Hlavní obsah
Knihy a literatura

Huxley v „Konci civilizace“ předpověděl politiku populismu a rozdávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Honza Průša

Jak by fungoval svět, v němž by byli všichni lidé bezstarostní a spokojení? To se snažil zjistit Huxley ve svém utopistickém románu z roku 1931.

Článek

Ještě před tím, než napsal Orwell „Farmu zvířat“ (1945) a „1984“ (1949), napsal Aldous Huxley (ten, podle jehož „Doors of Perception“ se The Doors jmenujou tak, jak se jmenujou) román „Konec civilizace“ (1931). A je to taky utopistický příběh z totalitní společnosti. Jen se ta totalita tváří na první pohled mile a příjemně.

V té společnosti už se lidi nerodí klasicky, ale na porodních linkách, jsou strojově vychováváni ke svému předurčení a tak je každej člověk spokojenej a šťastnej. Ať už je to jednoduchý pracovní otrok nebo ten člověk nejvyšší kategorie. Prostě to své poslání, tu svou kastu, mají tak zaryté pod kůží, že by je ani nenapadlo, být někým jiným.

V té společnosti je zakázána samota a smutek a kultura a umění, cílem je, aby se lidi bavili a byli spokojení a cestou k tomu je nezávaznej sex, kde nikdo nevlastní nikoho a taky drogy.

Foto: Honza Průša

Ale najde se pár jedinců, kteří o této formě nesvobody přemýšlí a navíc se do civilizované společnosti dostane divoch, který se narodil postaru a vyrůstal u indiánů.

Což je dobře rozehraná hra. Uvědomit si, co je podstata svobody, k čemu je štěstí, co lidem bere a co jim dává společnost. A jestli je dobře mít se prostě fajn a být bez starostí, nebo nad věcmi přemýšlet a nespokojit se jen s vlastním dobrým pocitem. Prostě mít možnost si to štěstí zasloužit.

Hezký čtení to je, i když Huxley vykonstruoval tu utopistickou diktaturu až moc mírně, mile a přijatelně. Vlastně jsem přesvědčenej, že by v ní dost lidí fakt rádo žilo. To zbavení se odpovědnosti a následování a glorifikace toho, kdo dá lidem kus chleba a nechá je si hrát je pro mnoho lidí pořád příliš lákavé. Což ostatně vidíme u každých voleb, kdy populisty následují početné davy lidí, kteří za sebe odmítají převzít zodpovědnost.

Knihu „Konec civilizace“ vydalo nakladatelství Maťa v roce 2020.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz