Hlavní obsah
Aktuální dění

Highlighty z prezidenstské debaty Republikánské strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V USA se odehrála první prezidentská debata Republikánské strany. Debaty se s výjimkou Donalda Trumpa zúčastnilo 8 potenciálních prezidentských kandidátů, kteří usilují o získání nominace pro prezidentské volby v roce 2024.

Článek

Donald Trump chvíli před začátkem debaty zveřejnil na sociální síti X (dříve Twitter) předem nahraný rozhovor s moderátorem Tuckerem Carlsonem (ten působil na televizní stanici FOX, dokud nebyl v dubnu letošního roku propuštěn, na FOXu moderoval vlastní pořad Tucker Carlson Today, kde prezentoval spíše proruský pohled na válku na Ukrajině).

Svou nepřítomnost na debatě Donald Trump odůvodnil velkým náskokem (o 50 až 60 bodů) a položil si otázku, jestli má zapotřebí se nechat obtěžovat ostatními kandidáty, ktěří mají nízké preference a ani by podle něj neměli kandidovat na prezidenta. Neopomenul si přitom púostěžovat na stanici FOX, kde se debata odehrávala, která se k němu podle jeho slov „nechová úplně přátelsky“.

Tématu Donald Trump se debata nicméně nevyhnula. Na otázku moderátora, zda by účastníci debaty v případě, že Donald Trump bude soudem uznaný jako vinný, a přesto bude Republikánskou stranou vybrán jako kandidát, podpořili jeho kandidaturu, většina účastníků debaty zvedla souhlasně ruku, že by tak učinili.

Jako první ji zvedl 38letý podnikatel a miliardář Vivek Ramaswamy, který také v debatě označil Donalda Trumpa za nejlepšího amerického prezidenta v 21. století. Po určitém váhání zvedli ruce také floridský guvernér Ron DeSantis a bývalý viceprezident Mike Pence.

Trumpovu kandidaturu by nepodpořil bývalý arkansaský guvernér Asa Hutchinson, podle něhož je Donald Trump „morálně diskvalifikován“, aby byl znovu prezident. Proti postupu Donalda Trumpa se přímo vymezil bývalý guvernér New Jersey Chris Christie, za což od přítomného obecenstva sklidil aplaus smíšený s bučením.

Nikki Haley, bývalá guvernérka Jižní Karolíny a bývalá velvyslankyně USA při OSN, navzdory svému zvednutí ruky následně prohlásila, že ¾ Američanů si nepřejí opakované utkání mezi Donaldem Trumpem a Joe Bidenem a že Donald Trump je nejneoblíbenějším politikem v Americe a takto (s ním) volby vyhrát nemohou.

Mike Pence připomněl, že jej Donald Trump jako prezident žádal, aby dal přednost jemu před ústavou, což neudělal. Odkazoval tak na požadavek Donalda Trumpa, aby Mike Pence 6. ledna 2021 zastavil proces certifikace výsledů voleb, což tehdy neudělal.

Výraznou postavou debaty byl zmíněný Vivek Ramaswamy, který se vymezil vůči ostatním v americké i české veřejnosti známém duchu, když prohlásil, že není politik ale podnikatel, jako jediný na pódiu „není koupený“ a je „patriot, který mluví pravdu“. Někteří účastníci debaty si jej dobírali právě za jeho nezkušenost a „nováčkovští“, ale rezonovaly i některé jeho názory. Ramaswamy kupříkladu vyřkl, že globální oteplování je „hoax“, za což si mimochodem vysloužil bučení publika, a vyjádřil se proti podpoře Ukrajiny, přičemž by se podle něj „vojenské prostředky měly použít na ochranu jižní hranice Spojených států“.

Ramaswamymu pak oponovala Nikki Haley, podle níž je Ukrajina „proamerická země napadená gaunerem“ a „první obranná linie“, připomněla, že Vladimir Putin prohlásil, že první na řade Ukrajina a pak Polsko a pobaltské státy, což by znamenalo světovou válku a podobně jako už dříve Joe Biden označila Vladimira Putina za vraha, za což sklidila aplaus od publika. Dění na Ukrajině zasadila do širšího kontextu, když připomněla dohodu „o věčném přátelství mezi prezidenty Ruska a Číny, vítězství Putina by tak podle ní znamenalo i vítězství Číny. Ke globálnímu oteplování Haley dále prohlásila, že největším producentem skleníkových plynů je Čína a Indie a na ně by měly Spojené státy tlačit.

Chris Christie se do Ramaswamyho opřel, když o něm řekl, že zní jako ChatGPT a přirovnal jej k Baracku Obamovi, který je podle něj „stejný amatér“.

Účastníci debaty nepřekvapivě také kritizovali Joea Bidena. Ron DeSantis prohlásil, že Spojená státy jsou na sestupu a že potřebují poslat Joe Bidena „zpátky do sklepa“. Podle Mikea Pence Joe Biden „oslabil Spojené státy jak doma, tak v zahraničí“. Nikki Haley, v rámci hovoru o globálním oteplování, prohlásila, že Bidenovy „zelené“ pobídky akorát pomáhají Číně.

Dalším tématem vlastním Republikánské straně je redukce státu a fiskální odpovědnost. Asa Hutchinson vyslovil potřebu redukovat stát (Federal Governmet). Pence a Ramaswamy měli chvilku, kdy se nevybíravým způsobem popichovali a přeli o to, kdo chce víc redukovat státní regulace. Nikki Haley překvapivě přikrala větší roli při navyšování dluhu Republikánům než Demokratům a zdůraznila, že Donald Trump navýšil dluh Spojených států o 8 bilionů dolarů (celkový státní dluh USA je zhruba 32 bilionů dolarů, podobněji např. zde: https://www.usdebtclock.org/).

Prezidentskými debatami tradičně rezonuje téma legálnosti potratů. Tentokrát o to silněji, že minulý rok po téměř 50 letech Nejvyšší soud zvrátil rozsudek Roe v. Wade (z roku 1973), který zaručoval možnost potratu. Některé státy tak následně přijaly zákony limitující možnost potratů. Někteří kandidáti podporují tzv. 15týdenní zákaz potratu. Někteří řekli, že by byli proti zavedení federálního zákazu. Ron DeSantis a guvernér Severní Dakoty Doug Burgum dokonce zavedli ve svých státech 6týdenní zákaz, avšak neprozradili, zda by takový zákon prosazovali na federální úrovni. Silně křesťansky založený Mike Pence by podporoval 15týdenní zákaz potratu, který podle něho požaduje 70 % Američanů, na což kontrovala Nikki Haley, která sice nevyslovila otevřený nesouhlas, ale prohlásila, že nemají potřebnou většinu v Senátu. Její proslov působil tak, že se snažila balancovat pro Republikánskou stranu typický konzervativní přístup s liberálnějším přístupem, kdy mluvila o zákazu „pozdních“ potratů a nekriminalizování žen, které potrat podstoupí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám