Hlavní obsah
Cestování

Znojmo vám nabídne bohatou historii i osvěžení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hana Svobodová

historická část města, v popředí kostel sv. Mikuláše, pozdně gotická stavba

Znojmo je nejen královským městem bohatým na historii, jeho současnost se snaží reagovat na citelné změny klimatu.

Článek

Na svých cestách po jižní Moravě jsme se zastavili v královském městě Znojmě. To je typické nejen svou bohatou historií, pobytem známých osobností minulosti a současnosti, návštěvníky láká vždy skvělou nabídkou vín různých odrůd, barev, chutí a vůní, anebo vám prostě poslouží k odpočinku a nějakým těm toulkám přírodou. Je také místem, kde si jeho občané potažmo správci města uvědomují, že klimatické změny dokáží potrápit nejenom obyvatele města a jeho okolí, ovlivní také návštěvníky, kteří rok co rok vyhledávají Znojmo, aby poznali jeho pamětihodnosti, ale také poseděli v zahrádkách místních restaurací, hospůdek nebo se vydali na nějakou tu procházku městem. A jsou-li vystaveni neodbytnému slunečnímu svitu, rozpáleným ulicím, rádi vyhledají stín a příjemné ochlazení nejenom skrze občerstvení, nýbrž i ve stínu zeleně a lehce dopadajících kapek vodní páry a mlhy.

Foto: Hana Svobodová

Koruny stromů jsou upraveny tak, aby dokázaly poskytovat tolik žádoucí stín

A i když je voda jedním ze zdrojů na Zemi, kterého nebude nikdy dost a jehož ochrana je na každém z nás, lze s ní naložit účelně a úsporně tak, že poslouží nejen k pití, ale v rozpálených ulicích osvěží kolemjdoucí. Uvádím tento příklad proto, že v řadě míst jsou podobné prvky ochrany a na podporu, jak se chránit před klimatickou náročností, ignorovány nebo se prostě hledají výmluvy, kterak se podobným opatřením vyhnout. Mohu v této souvislosti posloužit osobní zkušeností s vedoucím odboru životního prostředí v Mostě, kde se mi jeho vedoucí snažil místy poněkud zvýšeným hlasem vysvětlit, jak hluboce se mýlím a že právě Most zelení a klimatickými prvky „přetéká“. Nechci nyní popis této zkušenosti více rozvíjet, jen poukazuji na to, že když něco tzv. nejde, jde spíše o to, jak moc se nechce.

Foto: Hana Svobodová

Podobné osvěžení přitahuje děti i dospělé

Starobylému městu Znojmu tak sluší nejen označení „vinařská oblast“, ale také místo, kde myslí na klima i na vaše zdraví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám