Hlavní obsah
Aktuální dění

Tankodrom v Brdech ožije: Bahna 2023 se blíží, vojska v akci lákají desetitisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dr. Killer, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

V sobotu 24. června 2023 se v prostoru bývalého vojenského újezdu v Brdech uskuteční již 33. ročník Dne pozemního vojska - Bahna. Zda se Bahna, jedna z největších akcí AČR určená veřejnosti, bude konat na bahně, to teprve uvidíme.

Článek

Poslední červnovou sobotu se uskuteční jedna z největších akcí svého druhu v Česku: Den pozemního vojska – Bahna, kterou pořádá Velitel pozemních sil AČR ve spolupráci s Nadací pozemního vojska AČR. Pro diváky je stejně jako každý rok připravena mimo jiné celá řada hraných scének inspirovaných historickými událostmi, během kterých Armáda České republiky a kluby vojenské historie představí široké veřejnosti historickou výzbroj a výstroj. Milovníci současné vojenské techniky se mohou těšit na ukázky téměř veškeré vojenské techniky, kterou má AČR momentálně k dispozici. Pro letošní rok připadá Den pozemního vojska na sobotu 24. června 2023. Letos půjde již o 33. ročník, při němž se v prostoru bývalého vojenského cvičiště Bahna u Strašic v Brdech setkají desetitisíce příznivců vojenské techniky a historie. Odhaduje se, že se jejich počet bude stejně jako v loňském roce pohybovat okolo padesáti tisíc. Minulého ročníku se účastnila i ministryně obrany Jana Černochová. Ta vyjádřila radost nad tím, že tato akce je výbornou náborovou příležitostí pro AČR. „Je to vidět i na Bahnech. Vidím tady víc mladých než v minulých letech, což je dobře. Je to tedy také skvělá náborová akce pro armádu,“ uvedla pro lib.unob.cz.

Něco málo z historie

Bývalá pěchotní a tanková střelnice Bahna leží v těsné blízkosti obce Strašice a tvoří ji dvě sousedící plochy, Přední Bahna na Vlčím potoce a Zadní Bahna v údolí Ledného potoka. Vojenská historie tohoto území sahá až do 20. let 20. století, kdy se o území v Brdech začala zajímat armáda. Ta přišla s plánem vytvořit z Brd vojenský výcvikový prostor, což vzbudilo vlnu nevole nejen u místního obyvatelstva, ale k protestům se přidala také široká veřejnost a některé významné osobnosti. To ale nebylo nic platné, v roce 1926 projekt schválila vláda. V této době sice armáda umožňovala vstup do vojenského prostoru s výjimkou dopadových ploch, ale příroda v této lokalitě byla na mnoha místech značně zničena. Přesto v prvorepublikových časech probíhalo soužití zdejších obyvatel a armády v relativním souladu. Armáda se snažila dát například práci místním dělníkům, kteří budovali patrové sruby ze dřeva vytěženého na dopadových plochách.

V době okupace vojenský prostor spravovala německá armáda, která nařídila vysídlení dalších obcí a prostor pro veřejnost zcela uzavřela. Po válce se však obyvatelé mohli do svých domovů vrátit, Němci domy během okupace nezničili. V roce 1945 se do strašických kasáren navrátili pěšáci, dělostřelci a o čtyři roky později také tankisté. V 50. letech 20. století bylo rozhodnuto o rozšíření vojenského prostoru. Některé vesnice u Padrťských rybníků byly vysídleny a následně srovnány se zemí, současně byl budován tankodrom Bahna, vzdálený pouhý jeden kilometr od obce Strašice. Armáda ukončila svou činnost ve Strašicích v březnu roku 2004, kdy kasárna opustil 23. mechanizovaný prapor.

V roce 1990 přišlo Sdružení technických sportů a činností Volduchy s nápadem využívat bývalý tankodrom k pořádání náročných terénních závodů. Akce během let získávala na popularitě, přidávalo se stále více závodníků, rostl i počet návštěvníků a o „Bahna“ se začala zajímat také odborná vojenská veřejnost. Od roku 1994 nese akce oficiální název Den pozemního vojska – BAHNA a účastní se jí desetitisíce návštěvníků.

Foto: Adam Hauner, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Bahna

Na co se mohou diváci těšit

Dle zveřejněného oficiálního programu celodenní přehlídku vojenské techniky 20. a 21. století a ukázky výcviku zahájí exhibiční vystoupení Posádkového velitelství Praha a hned vzápětí bude následovat koncert Ústřední vojenské hudby. Program je skutečně pestrý, zmiňme tedy alespoň, že nebudou chybět průlety Vzdušných sil AČR, přehlídka historické techniky, ukázky Policie ČR a Vojenské policie, dále pak ukázka Vězeňské služby či Hasičského záchranného sboru ČR. V zajímavém programu nebudou chybět jednotlivá vystoupení AČR a klubů vojenské historie. Vstup je zdarma.

Anketa

Máte rádi akce s vojenskou tematikou?
Ano
88,1 %
Ne
11,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 302 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz