Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tradice v africké Okrice: Dívky ukazují své odhalené vnady, muži si mezi nimi vybírají manželky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash

Ilustrační foto

Lidé z Okriky v Nigérii každoročně pořádají obřad zvaný Iria, během nějž jsou panny zasvěceny do ženství. Dívky jsou nejprve vykrmeny a také absolvují školení, jak se stát dobrými manželkami. Teprve pak prezentují své vnady publiku na náměstí.

Článek

Iria je starobylý posvátný obřad africkém městě Okrika v Nigérii, který dodnes praktikují zdejší mladé dívky. Podle tradice by všechny účastnice rituálu měly být panny, které již měly první menstruaci a jsou zároveň připravené uzavřít manželství a zahájit sexuální život. Jde o velkolepou oslavu cudnosti a ženské krásy, na kterou se každý rok těší nejen místní obyvatelé, ale v posledních letech i turisté z celého světa.

Když se chce dívka vdát, musí se nejprve vykrmit

Historie obřadu Iria sahá až do 16. století našeho letopočtu. Od té doby se tento významný ceremoniál každoročně koná v menších obměnách vždy v posledních třech měsících roku. Slavnostnímu představení dívek veřejnosti předchází období, kdy jsou účastnice připravovány staršími ženami na svou budoucí úlohu manželky a matky. Toto „školení“ se týká obvykle dívek ve věku od 16 do 18 let, případně o něco starších, a probíhá měsíc až čtvrt roku před samotným přechodovým rituálem, kdy se z dívky stane žena.

Nedílnou součástí příprav je i vykrmování děvčat. Místní lidé totiž věří, že díky speciální výživné stravě získají zaoblenější tvary a budou mít lepší předpoklady pro mateřství. Navíc získají i krásnou hebkou pleť a jejich poprsí bude plnější. Základ jejich jídelníčku proto tvoří zejména rozemleté hlízy jamů, banány a ryby. Kromě jiného se dívky učí, jak se postarat o děti a domácnost nebo potěšit manžela. Seznamují se s ženskými povinnostmi a připravují se také na slavnostní završení ceremoniálu. Nacvičují si písně a tance, učí se zkrášlovat tělo a čeká je i zkouška nevinnosti.

Kontrolu počestnosti dívek má na starost jedna ze starších zkušených žen, které jsou obecně označovány slovem Gbenerime. Zatímco v dávných dobách bylo nemyslitelné, aby některá z účastnic rituálu již nebyla panna, dnes se k tomu až tolik nepřihlíží, byť je předčasná ztráta poctivosti považovánu za ostudu. Jestliže se však během prohlídky ukáže, že je dívka těhotná, nesmí se v žádném případě posvátného obřadu zúčastnit, pro ni i její rodinu je to obrovská hanba a její šance dobře se provdat jsou pak mizivé.

Promenáda s odhaleným poprsím

Jakmile jsou všechny dívky dokonale proškoleny, nastává slavnostní zakončení přechodového rituálu. Je to okamžik, kdy jsou rodiče neskutečně hrdí na své dcery, ze kterých se tímto stávají mladé ženy. Krásně upravené polonahé dívky mají tělo potřené kurkumou a pomalované různými tmavě zbarvenými motivy. Jsou oděné pouze do tradičních sukní, jejich poprsí zůstává odhalené, aby jej všichni mohli obdivovat.

Dívky vznešeně přijdou na městské tržiště, které se nachází na náměstí historického města Okrika. Zde se pak předvedou kmenovým náčelníkům, hlavám rodin i ostatním členům komunity. Přítomní muži na nich mohou oči nechat a těší se, že si mezi nimi případně vyberou nevěstu. Před publikem zatančí, a na závěr dokonce obdrží něco jako „certifikát“ o své počestnosti.

Foto: Biokpo Diali George, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Dívky během ceremoniálu Iria

Prastarý rituál v ohrožení

V tom, zda má být ceremoniál Iria zachován i do budoucna, však nejsou lidé z Okriky zdaleka tak jednotní jako v dřívějších dobách. Jedni tento rituál považují za přežitek, druzí v něm naopak vidí jedinečné kulturní dědictví svých předků. Velký vliv na odmítání této tradice má přitom především rozšíření křesťanství mezi místními obyvateli a stále se zlepšující situace v oblasti jejich vzdělávání.

V současnosti proto není výjimkou, že někteří rodiče odmítají v souvislosti s jejich křesťanskou vírou, aby se jejich dcery na veřejnosti obnažovaly. Stává se, že i mnohé dívky obřad Iria zcela bojkotují, nebo se jej sice účastní, ale prsa si zakrývají látkou. Zda se tento rituál přizpůsobí dnešní moderní době, stane se turistickou atrakcí nebo jestli nakonec úplně zmizí, nám ukáže teprve čas…

Wikipedia, heslo: Okrika

youtube, Iria ceremony in Rivers state, Nigeria. Virgin festival

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz