Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sexy vědkyně Rosie Moore: Zkoumá žraloky i aligátory. Díky svému vzhledu se stala také modelkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Ilustrační foto

Odbornice na nebezpečná zvířata Rosie Moore z Floridy patří k nejpůvabnějším vědkyním současnosti. Zabývá se mimo jiné výzkumem žraloků, aligátorů i hadů. Díky svým dobrodružným kouskům a také atraktivnímu vzhledu se stala známou celebritou.

Článek

Americká geovědkyně a bioložka Rosie Moore (27 let) se proslavila jako expertka na nebezpečná zvířata. Odbornice na vodní zdroje a invazivní plazy miluje dobrodružství a nebojí se bořit stereotypní pohled na práci vědců. Dokumentováním a sdílením své práce na sociálních sítích a v médiích dává atraktivní vědkyně lidem možnost nahlédnout do světa predátorů, které zkoumá. Chytrá a navíc i krásná Rosie uspěla díky svým dokonalým křivkám také v modelingu a je držitelkou titulu „Nejvíce sexy americká geoložka“.

Od dětství měla ráda přírodu

Rosie Moore se narodila 6. června 1996 v Missouri. Spolu se svými bratry vyrůstala v dřevěném srubu uprostřed divočiny. Od malička milovala přírodu a láska k ní jí zůstala i v dospělosti. Vždy ji fascinovali především žraloci, a tak se později rozhodla odstěhovat na jih Floridy, aby s nimi mohla pracovat. Tehdy jí bylo dvacet let a kromě zkoumání života žraloků a invazivních plazů se věnovala také studiu environmentálních věd na Florida Atlantic University.

Dále pak absolvovala postgraduální studium geověd a dnes pracuje ve veřejném sektoru pro město Delray, kde se s celým týmem spolupracovníků zabývá řízením vodních zdrojů. Rosie v této souvislosti upozornila na skutečnost, že v oborech, kterými se zabývá, dominují na vedoucích pozicích zejména muži, což je podle ní veliká škoda. Snaží se povzbuzovat a motivovat ženy, aby stejně jako ona studovaly i obory, ve kterých v současné době dominují muži, neboť pak mohou mít zajímavou a někdy i dobrodružnou práci.

Expertka na nebezpečná zvířata

Potápění se žraloky, zkoumání a značkování aligátorů nebo lov invazivních krajt, to vše patří k dalším činnostem, kterým se Rosie také intenzivně věnuje. Pobyt ve volné přírodě a studování nebezpečných živočichů, kterým se lidé raději vyhýbají, patří k její každodenní práci. Rosie má dobrodružnou povahu a odvážné kousky spojené s její prací ráda zveřejňuje. Tak tomu bylo například i v případě videa, v němž je zachyceno, jak tým vědců včetně Rosie Moore provedl v herpetologické laboratoři pitvu obří krajty barmské. Z žaludku hada „v přímém přenosu“ pak odborníci vytáhli 1,5 metru dlouhého netknutého aligátora. V případě tohoto druhu krajty jde o invazivní druh hada, který dle Rosie Moorové představuje hrozbu pro celou řadu volně žijících živočichů.

Kariéra modelky

K modelingu se Rosie dostala úplnou náhodou, když se potápěla se žraloky. Díky svůdným křivkám a krásné tváři se jí podařilo navázat spolupráci s předními fotografy a posléze také s nejrůznějšími značkami, jejichž produkty propaguje. Práci v modelingu bere jako zpestření, ale také v ní vidí možnost, jak více zpopularizovat pobyt ve volné přírodě a dobrodružné zážitky. Rosie modeling baví, ale zároveň se domnívá, že práce ve vědě je společností více respektovaná. Lidé, kteří ji neznají bývají často překvapeni, když zjistí, že není „jen“ modelkou, ale patří i k uznávaným vědkyním.

Vědkyně Rosie Moore se snaží využít své velké popularity ve prospěch ochrany životního prostředí a přírody. Prostřednictvím sociálních sítí, kde má tisíce fanoušků, propaguje vědu, inspiruje a motivuje lidi k vycházkám do volné přírody, kde mohou každý den zažít nějaké dobrodružství či objevit něco zajímavého.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz