Hlavní obsah
Cestování

Letmý pohled z Moravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hana Svobodová

Pokud zavítáte na Znojemsko, pak „nejenom vínem živ je člověk“. Navštivte např. technickou památku ve Slupi, zámek v Uherčicích nebo zkuste vlastnoručně vyrobit papír v soukromé papírně v Želeticích. A jistě, je toho mnohem víc.

Článek

Znojmo, Znojemsko je destinací, kam míří ročně stovky turistů nejen za pověstnou agroturistikou, spojenou s degustací známých místních vinných odrůd, je také místem, kde je nač koukat.

Mám k tomuto místu osobní vztah, je mým rodištěm. A možná se do něj nevracím tak často, jak by se slušelo. Ale zcela určitě se tam vydávám především v letním období. Ani po letech nemám zcela vyčerpán rezervoár, který Znojmo, Znojemsko nabízí ke zhlédnutí, ochutnání nebo jen klidnému vstřebávání každodenní uspěchané reality.

Využiji proto možnosti podělit se s ostatními o některé, jen letmé postřehy z dosud navštívených míst v minulých dnech.

Dovolím si přitom opomenout tradičně navštěvované historické centrum města. Spíš uvedu tři jiná, přesto lákává místa k poznání, ale i docela malé praktické aktivitě spojené s výrobou papíru v dnes již známé soukromé papírně v Želeticích.

Nejprve začnu zajímavou technickou památkou vodním mlýnem ve Slupi. Ta pochází ze 16. století a obsahuje 4 fungující kola včetně náhonu. Mlýn patří pod správu Technického muzea v Brně a když se účastníte komentované prohlídky, uvidíte vše v celé kráse, tzn. točící se a třesoucí se mechanismus mlýna. K mlýnu patří také zázemí pro mlynáře, stárka, mládka, práška i krajánka. A proč stojí mlýn za návštěvu? Mouka nás provázela a provází od nepaměti a je aspoň jeden důvod vidět vše na vlastní oči, že k jejímu získání vůbec nevedla lehká cesta. A navzdory dřině, ten pohled stojí za to.

Když už jste na svých cestách „nakoukáni“ všemi těmi skvosty domácími i zahraničními, můžete zkusit málem zapomenutý a donedávna se ještě rozpadající zámek Uherčice. Píše se o něm jako „učebnici slohů“. Bohužel, jak to už bývá, zejména pozdně moderní doba na něj poněkud zapomněla, až jej téměř definitivně pohřbila. Rekonstrukce stále probíhá. Největším problémem, jak už to bývá, jsou finance. Ale tento moravský skvost zcela jistě nezapadne a naši potomci, zhýčkaní AI, by měli na vlastní oči vidět, jak moc snažení jejich předci vkládali do staveb, které dokázali okolní krajinu pozvednout, nikoliv potlačit její přírodní ráz.

A pokud už budete chtít Znojemsko opustit, zastavte se ještě v obci Želetice. Právě tam je k vidění ruční výrobna papíru Stará škola. Na obecní návsi nemůžete přehlédnout modrobílé stavení. V něm už několik let funguje tradičně zaměřena manufakturní výroba papíru různého vzhledu a účelu. Poznáte nejen tradiční techniku ruční výroby, papír si sami pod vedením zkušeného majitele a tvůrce můžete vyrobit. Poznáte, jak je výroba nejen náročná, krásná, ale stále dokáže potěšit oko odborníka i laika. K dostání jsou výrobky z papíru různého druhu. Papírna má prodejničku i eshop. A cože je na téhle papírně ještě tolik zajímavé? Třeba poznání, že papír je přírodnina, která patří stále k jednomu z největších vynálezů, jež se člověku podařil a stále se k němu vrací, a vcelku se bez něj neobejde. Pár slov zanechaných na takovém ručně vyrobeném papíru přímo vybízí k tomu napsat je opravdu se vší pečlivostí.

Tak zase někdy na cestách.

Foto: Hana Svobodová

Jak se psalo v minulosti

Foto: Hana Svobodová

zámek Uherčice

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám