Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sexuolog Radim Uzel: Plácal sestřičky po pozadí a hájil Cimického. Vyznamenal ho prezident Zeman

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Egg, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license via Wikimedia Commons

Ilustrační foto

Dnes již legendární lékař Radim Uzel se zapsal do povědomí široké veřejnosti především jako populizátor sexuologie. Proslavilo ho i účinkování v reklamě nebo kontroverzní výroky na téma sexuálního obtěžování.

Článek

Když zazní jméno Radima Uzla, vybaví se některým lidem doktor z reklamy na prostředky pro zlepšení erekce, další si pak na populárního sexuologa a gynekologa vzpomenou jako na skvělého vypravěče, který dlouhá léta bavil veřejnost historkami ze své praxe, a jiní na něj třeba vzpomínají jako na svého lékaře, vysokoškolského pedagoga či regionálního politika. MUDr. Radim Uzel byl zkrátka muž „mnoha tváří“ a v životě si vyzkoušel nejrůznější „role“. Podle mnohých ale někdy zašel ve svých názorech až příliš daleko…

Narodil se po smrti svého otce

Radim Uzel přišel na svět 27. března 1940 v Ostravě. Jeho otec působil jako docent analytické chemie na na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze, ale narození svého syna se nedožil. Zemřel náhle po obrně prodloužené míchy, tři měsíce předtím, než se Radim narodil. Matka byla magistrou farmacie a malého Radima, který dostal jméno po tatínkovi, vychovávala až do jeho osmi let sama. Pak se znovu provdala, ale Radim a otčím si vzájemně zrovna „do oka nepadli“.

Vystudoval gymnázium v Orlové a poté brněnskou lékařskou fakultu. Jako lékař působil do roku 1989 na několika pracovištích v Ústí nad Orlicí, Brně, Františkových Lázních a v Ostravě. Po sametové revoluci si jako své další pracoviště nakonec zvolil Prahu, kde nastoupil do Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí.

Jeho budoucí žena se u něj léčila

Radim Uzel byl jedenkrát ženatý. Svou životní lásku Helenu poznal jako voják základní služby v České Třebové. Jako lékař měl dovoleno jednou týdně pracovat v tamní porodnici a poté chodíval do místního hotelu Padevět na odpolední „čajové dýchánky“, kde Helena vystupovala jako zpěvačka spolu s tanečním orchestrem. Ačkoliv se Radimovi pohledná zpěvačka líbila, tehdy mezi nimi ještě jiskra nepřeskočila.

K osudovému setkání došlo až později, když se Helena s Radimem setkala v Ústí nad Orlicí. Radim tenkrát působil jako lékař na gynekologicko-porodnickém oddělení ve zdejší nemocnici a Helena byla jeho pacientkou. Z prvotního přátelství se postupně zrodila velká láska. Helena se nastěhovala k Radimovi a za nějaký čas se milenci rozhodli vstoupit do svazku manželského. Tou dobou zamilovaná dvojice zrovna neoplývala penězi, a tak se rozhodla pro skromnou svatbu, bez svatební kytice a prstýnků, která proběhla pouze za účasti svědků.

V roce 1967 se manželům Uzlovým narodila dcera Kateřina, která vystudovala operní zpěv a je dnes je designérkou a keramičkou. O pět let mladší žena Helena byla pro Radima vždy oporou, vytvářela mu rodinné zázemí, podporovala ho, ale zároveň se nebála případně i jeho počínání kritizovat. Podle Radima Uzla byla jeho manželka introvert, a proto se spolu s ním neúčastnila společenských akcí, na které byl často jako populární osobnost zván. Spokojené manželství jim vydrželo dlouhých 54 let až do Heleniny smrti v roce 2021.

Snažil se o politickou kariéru

Ačkoliv je osoba Radima Uzla většinou spojována s jeho lékařskou, vědeckou či publicistickou činností, nelze opomenout ani jeho politické aktivity. V období před sametovou revolucí byl v Ostravě předsedou základní organizace KSČ. Později změnil „kurz“, a když v březnu 1990 vznikla poněkud netradiční politická strana s názvem Nezávislá erotická iniciativa, stal se jejím spoluzakladatelem, a dokonce se mu podařilo za tuto stranu usednout v zastupitelstvu pražského magistrátu.

Nicméně v lednu 2012 Uzel šokoval řadu lidí svým výrokem na adresu jednoho z představitelů komunistické normalizace Lubomíra Štrougala, bývalého československého ministra vnitra (1961-1965) a pozdějšího předsedy vlády (1970-1988). Stalo se tak během Uzlovo vyjádření pro média v rámci autogramiády knihy Lubomíra Štrougala s názvem Ještě pár odpovědí , které byl slavný sexuolog přítomen.

Lubomír Štrougal byl nejinteligentějším z českých komunistických státníků a byl jako jeden z mála komunistických představitelů uznáván i ve světě.
MUDr. Radim Uzel na adresu Lubomíra Štrougala v lednu 2012

Od roku 1996 také Radim Uzel opakovaně kandidoval do Senátu za různé politické strany, ale nikdy se mu nepodařilo získat senátorské křeslo. Snažil se rovněž uspět i ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2002, kdy kandidoval za národní socialisty, avšak post poslance nezískal.

Plácal sestřičky po zadku

Radim Uzel se zejména v posledních letech svého života stal terčem kritiky široké i odborné veřejnosti kvůli svým kontroverzním výrokům na téma sexuálního obtěžování či vzájemných vztahů mužů a žen. S oblibou například hrdě vyprávěl, jak sám „plácal sestřičky po zadku“ a dodával, že takové chování může někdy vést k „proteplení“ mezilidských vztahů na pracovišti.

Sexuální násilí nezlehčuju, ale musíme si na něj zvyknout. Někdy může poplácání po zadku vést k oteplení vztahů, poznám, jestli to ženě vadí. Při námluvách je muž agresivnější, chlap je od přírody zvíře, ženy by s tím měly počítat a dát si pozor.
MUDr. Radim Uzel

Mnozí jeho kolegové i novináři přitom poukazovali na skutečnost, že pokud tuto problematiku bagatelizuje odborník, za kterého je Radim Uzel všeobecně považovaný, pak se jedná z jeho strany o nepřijatelné jednání. Další odborníci také upozorňovali na skutečnost, že Radim Uzel byl navíc i soudním znalcem v daném oboru, a nabízí se tedy otázka, do jaké míry jeho názory ovlivňovaly v tomto směru jeho odbornou činnost.

Veřejně hájil Cimického

Známý lékař způsobil také „poprask“ i tím, když se veřejně zastal svého dlouholetého kamaráda, známého psychiatra Jana Cimického, obviněného ze čtyř případů znásilnění a dalších třiceti pěti případů vydírání. Uzel mimo jiné uvedl, že si Cimického nedovede představit jako sexuálního násilníka, a že to považuje jako jeho přítel za naprosto vyloučené a postavené na hlavu. Po těchto a dalších Uzlových výrocích následovala vlna kritiky v médiích, nadávek, sexuolog dostával i sprosté dopisy a byl konfrontován i s naprosto opačnými názory.

Po této mediální „smršti“ se Uzel k celé záležitosti postavil tak, že měl raději mlčet, ale neodpustil si dodat: „Na tom, co jsem řekl, si trvám. Je to můj dlouholetý přítel a nikdo ode mě nemůže očekávat, že se ho nyní zřeknu. Dobře navíc vím, jak takové výpovědi vznikají. To je pak pochopitelně jako epidemie…Kdysi se tomu říkalo kampaň. Já znal kampaň, které se říkalo mandelinka bramborová. To bylo něco podobného“.

Prezident Zeman mu udělil metál

V březnu roku 2022 vyznamenal Radima Uzla necelé tři měsíce před jeho smrtí prezident Miloš Zeman medailí Za zásluhy I. stupně. Ačkoliv byl lékař tou dobou již vážně nemocen, dorazil výrazně pohublý na Pražský hrad a ocenění si osobně přebral. Netřeba dodávat, že se státním vyznamenáním pro Radima Uzla celá řada lidí nesouhlasila, a to především kvůli jeho kontroverzním názorům i sympatiím k Lubomíru Štrougalovi, kterými se nijak na veřejnosti netajil.

Věděl, že zemře

Na sklonku svého života trpěl Radim Uzel vážnými zdravotními problémy. Nejprve prodělal těžký covid a potom se u něj objevila rakovina žaludku. Zpočátku se zdálo, že léčba zabírá, ale nemoc se po nějaké době vrátila v plné síle a lékaři mu už nemohli pomoci. Radim Uzel si byl tehdy plně vědom toho, že mu zbývá již jen pár měsíců života, ale přesto se do poslední chvíle snažil zachovat si svůj pověstný smysl pro humor. Nejslavnější český sexuolog zemřel 2. května 2022 v Praze ve věku 82 let.

UZEL, Radim. Životopis bez cenzury. Praha: TAXUS International, [2020]. ISBN 978-80-87717-36-3.

Wikipedia, heslo: Lubomír Štrougal

Wikipedia, heslo: Radim Uzel

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz