Hlavní obsah
Umění a zábava

Homosexuál je v každém z nás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Z čeho pramení nevraživost některých lidí vůči sexuálním menšinám? Možná i z vlastních nejistot. Kousek homosexuála je totiž v každém z nás.

Článek

Každý rok si 17. května připomínáme Den proti homofobii. My, co patříme k tolerantnější a vzdělanější části společnosti, se často vysmíváme nejrůznějším konzervativcům a dalším lidem nenávistným vůči sexuálním menšinám. Ale tím jen přispíváme k dalšímu rozdělování, což není zrovna to, čeho bychom chtěli dosáhnout. Ten rozhodující boj se totiž odehrává v každém z nás.

Proto se nerozdělujme onoho 17. května na nějaké MY vs. ONI. Všechny moderní vědecké výzkumy ukazují, že sexuální preference jsou sociálním konstruktem, od kterého bychom se měli osvobodit. Osobnost každého z nás se skládá z heterosexuála i homosexuála. Jen k té druhé části svého já se určitá část naší společnosti bojí přihlásit. Pojďme tedy toho homosexuála každý v sobě objevit. Není to nic, čeho bychom se měli bát, vlastně se tím staneme lepšími a komplexnějšími lidmi.

Než se pustíte do dalšího čtení, asi bych měl na rovinu přiznat, že dnešní článek je určen především těm, kdo se dnes považují za heterosexuální muže, neboť právě tam je přijetí obou stránek své osobnosti dlouhodobě nejproblematičtější.

A jak na to? Skoro každý z vás má nějaký oblíbený film. A třeba i oblíbeného herce. Tak si ten film dnes pusťte a toho herce sledujte. Nejen jeho herecký výkon, psychologii jeho postavy a příběh, který nám zprostředkovává. Oceňte ho i jako muže a nositele určitých kvalit. Můžete si zalíbit jeho gesta, jeho hlas, ocenit jeho postavu a držení těla. A ano, třeba i zadek. Ano, zde se pro mnohého čtenáře už pouštím na tenký led a pro někoho, kdo je vůči sexuálním menšinám zdrženlivý, může být můj návod až šokující. Ale budeme mít toho herce méně rádi, když vedle jeho herectví dokážeme ocenit i jeho sexuální přitažlivost, byť jsme třeba dosud orientovaní na jiné pohlaví?

Až zjistíte, že jste schopni ocenit vaše oblíbené umělce i z hlediska přitažlivosti, můžete tuto svou nabytou schopnost přenést i do běžného života. Proč třeba nepochválit kolegovi v práci jeho novou košili nebo ho potěšit obdivným pohledem? Usmát se na něho, aby měl lepší den a byl pozitivně naladěný? Nebát se ani jeho blízkosti, netvrdím, že ho musíte hned brát za ruku, ale proč ne třeba kolem ramen?

Uvidíte, že mnohé zábrany i předsudky rázem padnou. Netvrdím, že se celé vaše okolí změní v homosexuály, ale rozhodně bude celé prostředí lépe připraveno na významné zlepšení vztahu k sexuálním menšinám.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz