Hlavní obsah

Hackeři útočí: video záznamy z ložnice se prodávají na Telegramu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pham Du; vnexpress.net

Šokující vyšetřování odhalilo, že tisíce soukromých záběrů z ložnic, hotelů a dokonce i veřejných míst bylo hacknuto a prodáváno online kyberzločinci.

Článek

Videosekvence, ukazující intimní a kompromitující situace nevinných obětí, jsou obchodovány na Telegramu, populární aplikaci pro zprávy, která se stala novým temným webem.

Hackeři využívají různé metody k získání přístupu ke kamerám, jako jsou phishingové útoky, podvody mimo platformu nebo útoky botů na Telegramu. Poté nahrávají videa do kanálů na Telegramu, kde účtují poplatky za přístup nebo je vyměňují s jinými hackery. Jeden z kanálů nazvaný „Private Access“ má přes 10 000 odběratelů a tvrdí, že nabízí „nejlepší skryté kamery a záznamy z kamerových systémů“.

Zatím pouze v Asii

Obětmi tohoto zásahu do soukromí jsou převážně obyvatelé Vietnamu, ale také z dalších zemí, jako jsou Čína, Korea, Japonsko a Spojené státy. Některé záznamy pocházejí z zařízení Ring, oblíbeného domácího zabezpečovacího systému, který byl hacknut podvodníky, kteří je používají k tzv. swattingu jejich cílů. Swatting je nebezpečný žert, při kterém se falešně hlásí násilná událost na adrese cíle, aby se podvedla policie a reagovala silou.

Foto: Pham Du; vnexpress.net

Záznam z kamery v ložnici byl hacknut a prodán online

Úřady jsou si tohoto alarmujícího fenoménu vědomy a snaží se zasáhnout proti hackerům a kanálům na Telegramu. Nicméně tato úloha není jednoduchá, jelikož je Telegram známý svou vysokou úrovní zabezpečení a šifrováním, což činí obtížné vystopovat pachatele a uživatele. Navíc hackeři neustále mění své taktiky a hledají nové způsoby podvádění a krádeže osobních údajů od nedůvěřivých uživatelů Telegramu.

Používejte silná hesla

Odborníci radí veřejnosti, aby byla ostražitá a chránila svá zařízení před hackováním. Doporučují používat silná a jedinečná hesla pro různé účty, povolit dvoufaktorovou autentizaci a vyhýbat se klikání na podezřelé odkazy či stahování neznámých souborů. Také varují před nákupem nebo sledováním hacknutých videí, neboť by to mohlo být nelegální a neetické.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz