Hlavní obsah
Finance

Mladí brigádnící dnes mají větší hodinovou mzdu než někteří pracovníci. A stejně je jim to málo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Olly / Creative Commons / pexels.com

Brigádníci už dávno nejsou levnou pracovní silou. Zaměstnavatelé se o ně totiž musí přetahovat a vyhrává lepší nabídka. Mladým brigádníkům je to ale stejně málo a chtěli by ještě víc.

Článek

Pryč jsou doby, kdy firmy najímaly brigádníky, aby ušetřily. Dříve se takový brigádník spokojil i s podprůměrně placenou brigádou, protože si chtěl například přes léto alespoň něco vydělat a mít jistotu příjmu. Dnes to ale brigádníky příliš netrápí. Mají doslova neomezené možnosti a hledají tu nejlepší nabídku.

A protože je o brigádníky velký zájem, je takových pracovních sil nedostatek. Brigádníci tak půjdou pracovat k tomu, kdo dá víc. Mnohdy si tak mohou vydělat i větší množství peněz, než někteří pracovníci, kteří pracují na plný úvazek.

Na jaře letošního roku byla průměrná hodinová mzda, kterou čeští brigádníci pobírali dokonce 153 Kč. Kdyby takový brigádník pracoval na plný úvazek, tedy odpracoval by celý měsíční pracovní fond čtyřicetihodinové týdenní pracovní doby, tzn. průměrně 173,92 hodin za měsíc, měl by hrubou měsíční mzdu 26 610 Kč. V čistém by mu tak na účet přišlo 22 087 Kč. Přitom minimální mzda pro rok 2024 je v Česku stanovena na 18 900 Kč hrubého neboli 16 442 Kč čistého.

Rozdíl je tedy patrný na první pohled. Mnohdy nekvalifikovaní brigádníci, kteří firmě velmi často třeba jen pomáhají s administrativními pracemi, dostávají vyšší hodinovou mzdu než ti, kteří vykonávají i náročné práce za minimální mzdu. Mohlo by se tedy zdát, že s takovou mzdou mohou být brigádnici spokojeni. Opak je ale pravdou. Takové peníze jim jsou stále málo.

Za takovou mzdu totiž nejsou někteří brigádníci ani ochotni nastoupit. Firmy to vědí, a tak se snaží jejich požadavkům vyhovět, protože jinak jim klesá šance na to, že takového brigádníka přetáhnou do své firmy. Jenže požadavky dnešních brigádníků jsou často velmi přehnané, a tak celá řada firem nemůže jejich přání splnit. Už v roce 2022 se ale hovořilo o tom, že některý firmy nabízí brigádníkům i 200 Kč na hodinu, aby u nich vůbec pracovali. V loňském roce už chtěli někteří brigádníci i 300 a více korun.

Mít schopného brigádníka je určitě k nezaplacení. Brigádníci by si ale měli uvědomit, že na nich svět nestojí a že nemohou požadovat takto závratné finanční ohodnocení, když ve firmě pracují dlouhodobí zaměstnanci často za mnohem menší finanční odměnu. Jednou totiž firmám dojde trpělivost a budou se snažit veškeré práce, které zadávají brigádníkům, zvládnout z vlastních zdrojů. A v tu chvíli brigádníkům ubyde práce a budou ji jen těžko shánět. Otázkou ale zůstává, zda v takovém případě budou schopni nastoupit za nižší hodinovou mzdu, než jakou by si představovali.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz