k hudbě a vštěpovali jí lásku k umění. Jako malá se tak věnovala hře na klavír a studovala herectví a rovněž balet v evropských metropolích v Londýně, Vídni a také v Paříži.

Když se Mileně o pár let později podařilo získat angažmá v baletu Pařížské opery a také ve slavném baletním souboru Grand Ballet su Marquis de Cuevas, všichni v jejím okolí věřili, že se jednou stane primabalerínou. Jí samotné však učarovalo herectví, a to natolik, že se mu rozhodla věnovat naplno, a svět baletu nadobro opustila.

Jako Pina si získala srdce diváků

Před kamerou se poprvé objevila v roce 1960, od té doby natočila desítky filmů i televizních pořadů. Milena v nich ztvárnila celou řadu většinou vedlejších rolí a výčet jejích úspěchů by byl dlouhý. Hrála obvykle charakterní postavy, plaché a tiché ženy, počestné panny, ale i distingované dámy z vyšších společenských kruhů. Avšak žádná z těchto hrdinek si nezískala tolik divácké pozornosti jako Pina, ušlápnutá a nepříliš pohledná manželka účetního Uga Fantozziho.

Milena Vukotic přitom Pinu nehrála od samého počátku, kdy se série filmů o Fantozzim začala natáčet. Nejprve v této roli mohli diváci vidět v prvních dvou dílech její hereckou kolegyni Liu Bosisio, která Pinu ztvárnila i ve filmu Superfantozzi z roku 1986. Milena se pak jako manželka Fantozziho objevila ve všech ostatních snímcích.

Milena Pinu zahrála tak věrohodně, že si velká část diváků myslela, že je taková i ve svém soukromí. Tato role jí následně přinesla obrovskou popularitu, a to nejen v Itálii, ale i v dalších zemích Evropy, kde se filmy o Fantozzim promítaly. Zároveň si ale Milenu lidé jednou provždy „zaškatulkovali“ jako ošklivou Pinu, což pro ni představovalo problém v její další herecké kariéře.

Ať herečka dělala, co dělala, po uvedení snímků o Fantozzim v ní téměř každý viděl už jen Pinu, a přestože za svůj život skvěle ztvárnila více než sto dalších postav ve filmu i v televizi, nikdy se jí nepodařilo úspěch manželky pana účetního překonat. Milena se později svěřila, že již v okamžiku, kdy se rozhodla Pinu hrát, si uvědomila obrovský komediální potenciál, který v sobě tato postava má. Současně ale také přiznala, že se už tenkrát obávala, jaký vliv bude mít role Piny na její další profesní dráhu. Přesto svého rozhodnutí nelituje a je ráda, že její postava lidi i po tolika letech dokáže pobavit.

Pózovala nahá pro Playboy

O tom, že by Milena byla ošklivá a plachá i ve skutečnosti, však nemůže být ani řeč. Naopak, když herečka dostala v roce 1976 nabídku, aby se svlékla pro italské vydání Playboye, neváhala ani minutu. K velkému překvapení mnoha fanoušků se Milena objevila pouze v rouše Evině na stránkách květnového vydání časopisu pro pány. Pro některé diváky to byl doslova šok, protože si herečku vůbec nedokázali představit jako „femme fatale“.

S vdavkami nepospíchala

Soukromý život Mileny Vukotic je tak trochu obestřen rouškou tajemství. Sympatická herečka totiž nepatří k osobnostem showbyznysu, které by vyprávěly detaily ze svého života na potkání. Je o ní známo, že nemá žádné děti, a ačkoliv se kolem ní vždy točila řada ctitelů, do svatby se nikdy nehrnula. Provdala se až ve svých 68 letech v roce 2003 za muže, kterého považuje dle svých slov za svou životní lásku. Jejím manželem se tehdy stal o osm let mladší uznávaný filmový kritik a historik Alfredo Baldi, se kterým je Milena dodnes.

Herečka prozradila, že jejich manželské soužití je tak trochu neobvyklé. Jelikož se partneři poznali v době, kdy už oba byli zvyklí žít si svým způsobem života, rozhodli se proto bydlet každý ve svém domě. Ale aby se mohli kdykoliv navštěvovat, propojili obě budovy balkónem. Podle Mileny má takové bydlení celou řadu výhod a přináší oběma partnerům například dostatek soukromí i času na vlastní plány. Vztah s Alfredem je dle ní plný vzájemné lásky, respektu, ale rovněž v něm nechybí volnost a porozumění.

Foto: Ireneo Alessi (Sinix) from Roma, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Milena Vukotic v roce 2010

Jak se má „Pina“ dnes?

Milena Vukotic je velmi aktivní i ve svém věku a stále vystupuje v divadlech v Římě, Syrakusách, Veroně, Miláně a v Benátkách. Ráda také recituje básně a k jejím celoživotním zálibám patří i tanec. V roce 2019 se například objevila v italské taneční televizní show, naší obdoby StarDance, kde skončila na třetím místě.

Slavná, a přitom skromná herečka, baletka a tanečnice, elegantní dáma Milena Vukotic, která letos v dubnu oslavila 89. narozeniny, se v Itálii těší stále velké oblibě a popularitě, má spoustu plánů do budoucna a do „důchodu“ se rozhodně nechystá.

Wikipedia, heslo: Milena Vukotic

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz