Hlavní obsah

Epsteinův seznam odhalen: princ Andrew, Bill Clinton, Donald Trump a další - šokující dokumenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DAVIDOFF STUDIOS/GETTY

Jména stovek osob, které měly spojení s Jeffreyem Epsteinem, známým pachatelem sexuálních deliktů a finančníkem, byla zveřejněna v nově odhalených soudních dokumentech.

Článek

Dokumenty, které byly součástí žaloby o pomluvu, kterou podala jedna z Epsteinových obětí, Virginia Giuffre, proti jeho údajné spolupachatelce a partnerce Ghislaine Maxwell, obsahují výbušné obvinění z sexuálního zneužívání, obchodování s lidmi a vydírání ze strany Epsteina a jeho spojenců.

Mezi jmény uvedenými v dokumentech jsou některé z nejmocnějších a nejvlivnějších osobností světa, včetně:

  • Princ Andrew, vévoda z Yorku, kterého Giuffre obvinila, že měl s ní sex, když jí bylo 17 let. Princ popřel obvinění a uvedl, že si nepamatuje setkání s Giuffre.
  • Bill Clinton, bývalý prezident USA, který údajně navštívil Epsteinovu soukromou ostrov v Karibiku, kde mělo mnoho zneužívání probíhat. Clinton přiznal, že létal na Epstainově soukromém letadle, ale popřel návštěvu ostrova či jakýkoliv vztah k trestné činnosti.
  • Donald Trump, bývalý prezident USA, který údajně navštěvoval večírky s Epsteinem a Maxwellovou, kde „vybírali potenciální oběti“. Trump uvedl, že s Epsteinem se nerozešel dobře a nebyl jeho příznivcem.
  • Alan Dershowitz, významný právník a profesor na Harvardu, který zastupoval Epsteina ve smlouvě z roku 2008, která mu poskytla imunitu před federálním stíháním. Dershowitz byl také obviněn Giuffre, že měl s ní sex, což vehementně popřel a žaluje ji za pomluvu.
  • Les Wexner, miliardář a zakladatel společnosti L Brands, mateřské společnosti Victoria's Secret, který byl hlavním finančním patronem Epsteina a poskytl mu přístup ke svým vilám a soukromému letadlu. Wexner tvrdí, že nevěděl o Epsteinově trestné činnosti a roku 2007 s ním přerušil vztahy.
  • Glenn Dubin, manažer hedgeových fondů a spoluzakladatel Highbridge Capital, který údajně od Epsteina dostal 15letou švédskou dívku jako "dar". Dubin a jeho manželka Eva Andersson-Dubin, bývalá Miss Švédská a bývalá přítelkyně Epsteina, popřeli jakoukoliv vinu a uvedli, že jsou „pohoršeni“ obviněními.
Foto: The William J. Clinton President / MEGA

Tehdejší prezident Bill Clinton poskytuje Epsteinovi a Maxwellové VIP prohlídku Bílého domu.

Dokumenty také odhalují znepokojivé podrobnosti o tom, jak Epstein a Maxwell provozovali svou síť obchodu s lidmi, která měla za cíl mladé a zranitelné dívky, některé dokonce ve věku 14 let.

Podle dokumentů Epstein a Maxwell používali různé metody, jak lákat a připravovat své oběti, například nabízením peněz, dárků, vzdělání, kariérních příležitostí a seznámení s celebritami. Také používali hrozby, násilí a vydírání k ovládání a umlčování obětí.

Dokumenty tvrdí, že Epstein a Maxwell měli síť náborářů, zaměstnanců, spolupracovníků a přátel, kteří jim pomáhali najít a zneužívat dívky, a také je přepravovali přes státní a mezinárodní hranice za účelem sexuálního vykořisťování.

Dokumenty také naznačují, že Epstein a Maxwell měli spojení s cizími vládami, zpravodajskými agenturami a organizovaným zločinem a že mohli svou obchodní činnost využívat k špionáži, vydírání a ovlivňování.

Zveřejnění dokumentů přišlo po dlouhém a trpkém právním sporu mezi Giuffre a Maxwell, které si navzájem od roku 2015 vymáhají náhradu škody za pomluvu.

Giuffre, která tvrdí, že byla zneužívána Epsteinem a Maxwell od roku 2000 do roku 2002, se snažila zveřejnit dokumenty s cílem odhalit pravdu a přivést pachatele k odpovědnosti.

Maxwell, která byla zatčena v červenci 2020 a čeká na soud za obvinění z obchodu s lidmi a křivé výpovědi, se snažila udržet dokumenty utajené a tvrdí, že by ohrozily její právo na spravedlivý proces a narušily její soukromí.

Dokumenty byly původně zapečetěny soudcem v roce 2016, ale nařízeno jejich odpečetění odvolacím soudem v roce 2019 po žádosti koalice mediálních organizací. Nicméně proces odpečetění byl opožděn několika odvoláními a námitek ze strany Maxwell a dalších stran.

Dokumenty jsou součástí rozsáhlejšího důkazního materiálu, který byl shromážděn v případu, zahrnující tisíce stran záznamů, výpovědí, e-mailů, fotografií a videí. V nadcházejících týdnech a měsících se očekává zveřejnění dalších dokumentů v rámci pokračujícího případu.

Dokumenty vyvolaly celosvětový protest a obnovené volání po spravedlnosti pro oběti Epsteina a Maxwellové, které již roky čekají, až bude slyšet jejich hlas.

Epstein, který byl zatčen v červenci 2019 a obviněn z obchodu s lidmi a spiknutí, zemřel v srpnu 2019 v newyorské vězeňské cele, což bylo označeno za sebevraždu. Jeho smrt byla široce zpochybňována a kritizována, protože mnozí věří, že byl zavražděn nebo mu bylo umožněno se zabít, aby se vyhnul konfrontaci s obžalobou a odhalením svých tajemství.

Maxwell, která je dcerou zesnulého mediálního magnáta Roberta Maxwella, je ve vazbě od svého zatčení a hrozí jí až 35 let vězení, pokud bude odsouzena. Prohlásila se za nevinnou a popřela jakoukoli účast na Epsteinových zločinech.

Případ také vyvíjí tlak na úřady a instituce, které byly obviněny z umožnění, ignorování nebo zatajování činností Epsteina a Maxwellové, jako jsou FBI, Ministerstvo spravedlnosti, Královská rodina a různá elita akademických, obchodních a politických kruhů.

Případ také zvýšil povědomí a obavy o rozsáhlý a systematický problém sexuálního zneužívání, obchodu s lidmi a vykořisťování dětí a žen, zejména ze strany mocných a bohatých jednotlivců a sítí.

Očekává se, že případ bude pokračovat a odhalí další šokující a znepokojivé odhalení, když oběti a veřejnost požadují odpovědi a odpovědnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz