Hlavní obsah

Pavel chce euro, prý vyřeší inflaci. Zase nám lžou!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karolina Grabowska / Pexels.com

Inflace drtí naše úspory, prezidentovo euro je ale nezachrání

Prezident republiky Petr Pavel apeluje na přijetí eura, prý nám pomůže vyřešit inflaci. Fakta ale nesouhlasí. Podíváme-li se na příklad Estonska, které euro přijalo již v roce 2010.

Článek

Euro místo koruny?

V poslední době se diskutuje o možnosti přijetí eura v České republice čím dál více. Prezident republiky Petr Pavel při svém novoročním projevu dokonce apeloval na přijetí eura. Jedním z klíčových témat této diskuse je otázka inflace a jejího vztahu k vlastní či společné měně. Často se předpokládá, že vstup do eurozóny, a tedy přijetí eura, by automaticky znamenal vyšší stabilitu cen (nižší inflaci). Situace v některých zemích eurozóny však naznačuje, že skutečnost může být mnohem složitější.

Nízká inflace v eurozóně: Realita, nebo mýtus?

Průměrná inflace v eurozóně zůstala i přes veliké tuzemské výkyvy relativně nízká, což může vést k domněnce, že přijetí eura automaticky znamená nižší inflaci i pro nově vstupující země. Toto tvrzení však velmi zjednodušuje skutečnost a ignoruje nejen spoustu dalších ekonomických faktorů, ale i realitu v našem sousedství.

Příklady Estonska, Litvy či Slovenska, kde výše inflace dosáhla velmi vysokých hodnot i přes to, že mají euro, ukazují na komplexnost tohoto problému. Zde se stává důležitým zohlednění dalších faktorů při analýze inflačních tlaků.

Foto: Honza Bezstřecha, data Eurostat

HICP inflace, změna indexu cen za posledních 8 let (2015=100), listopadová data 2023

Specifické vlivy: Energetická závislost a geopolitická situace

Průměrnou inflaci zemí eurozóny tlačí dolu země západu Evropy, které si udržely relativně nízkou inflaci. Klíčovým faktorem je míra závislosti na dovozu energetických surovin, jako je ropa a plyn z Ruska. Tento případ ukazuje, že faktory mimo samotnou měnu mají zásadní vliv na inflaci v dané zemi. Podíváme-li se na obrázek výše, je naprosto patrné, že země v blízkosti Ruska mají inflaci podstatně vyšší. Nehledě na měnu!

Foto: Milos Popovic (www.milosp.info), data: Eurostat 2018

Mapa dovozu ruského plynu do EU

Rozšířené hledisko inflačních tlaků

Diskuse o inflaci by měla brát v úvahu širší kontext. Geopolitické změny, energetická nezávislost a měnová politika jsou jen některé z faktorů, které ovlivňují vývoj cen v dané zemi. Předpokládat, že pouhé přijetí eura zaručí nízkou inflaci, je příliš zjednodušené.

Přemýšlet odpovědně

Euro není jediným a automatickým faktorem pro kontrolu inflačních tlaků v nově vstupujících zemích. Diskuse o přijetí eura by měla brát v úvahu všechny relevantní vlivy a specifické podmínky dané země. Důkladné zhodnocení situace je klíčové pro rozhodnutí ohledně měnové politiky.

Chceme-li se vážně bavit o přijetí eura, přestaňme šířit mýty o inflaci a začněme diskutovat fakta. Jistě, euro může být výhodné pro některé aspekty ekonomiky, ale závisí to na konkrétní situaci dané země a schopnosti přizpůsobit se specifickým potřebám a výzvám, kterým čelí. Důležitá je také otázka, v jakém kurzu bychom euro přijal, tím se zatím ale nikdo z politiků nezabývá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz