Hlavní obsah
Názory a úvahy

Helena Vondráčková: V diskuzích ji obviňují, že zpívá falešně, přitom by před ní měl každý smeknout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lukáš Malý / Wikipedia Commons / volné dílo

Helena Vondráčková je legendou

Helena Vondráčková je jedinečnou zpěvačkou české pop music, která ovlivnila již několik generací. I přes její věk stále skvěle vypadá a výborně zpívá, tak proč jen jí lidé tak často urážejí? To nemají trochu slušnosti a sebereflexe?

Článek

Helena Vondráčková je hudební legendou, která vstoupila na českou hudební scénu před 60 lety. Už svými první hity jako Červená řeka nebo Pátá si získala příznivce po celém Československu. První zlatý slavík pak na sebe nenechal dlouho čekat. Když v roce 1968 zazářila jako princezna v pohádce Šíleně smutná princezna, milovala ji doslova celá republika. A její sláva jen stoupala. V té době spolupracovala s největšími českými umělci, mezi něž bez pochyby patřil i hudební skladatel Karel Svoboda, zpívala se zpěváky zvučných jmen jako Karel Gott, Jiří Korn nebo Václav Neckář.

Už v 80. letech na ni čekal titul zasloužilé umělkyně. Její kariéra však zdaleka nebyla u konce. Helena dokázala, že se dokáže prosadit i v porevolučním období. Přijala nabídku hlavní role v jednom z prvních divadelních muzikálů, který slavil velký úspěch. Jako Fantina v Bídnících byla prostě nezapomenutelná.

Po roce 2000 se vrátila mezi největší hvězdy šoubyznysu, když ji Michal David napsal megahit Dlouhá noc, který dodnes rezonuje jako jeden z největších tanečních hitů české populární hudby. Později si Helena zahrála v Davidových muzikálem Mona Lisa nebo Muž se železnou maskou. A vždy podávala excelentní výkony.

O Helenu Vondráčkovou je zkrátka stále zájem. Za celých 60 let neztratila nic ze svého kouzla, kterým nás jako mladá ohromila. Její pěvecké výkony jsou stále skvělé a svým vzhledem i fyzickou kondicí nás nepřestává překvapovat. Přestože je zpěvačka na scéně už 60 let, na podzim spustila prodej vstupenek na svůj velký výroční koncert v O2 areně. A během jediného večera tento koncert vyprodala.

V internetových článcích a diskuzích se však stále častěji objevují komentáře, které negativně hodnotí její pěvecké výkony. Často zaznívá, že zpívala falešně, že některé pasáže neudýchala nebo že už to zkrátka nevyzpívá. Všichni takoví kritici ale asi nemají hudební sluch. Je jasné, že hlas se s věkem trochu změní, většinou bývá hlubší. Helena ale stále dokáže vyzpívat i ty nejvyšší tóny všech svých písní.

Je logické, že pokud zpívá rychlou a rytmickou píseň, u které předvádí ještě náročné taneční kreace, že to na hlase bude znát. To ale bude znát i u zpěváků a zpěvaček daleko mladších. Hlas při pohybu těla jinak rezonuje, může se i chvět. Ale to není o tom, že by na to ten zpěvák neměl.

Helena je a vždy bude legendou, která si zaslouží největší uznání. Za její výkony by před ní čeští diváci měli smeknout, neboť je to hvězda, která se nerodí každý den. A takhle hvězda plane na hudebním nebi už desítky let.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz