Hlavní obsah

Alkohol zabije více lidí než zbraně! Šokující fakta o pití a střelbě v ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tembela Bohle; Pexels

Česká společnost má mnohem větší problémy než zbraně. Alkohol zabije až 700× více lidí než zbraně, přesto je pivo levnější než voda. Jaké změny plánují politici?

Článek

Alkohol je největším zabijákem v ČR

Podle statistik zemřelo v roce 2020 v ČR na následky alkoholu 7000 lidí, informuje deník.cz, což je více než počet obětí dopravních nehod. Alkohol je tak největším zabijákem v ČR, který si vyžádá každý rok tisíce životů.

Alkohol je také hlavní příčinou mnoha nemocí, jako jsou cirhóza jater, rakovina, srdeční infarkt, mozková mrtvice, deprese a další. Alkohol také zvyšuje riziko násilí, sebevražd, domácího násilí a sexuálního zneužívání.

Zbraně jsou méně nebezpečné než alkohol

Na druhou stranu, zbraně jsou v ČR méně nebezpečné než alkohol. Podle dostupných dat se počet vražd se střelnou zbraní v ČR liší rok od roku a je těžký to dohledat, ale podle toho, co jsem našel je to průměrně okolo 10 . To je mnohem méně než v USA, kde se každý rok stane více než 15 000 vražd se střelnou zbraní.

Zbraně jsou v ČR také přísně regulovány a jejich držení vyžaduje povolení, lékařskou prohlídku, zkoušku a registraci. Většina zločinů se zbraněmi je spáchána recidivisty, kteří zbraně získali nelegálně. Zbraně jsou také často používány k sebeobraně nebo k lovu.

Co si z toho vzít?

Z toho plyne, že alkohol je mnohem větší hrozbou pro zdraví a bezpečnost lidí v ČR než zbraně. Alkohol je také snadno dostupný a levný, což zvyšuje jeho spotřebu a závislost. Zbraně naopak vyžadují zodpovědnost a dodržování zákona, což omezuje jejich zneužití.

Proto bychom měli být opatrní při pití alkoholu a uvědomit si jeho negativní dopady na naše zdraví a společnost. Zbraně bychom měli respektovat jako nástroje, které mohou být užitečné, ale také nebezpečné, pokud se s nimi zachází špatně.

A co vy, co si myslíte o alkoholu a zbraních? Napište nám svůj názor do komentářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz