Hlavní obsah
Satira

„Poločas rozpadu“ je nová protikomunistická skulptura Davida Černého instalovaná v Kobylisích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Honza Průša

Zatímco o kontroverzních Motýlech, které mají zdobit obchodní dům Máj se vedou plamenné diskuze, o Poločasu rozpadu se nemluví. Důvodem bude nejspíš to, že instalace vznikla v tichosti a bez upozornění médií.

Článek

Už několik týdnů se u vstupu do stanice metra Kobylisy plete do cesty kolemjdoucích skupina kýblů, mopů a zábran. Celá skulptura je umístěná v jednom z nejfrekventovanějších míst této stanice. Skoro to vypadalo, že dopravní podnik řeší metodou nejmenšího odporu havarijní stav stanice Kobylisy.

Před pár dny se ale ukázalo, že je vše jinak a jde o další důmyslnou a provokativní instalaci Davida Černého. O promyšlenou skulpturu se jménem „Poločas rozpadu“.

Foto: Honza Průša

David Černý - Poločas rozpadu

Budete-li pečlivě sledovat onu skulpturu, nemůžete si nevšimnout velkého množství rafinovaných indicií, které nakonec sestavují jasný vzkaz. Poločas rozpadu upozorňuje na nebezpečí komunismu a ještě před volbami do Evropského parlamentu straně vzkazuje, že už nám působení Kateřiny Konečné v této instituci stačilo.

Pojďme si ale projít ty chytře vymyšlené indicie, které do svého aktuálního díla Černý ukryl podobně, jako to třeba dělá zpěvačka Taylor Swift.

Samotné jméno „Poločas rozpadu“ nasměruje znalce umění ke stejnojmenné písni Petra Skoumala o hnusu normalizace a odporném chování komunistických soudruhů v 80. letech minulého století.

Foto: Honza Průša

David Černý - Poločas rozpadu

Umístění instalace na stanici Kobylisy má důvody dva. Jednak je to konečná autobusů, které jezdí z Bohnic (odkaz k soudružce Konečné), zároveň jsou Kobylisy místem Kobyliské střelnice, kde fašisté popravovali pro ně nepohodlné osoby. To koresponduje s tím, že komunismus je stejně zločinecká ideologie, která používá podobné násilné a likvidační prostředky.

Samotná instalace pak symbolicky znázorňuje to, že zvolíme-li komunisty, budeme zase „v kýblu“. Promyšlené kapání vody do nich v nepravidelných intervalech znamená, že v komunismu mohl politicky nepohodlný člověk kdykoliv a nečekaně „skapat“.

Foto: Honza Průša

David Černý - Poločas rozpadu

Všímavý návštěvník také mohl zaznamenat počet věder. V počátku jich bylo na místě sedm, postupně se budou rozrůstat až do počtu deseti kýblů. Odkazuje to k prvním svobodným volbám v roce 1990, v nichž mělo Občanské fórum číslo 7 a Komunistická strana číslo 10.

Je skvělé, že se dopravní podnik nebojí a podpořil vznik této nádherné a symbolické instalace právě v době před volbami do Evropského parlamentu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz