Hlavní obsah
Finance

Jsem na mateřské a chci podnikat, co mám dělat a jaké mám povinnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: finelightarts/pixabay

Jste na mateřské a ta zrovna k živobytí nestačí. Ale jste kadeřnice nebo pedikérka, a nebo si chcete jakkoliv jinak oficiálně přivydělat, nevíte však co vás čeká a jaké budete mít povinnosti?

Článek

V první řadě je třeba zdůraznit, že je možné mít příležitostný přivýdělek do 30 000 Kč za rok bez živnostenského listu a potřeby tyto občasné přivýdělky zdanit.

Také pokud chcete své rodině finančně vypomoci, máte manžela a váš manžel pracuje. Tak pokud váš čistý roční příjem nepřesáhnul 6 8000 Kč může si vás váš manžel odečíst z daňového přiznání za minulý rok a nejedná se o malou částku, ale o 24 840 Kč, v případě že máte ZTP/T, i dvojnásobek. Pozor, dostanete nazpět však pouze částku, kterou na daních za ten rok odvedl. Za rok 2024 to jde už pouze, pokud doma budete pečovat o dítě do 3 let věku. Do příjmů se zahrnuje např. peněžitá podpora v mateřství z OSSZ, ale už né příspěvek z rodičovské dovolené od úřadu práce nebo dávky od úřadu práce. Pokud podnikáte, pak se do příjmu zahrnují veškeré tržby, které obdržíte.

Nyní ale už k podnikání. Je potřeba si zjistit, zda budete vykonávat činnost volnou, nebo vázanou. K vázané živnosti budete potřebovat např. výuční list či doklad o praxi dle stanovených podmínek. Na úřadě se obvykle stačí doptat i telefonicky, úřednice na živnostenských úřadech bývají většinou příjemné a nápomocné. Jednoduše lze vše vyhledat i na internetu.

Založíte si živnostenský list, úřad je sice propojen s ostatními úřady, ale ty už nemají ponětí, zda budete mít zájem o činnosti hlavní, nebo vedlejší. Jak poznáte, která činnost je která? Bohužel v našem státě neví levá ruka, co dělá pravá, a tak tyto podmínky jsou rozdílné jak pro odvod sociálního, tak zdravotního pojištění a na víc i daní, takže postupně.

Co se týče sociálního pojištění, dle poučení k formuláři Přehled OSVČ za rok 2023 ze stránek cssz.cz, se dozvíte, že pokud po celý kalendářní měsíc trvá některá z níže uvedených skutečností, pak nemusíte odvádět minimální zdravotní pojištění. Zde je uvedeno, že jsou to lidé, kteří mají pojistné hrazené ze zaměstnání, a dále jsou to ti, kteří jsou na rodičovském příspěvku do 4 let věku dítěte, nebo mají nárok na PPM a nebo pečují o osobu závislou na pomoci jiné osoby ze zdravotních důvodů, či invalidní nebo starobní důchodci. Pokud tedy splňujete tyto podmínky, měla byste se do 8 dnů po založení živnosti dostavit na OSSZ a tam nahlásit a podepsat, že žádáte abyste byla evidována jako OSVČ vedlejší z důvodu, že pobíráte rodičovský příspěvek do 4 let věku dítěte. Od 5 let, musíte nahlásit na OSSZ činnost hlavní a začít hradit minimální zálohy na sociální pojištění což je v roce 2024 3210 Kč pro nové podnikatele, 3852 Kč pro podnikatele podnikající déle než 2 roky. Můžete si hradit i dobrovolné nemocenské pojištění, ale počítejte s tím, že to je vypláceno pro podnikatele až od 15. dne nemoci.

Co se týče zdravotního pojištění, podmínky ohledně vedlejší činnosti jsou nastaveny trochu jina Konkrétně věta pokynů VZP pro OSVČ ohledně dětí zní takto. OSVČ celodenně osobně a řádně pečuje, alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku, přičemž celodenně znamená, že dítě v době rodičovské dovolené nesmí navštěvovat školku v průměru na více než 4 hod. denně a pokud chodí do školy, tato podmínka platí pouze v případě, že nenavštěvuje školní družinu. Opět nahlásíte na VZP, že chcete být OSVČ vedlejší a podepíšete prohlášení, že pečujete o dítě dle výše uvedených podmínek. V případě hlavní činnosti pro OSVČ dělá minimální pojistné v roce 2024 2968 Kč, pro podnikatele podnikající déle než 2 roky.

Pokud jste tedy vedeni jako OSVČ vedlejší neodvádíte v prvním roce podnikání žádné zálohy na sociální ani zdravotní pojištění ani daň. Máte však povinnost v následujícím roce podat daňové přiznání a přehledy o příjmech a výdajích, kde již může být dopočítán doplatek dle skutečnosti. U sociálního pojištění platí, že pokud váš zisk nedosáhne v roce 2023 96777 Kč, v roce 2024 105520 Kč, žádný doplatek hradit nebudete ani žádné zálohy. Pokud by zisk tuto hranici přesáhl, začnete mít povinnost od podání přehledu hradit zálohy na další rok.

U zdravotního pojištění, doplatíte dle skutečnosti. Výpočet je v prvních dvou letech takový, že zisk vydělíte dvěma a vypočítáte 13,5%, a to jste povinni odvést, zálohy na nový rok však opět jako OSVČ vedlejší neplatíte.

Co se týče daně z příjmů, opět podáte daňové přiznání a případně odvedete dle skutečnosti, vzhledem k tomu, že si každý měsíc můžete odečíst částku na poplatníka ve výši 2070 Kč, může se stát, že daň vyjde nulová. Odpočty na děti, doporučuji uplatňovat měsíčně u manžela nebo otce dítěte, se kterým žijete. Pokud jste manželé, může váš manžel uplatňovat a i vaše děti z předchozích vztahů, kdy není přímo jejich vlastním otcem, ale vyživuje je s vámi ve společné domácnosti. Je také poslední rok, kdy může jeden z vás uplatnit školkovné. Zálohy na daň z příjmů se odvádí až v případě, že vypočtená daň činní nejméně 30000 Kč.

Odpočet na děti může uplatnit pouze jeden z parnterů vyživující děti. Pokud žijete sama můžete uplatnit i vy v daňovém přiznání, ale bonusy na děti se vyplácí, pouze v případě, že tržby přesahují polovinu roční minimální mzdy, v roce 2023 to bylo 17300 Kčx12/2 tj. 103800 Kč, za rok 2024 to bude 113400 Kč. Pokud tržby této výše nedosáhnou, pak nemáte nárok na vyplacení ročních bonusů na děti. Uplatnit je však můžete, ale pouze do té míry, aby daň byla nulová, nebudou vám však vyplaceny částky, které by zasahovali pod nulovou hranici.

Úplně postačí, když si někde v sešitě povedete příjmy a výdaje a budete uschovávat doklady do jedněch desek. A na příští rok, hned zpočátku rok zkontaktujete účetní nebo daňového poradce, který vám pomůže s daňovým přiznáním a podáním přehledů o příjmech a výdajích za předchozí rok a zváží, zda uplatnit výdaje procentem a nebo dle skutečně doložených dokladů. Je potřeba to udělat tak, abyste daňové přiznání mohli do 31.3.2023 podat.

Jako podnikateli vám bude vytvořena datová schránka. Veškeré komunikace s úřady a daňová přiznání či přehledy budete podávat prostřednictvím této datové schránky.

Ohledně další dotazů, upřesnění, či podání daňového přiznání mě můžete kontaktovat na emailu administraceds@seznam.cz.

Zdroje: má více než 20letá praxe účetní, stránky, vzp.cz, cssz.cz, idoklad.cz, money.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz