Hlavní obsah
Rodina a děti

Jak život na sítích ničí naše partnerské životy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: geralt/pixabay

Nejednoho muže či ženu rozčiluje, jak jejich partner tráví denně hodiny koukáním do telefonu a diskutováním na sociálních sítích. Závislost přiznává 30% obyvatel, obvykle mládež. Mnoho z nás, ale ví, že je to již dávno problém i střední generace.

Článek

Již před sociálními sítěmi odborníci často zmiňovali, jakým problémem je komunikace a řešení problémů ve vztazích, a že je to vlastně základ kvalitního a dobrého vztahu a nutná podmínka pro dlouhodobou funkčnost vztahů.

Proč se to se sociálními sítěmi neslučuje? Ačkoliv jsou sociální sítě paradoxně vytvořeny pro komunikaci a vyměňování si informací mezi lidmi, dopadlo to tak, že mnoho lidí, místo, aby šlo ven s jinými lidmi, leží doma a komunikují po sítích. Dělají to, i když se jdou bavit mezi lidi do baru nebo restaurace.

Bylo nevhodným chováním, když s vámi někdo mluvil a vy jste se na něj nedívali. Dnes je již běžná praxe, že dva lidé spolu mluví, ale nedívají se při to jeden druhému do očí, ale sledují cokoliv v telefonu.

A jak se to podepisuje na vztazích?

Obvykle si na síti nebo ve zprávách, když dojde k problému ve vztahu, postěžujete někomu na druhém konci drátu. Tím už si své odargumentujete a pustíte z hlavy. Ten problém jste, ale neřešili tam, kde jste měli a s kým jste měli.

Vy jste si si sice ulevili, ale problém ve vztahu dořešen nebyl.

A tak se postupně se svými stejně smýšlejícími lidmi na sítích utvrzujete ve svých pravdách, ale nenasloucháte potřebám toho, kdo je vedle vás. A problémy se navalují, až je jich takové množství, že se neustále jen hádáte a zavalujete výčitkami, a už vlastně ani nevíte proč.

Krom toho, i když mohou být děti větší, neměli byste svůj čas trávit zcela odděleně. Neztrácejte s dětmi kontakt, i když rostou. Neříkejte jim, že zrovna nemáte čas si poslechnout, co chtějí, jen kvůli tomu, že zrovna čtete poslední příspěvky na sítích. Místo času na síti si naplánujte rodinný výlet, pokud o to děti stojí.

Odkládáním skutečného života s rodinou, koukáním do telefonu a trávením času na sítích se vzájemně odcizujete.

Zamyslete se upřímně nad tím, kdy jste se naposledy se svým partnerem bavili o něčem co se týká vás dvou a rodiny a ne něčeho ze sítě, úplně mimo vás.

Obvykle je to tak, že partner s vámi začne rozebírat něco, co ho na síti rozčílí. Pak, ale řešíte negativní situace, které se vašeho vztahu netýkají a pouze narušují pohodu vašeho domova.

Snad to u vás doma nenecháte dojít tak daleko, jako to došlo ve vztahu mé kamarádky. Přestalo jí bavit, jak přítel neustále kouká do telefonu nebo hraje hry a prostě i s dítětem odešla. Snad mu teď ty hry a sociální sítě k životu stačí.

Ona si našla partnera, který tráví čas s dětmi a s ní na zahrádce a na výletech, a kterého nemusí odtrhávat ona nebo dítě od telefonu, když chtějí komunikovat.

Mimo to, to že trávíte doma většinu času na telefonu, zrovna důvěru nebudí… V minulosti, kdybyste měli vztah a chodili si na kafíčko popovídat s dalšími ženami, asi by vám vztah moc nefungoval. Teď, když už to není fyzické, zdá se to neškodné, ale přemýšleli jste nad tím a ptali jste se svého partnera, jestli nemá problém s tím, že na sítích komunikujete s bývalou partnerkou a dalšími a dalšími ženami?

Jste přece ve svobodné zemi a nic špatného neděláte, jen si píšete, tak proč byste jí to říkali? A že neustálou komunikací s těmito ženami nebo muži, nemáte čas na komunikaci se současným partnerem, a že vám může zemřít vztah pod rukama, Vás nenapadlo?

A také všichni víme, jak jednoduché je teď někoho zkontaktovat na sítích a začít se s ním scházet fyzicky. Sítě zrovna věrnost a důvěru a vlastně nakonec ani komunikaci ve vztahu nepodporují.

Komunikujte s těmi, u kterých má komunikace nějakou skutečnou hodnotu, a kde komunikace může přispět ke kvalitě vašeho života.

Abychom na sítě neházeli jenom špínu. Je samozřejmě hezké podívat se a snít, kam bychom se mohli podívat k moři. Nebo se dozvědět informace, ke kterým nás v televizi nepustí. Ale komunikovat bychom měli především se svými blízkými…

Nikdo nevíme, kolik času máme vyměřeného, a vy svůj poslední čas možná právě teď promarňujete na sítích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz