Hlavní obsah
Názory a úvahy

Antibiotik je málo. A přesto s nimi plýtváme stejně jako se všemi léky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Honza Průša

Léků je nedostatek a stojí nás nemalé prostředky. Přesto nemají ani ministerstvo zdravotnictví, ani zdravotní pojišťovny zájem, snížit jejich spotřebu a nevyhazovat je z okna.

Článek

Když se někdy v květnu začaly šířit po Česku zprávy, že v lékárnách chybí antibiotika, málokdo čekal, že problém bude přetrvávat několik měsíců. A i když se ministerstvo zdravotnictví snaží situaci napravit, některé zažité a běžné vzorce chování kolem plýtvání s léky skoro nikdo neřeší. Pokusím se to popsat na vlastních zkušenostech.

Od května do konce září jsme v naší rodině potřebovali dvakrát antibiotika. Nejdříve jsem to byl já s boreliózou, na konci září dcera s angínou. Já jsem užíval lék DoxyHEXAL, dcera Zinnat.

Výrobci všech léků je vesměs prodávají v balení po násobcích deseti. Já dostal dvě krabičky po dvaceti tabletách, dcera dvě po deseti. A to vede obvykle k naprosto nesmyslnému plýtvání nejen v době, kdy je léků nedostatek, ale i v dobách přebytku.

Farmaceutická firma, která lék prodává má zájem prodat léků co nejvíce. Je jí jedno, kolik pilulek se použije a kolik se vyhodí. Tady jde o peníze a zisk, a ať už si lék hradí sám pacient, nebo pojišťovna, cílem výrobců je prodat svých prášků co nejvíce za co nejvyšší cenu. A proto nemohou mít zájem vyrábět balení s různým počtem pilulek.

V našem příkladě nám zbylo 12 tablet DoxyHEXALu (v krabičce jich bylo 20) a 6 tablet Zinnatu (těch bylo v krabičce 10). Dávka obou léků byla známa dopředu. V mém případě pak byla instrukce od lékaře jasná - vezmete jen 28 ze 40 tablet, zbytek odneste k likvidaci do lékarny. V případě dcery nás pediatrička alespoň požádala, abychom jí zbývající tablety donesly, aby je mohla případně použít pro další pacienty.

Naše zdravotnictví je v mnoha ohledech neefektivní a předražené. Tento vůbec ne ojedinělý příklad dokládá a potvrzuje, jak se léky zcela zbytečně vyhazují. A to je místo, kterého se mohlo ministerstvo zdravotnictví chytit právě v době, kdy léků není nazbyt.

Rozumím tomu, že vracení léků pacienty k dalšímu použití může být diskutabilní. Nikdo netuší, zda byly léky uchovávány správným způsobem, zda nebyly znehodnoceny třeba teplotou, nebo světlem, nebo jakýmkoliv jiným nevhodným uskladněním na straně pacienta. Ale proč jich vydávat nemocným více, než potřebují, dokonce mnohem více?

Pokud by v lékárnách vydávali odpovídající počty tablet (ať už jich je v balení jakékoliv množství), ušetřili bychom nejen my, ale i zdravotní pojišťovny. A zejména v době, kdy léky chybí, by bylo vhodné takový systém nastartovat.

Anketa

Zývají vám léky, které vám předepíše lékař?
Ne, vždy všechno doberu.
50 %
Ano, ale jen zřídka a jsou to jednotky pilulek.
30,8 %
Poměrně často a bývá to i polovina balení.
19,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz