Hlavní obsah
Finance

Exekutory nezajímá, že vám nic nezbyde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Letti-S/pixabay

Již po několikáté se snažila exekutorská komora protlačit návrh, aby byla stanovena minimální částka ke srážce bez ohledu na minimální mzdu. Naposledy to mělo být 10 % minimální mzdy, tedy 1890 Kč každý měsíc fixně.

Článek

Exekutoři rozhodně nejsou takoví chudáci, jako často ti, co do exekucí spadnou. Často i vinou někoho jiného ať už partnera nebo dokonce někdy i díky rodičů. Může se tak stát i díky starším dluhům, kdy společnosti dávali i lichvářské úroky nebo pokuty na různé půjčky či dluhy na nájemném.

Přičemž obecně je známo, že počet dlužníků, vzhledem k navyšování nákladů na živobytí, jídlo, na hypotéky a nedoplatkům na energie a teplo, roste. Do exekuce se nikomu nechce, protože ze zbývajících částek se při nízkém výdělku a malému počtu osob, nedá žít.

Neziskové společnosti bijí na poplach, protože to by samozřejmě pro matky samoživitelky, pro které je často problém dostat se k alimentům znamenalo, že nebudou mít ani na nájem. Pro účely dávek z úřadu práce se posuzuje jako příjem mzda před srážkou exekutorovi.

Pokud bychom vzali jako ilustrační příklad člověka s minimální mzdou v letošním roce, výdělek by byl 16556 Kč čistého bez bonusu na dítě, který stejně obvykle zůstává dlužníkovi, ale letos se nezvedl a činí pouze směšných 1267 Kč na první dítě. Srážka na exekuci z takové mzdy dělá v současné době 225 Kč na nepředností pohledávku. Takovému člověku tedy zůstane 17598 Kč, včetně bonusu na dítě. A nyní zaplatit pro 2 lidi nájem, elektřinu, plyn, telefon, vezmu nízký nájem a jsme na nákladech 10900 Kč na tyto položky. Obědy pro dítě do školy 814 Kč a máte pro dítě a pro sebe na jídlo 5884 Kč, což je 196 Kč na den pro dva lidi. A nyní si vezměte, že by si z toho exekutor vzal ještě 1665 Kč, pak by na den zbývalo 141 Kč pro dva lidi. To je prostě šílené.

Nemluvě o tom, že veškeré náklady na živobytí a jídlo se v minulém roce zvedali a letos to pokračuje zvyšováním cen za teplo a vodu. Přesto se nezvedlo životní minimum pro dlužníky naopak ho ještě vláda snížila, snížením stanovené částky na živobytí. Dlužníkům se bude tedy brát o něco málo více než v minulém roce.

Vláda se tedy letos vykašlala na rodiny s dětmi, když i přes extrémní zvyšování se nákladů, již několikátý rok nezvedla bonus na dítě, jak se to děje každý rok u našich Německých sousedů. A také na lidi žijící v exekucích, kterým nezvedla základní minimum, které není možné odečíst z exekuce. Je otázkou, zda i to není následkem vlivu exekutorské komory.

Vláda tvrdí, jak chce pomáhat těm nejchudším a bonus na dítě je ten nejlepší způsob, který pomáhá těm, co vydělávají nejméně zvýšit výplatu a nechodit žebrat, když máte dluhy.

Exekutoři sice argumentují dle článku Pavla Cechla - novinky.cz, který se jmenuje Vláda zvažuje nový bič na dlužníky, tím, že se daří vybírat méně, ale není divu, z mnoha výplat v této republice se nedá vyžít, a tak kvete práce placená, jak se říká, na ruku.

Samozřejmě u vlády tady platí rčení, nehas, co tě nepálí. A tak vzhledem k tomu, že oni mají dost, tyto skutečnosti jim zřejmě moc nevadí, stejně jako exekutorům. Naštěstí alespoň některé politické strany návrh exekutorů již po několikáté odmítli a bylo řečeno ve výše uvedeném článku, že takovýto postup by byl protlačen pouze se souhlasem všech stran.

Měla jsem kamarádku, která před léty pracovala pro exekutora. Tento chudák měl pro sebe celý dům, ve kterém pracovalo 6 pracovnic na exekucích. To vše bez problémů uživil, a ještě rozhodně netrpěl nedostatkem. Otázka, kdy budou mít exekutoři dost, je zbytečná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz