Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Když ze vztahu zmizí blízkost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: StarFlames/pixabay

Bohužel žijeme v době, kdy víc držíme v rukou telefony, než se dotýkáme toho druhého, kdy víc koukáme do telefonů než jeden druhému do očí.

Článek

Tak trochu i díky závislostem na moderních technologiích se ze vztahů vytrácí jedna ze základních potřeb, a to je být si psychicky a fyzicky navzájem co nejblíž.

Pamatuji si, že když začínala éra Facebooku a jiných podobných sítí u nás, často jsme s manželem leželi, a i hodiny si jen tak povídali. Dnes manžel často kouká do telefonu… Povídání bez toho, aby měl telefon v ruce se kamsi vytratilo. Rozčilovala jsem se tak dlouho, až jsem to jednoho dne vzdala, a tak trochu na truc, začala víc času také trávit na telefonu.

Nikam to samozřejmě nevedlo, tím se mezi námi úplně vytratila komunikace a veškerá blízkost a vztah začal upadat. Navíc jsem vzhledem k povinnostem mámy a více pracovním povinnostem, které vykonávám jak v domácnosti, tak ohledně klasické práce neměla tolik času pro telefon a sítě. Čím více prací jsem měla, tím více jsem si uvědomovala, jak je můj čas cenný, a že ho raději strávím se svými blízkými, skutečnými lidmi než diskusemi na telefonu nebo na sítích.

Také mi došlo, že tímhle stylem se můžeme rovnou rozejít, protože žít ve vztahu, kde neexistuje blízkost, je stejné jako žít s někým koho nemáte rádi.

Blízkost a doteky, dodávají vztahu cit a intimnost jsou prospěšné jak chemicky, tak i fyzicky a prohlubují vztah, jsou nedílnou součástí dobrého hlubokého vztahu. Navíc bez dotyků upadá i sexuální stránka vztahu, a pokud jste normální člověk, který má sex rád, nebude se vám ve vztahu bez sexu chtít být.

I sex je prohlubováním intimity, blízkosti a fyzického propojení, které je prospěšné duši a tělu a život máme jen jeden, navíc je to základní potřeba, a tak není divu, že by vám chyběl.

Bojujte proto za intimitu ve vztahu. Začněte se svým partnerem mluvit o tom, co vám chybí a co cítíte.

Bohužel pokud se nic nezmění, není toho moc, co můžete dělat. Snažit se partnera dotáhnout k odborníkovi, což se vám, pokud to odmítá řešit s vámi, asi nepovede. Ale za pokus a záchranu vztahu to stojí. Nebo se smířit s tím, že prostě budete bez sexu, ale vzhledem k tomu, že je to základní potřeba, navíc příjemná, mě by se jí vzdát nechtělo. No a pak už zbývá pouze buď si najít milence a nebo odejít a hledat nový vztah.

Samozřejmě i to nemusí vyjít. Protože vztah, kde na počátku vše funguje, může také časem upadnout do vztahového stereotypu a touha může vymizet.

A tak jsem pro, bojovat za současný vztah, obzvlášť pokud máte rodinu a vše ostatní funguje tak jak má. Jedinou výjimkou, kdy je potřeba vztah opustit okamžitě, je, pokud si kvůli partnerovi ničíte život a jde vám o život nebo o zdraví a žijete v neustálém vypětí. V ostatních případech, naslouchejte pouze sami sobě, kdy cítíte, že takhle už nechcete a nemůžete žít. Je to jen váš život a vaše rozhodnutí. A nikdo není ve vaší kůži

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz