Hlavní obsah
Cestování

Nejdelší most na světě má 9500 pilířů a měří přes 164 kilometrů, vede přes čínské jezero i údolí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Elías Cababie Daniel / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Nejdelší most na světě

Psal se rok 2011 a Čína slavnostně otevřela nejdelší most na světě spojující velkoměsta Šanghaj a Nanjing. Z velké části tento most prochází nad vodou a je jedinečnou ukázkou dokonalosti technického inženýrství.

Článek

Šanghaj je největším městem na území Číny. Velmi moderní město plné mrakodrapů a jiných výškových budov leží na břehu Žlutého moře a protéká jím řeka Chuang-pchu-ťiang. Populace města se pohybuje kolem 25 milionů obyvatel a jedná o jedno z nejhustěji zalidněných čínských měst. Stejně tak Nanjing, někdy označovaný jako Nanking, patří k těm větším čínským metropolím. Město s více jak 8 miliony obyvatel leží na březích řeky Jang-c´-ťiang. Jedná se o nejdelší řeku asijského kontinentu a zároveň třetí nejdelší řeku světa.

A právě tato dvě pozoruhodná čínská města spojil v roce 2011 most nazývaný Tan-jang-Kchun-šan a vznikl z potřeby lepší dopravní dostupnosti v regionu. Oblast mezi těmito městy je totiž velmi vlhká a vodnatá. Najdeme tu množství řek, jezer, často zaplavených údolí a nízkopoložených rýžových polí. Tento unikátní most všechna tato z hlediska dopravy problematická místa překlenuje. Nachází se nad nimi zhruba v 30metrové výšce.

Most zatím v jeho prvenství žádný jiný na světě nepřekonal. Navíc je projížďka pro něj pro cizince jedním velkým zážitkem. Most vede po okrajích mnoha čínských velkoměst a závěrečných 9 kilometrů jeho délky směrem na Šanghaj je vedeno přes rozlehlé jezero Yangcheng, ze kterého se projíždějícímu naskýtají nejen fascinující výhledy na vodu a krajinu kolem, ale i trocha toho adrenalinu s takovou cestou spojená.

Kromě toho, že se jedná o nejdelší most na světě se ale jedná i o jeden z nejnákladnějších mostů v historii lidstva. Vyšel totiž na neuvěřitelných 8,5 miliardy dolarů, což v přepočtu dle současného kurzu představuje přibližně 190 miliard korun.

Délka tohoto čínského mostu je naprosto unikátní. Na Tchaj-wanu sice najdeme most, který je jen o 7 kilometrů kratší, projíždějícího ale ani zdaleka tolik neuchvátí. Pak už jsou všechny světové mosty minimálně o desítky kilometrů kratší. Až úsměvně tak může působit srovnání s Českem. Náš nejdelší most totiž najdeme v pražském Radotíně, je součástí pražského okruhu a měří 2291 metrů.

Čína je takto megalomanskými stavbami proslulá. Mnoho světových nej najdeme právě na území tohoto asijského státu. A nejedná se o pouze výdobytky moderní doby, ale i o stavby staré tisíce let. Stačí, když se podíváme na Velkou čínskou zeď. Její oficiální délka je přes 8,5 tisíce kilometrů, ale na základě nálezů zbytků rozbořených částí zdi Čínané tvrdí, že její celková délka dosahovala v době největší slávy staré říše na území Číny neuvěřitelných 21 196 kilometrů.

Čína tak nás Evropany pravděpodobně nikdy nepřestane překvapovat.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Šanghaj

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz