Hlavní obsah

Dějiny učí, že demokracie bez hodnot se snadno promění ve zjevnou, nebo kamuflovanou totalitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: iStock /Holka z Nemanic

Demokracie je forma vlády, v níž o výkonu státní (obecní, krajské atd.) moci rozhoduje mínění většiny oprávněných občanů, nejčastěji volbou.

Článek

Tolik definice demokracie na Wikipedii. O to víc každý občan musí přemýšlet, jestli se ta naše česká demokracie ubírá tím správným směrem. Nebude asi tajemstvím či překvapením, že současná společnost je čím dál víc rozdělenější a nespokojenější se současným děním na naší politické scéně.

Vezměme jako příklad vrcholného politika, premiéra, který rozporuje sliby, které dal občanům před volbami. To by se dalo možná i pochopit, on sám se obhajuje pandemií, válkou na Ukrajině a jak to bylo těžké.

Ale pokud popírá či zlehčuje průzkumy všech agentur, kde rapidně klesá oblíbenost jeho i celé vlády, a dokonce se hádá s moderátorkou paní Tománkovou, že to, že nazval demonstraci zemědělců jako akci proruských sil, je lež vytržená z kontextu, je tristní.

Žádný občan - ať už volič Fialy, nebo ne - nechce mít za premiéra notorického lháře. Je to až drzost a bohužel sklízí jen ovoce, které sám nabízí…

Nabízí se výrok - poupravený - něco shnilého ve státě českém. Možná by stálo za to, zeptat se na názor nějakého zkušeného psychologa či psychiatra, třeba bychom se totiž dozvěděli, že za toto chování vlastně nemůže. Protože se mně nechce věřit tomu, že by ze sebe dělal veřejně a před zraky obyvatel takového šílence, zvláště když v dnešní době je vše dohledatelné a ověřitelné.

A nebo je vše jinak, Fialovi vůbec nezáleží na tom, co si o něm všichni myslí, dokonce ho neznepokojuje ani průzkum agentury společnosti Morning Consult, která pravidelně zveřejňuje průzkum oblíbenosti světových politiků, podle nějž je český premiér Petr Fiala nejméně oblíbeným premiérem v celé Evropě.

Ani to, že už se stal dlouhodobě nejméně důvěryhodným politikem, poněvadž mu nevěří 79% lidí. Takže hodnotovému premiérovi se nevěří nebo mu je to jedno, protože už má zajištěn exit z české politiky- směr Brusel- v případě neúspěchu ve volbách? Což je nadmíru pravděpodobné, a proto je mu zcela jedno co dělá a říká, protože Brusel volá a vítá?

No, uvidíme jakouže trafiku vyfasuje hodnotový premiér, který v současnosti chce vyučovat bratry Slováky, a který se nebrání zklamání, že Korčok neuspěl ve volbě prezidenta na Slovensku.

Budiž mu útěchou, že hodnotová ČT označila Korčoka jako morálního vítěze těchto voleb. Mezi námi - sledovala jsem jeho projev a kromě gratulace Pellegrinimu jsem nezaznamenala ani náznak morálně silného projevu, spíše se mi zdálo, že toto psychicky neunesl.

A teď proč toto píšu…

V demokracii se uznají hlasy občanů a jede se dál. Ne tak však na Slovensku, okamžitě se vyrojily zprávy, že Jasmina Alagič a Attila Végh byli poškozeni tím, že podporovali v kampani současného prezidenta, škoda že tato vyjádření přišla až po té , co byl Pellegrini zvolen.

Vyjádření obou jsou jasné:

Végh konkrétně zveřejnil komunikaci mezi svým manažerem a zástupkyní firmy, která se rozhodla odstoupit od spolupráce se zápasníkem, který veřejně podpořil Pellegriniho.

„Obdržel jsem email, kterým mě jistá komerční značka trestá za to, že jsem svobodně projevil při volbě prezidenta svůj soukromý politický názor a přesvědčení v domnění, že žijeme v zemi, kde se to svobodně projevit může,“ uvedl sportovec, který přišel i s přirovnáním, v němž mluví o návratu komunismu.

„Realita je zřejmě taková, že pokud máte a nedejbože projevíte svůj názor veřejně, může se stát, že přijdete o partnerství. Možná nás jednou budou za názor i zavírat,“ šokoval Végh svým ostrým vyjádřením.

Mail od společnosti, která se s ní rozloučila, zveřejnila i Jasmina Alagič. „Tohle je ta svoboda slova. Nic bych neřekla, pokud bych ve smlouvě měla požadavek, abych vystupovala apoliticky. Toto je postoj značky, se kterou jsem smluvně neměla nic, jen mailové potvrzení spolupráce,“ zmínila na sociální síti.

Manželka rappera Rytmuse to označila za šikanu, proti které se hodlá bránit. „Kontaktovala jsem své právníky a momentálně koncipujeme dopis, který pošleme přímo do rakouské centrály,“ dodala.

A další zarážející skutečnosti, které potvrzují, že pokud máš jiný názor na volbu a výsledek demokratických voleb na Slovensku, začnou právě zvoleného prezidenta dehonestovat ať už jako trojského koně Ruska(Pospíšil), či( Markéta Pekarová)chapadla Kremlu a přidala se i  Němcová.

Takto chceme utužovat bratrské vztahy se Slovenskem?

Cožpak jiný názor už neznamená demokracii? Není demokracie o pluralitě názorů?

Své by o tom mohl říct Petr Drulák, který dostal výpověď z Ústavu mezinárodních vztahů a nyní rozhodl pražský městský soud, že výpověď exdiplomata Druláka je neplatná.

Přičteme-li k tomu vyhazov exministra Cyrila Svobody z KDU-ČSL, poněvadž na otázku moderátorky, zda je Pellegrini proruský, si dovolil odpovědět, že je slovenský.

To asi stačilo našim demokratům…Svoboda odpověděl tisku, že nijak neporušil stanovy, jen prezentuje své názory. A obviňuje vedení ze stalinistických metod. „Když má někdo jiný názor, tak mu zakážou mluvit. To dělali Stalin, Dzeržinskij, Gottwald a tahle parta,“ tvrdí Svoboda.

Pojďme o tom trochu zapřemýšlet, zda-li demokracii nezatahujeme do bahna a zda ji nepřevracíme úplně jiným a špatným směrem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz