Hlavní obsah
Názory a úvahy

Přímá volba prezidenta nepřinesla nic dobrého. Pojďme ji zrušit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Honza Průša

Pražský hrad, sídlo prezidenta

Přímá volba prezidenta zvýhodňuje populisty a nevýrazné kandidáty. Navíc ještě víc rozděluje už dost rozdělenou společnost. Je proto čas udělat krok zpět a přenechat volbu hlavy státu zákonodárcům.

Článek

Když naši zákonodárci zavedli přímou volbu prezidenta, mohlo se zdát, že jen rozšiřují demokratické principy v naší zemi. A občanům dávají do rukou nástroj na to, zvolit si tu správnou a nejlepší osobnost, kterou fakt na Pražském hradě upřímně chtějí. Což zní vlastně dobře.

Zvlášť po náročné nepřímé volbě Václava Klause. Tenkrát se zdálo, že dát pravomoc rozhodnout do rukou přímo lidem, bude bezpečnější a zruší to trapné kupčení mezi poslanci a senátory. A že je to vlastně dobrý nápad.

Ale bylo to pouze zdání a pro poslance a senátory i jisté vysvobození. Přenesení jejich zodpovědnosti na nás, „obyčejné občany“. A v tom je kámen úrazu.

„Obyčejný občan“ volí obyčejně. Nechá se zlákat populistickými řečmi, nechá se koupit a zblbnout. A rozhoduje se podle nepodstatných a leckdy nepravdivých indicií. To kandidáti bohužel vědí. I kandidátky, abych se někoho nedotknul. A podle toho jednají.

Volba se proto stává trapným marketingovým divadlem. Nekonečnou sérií více či méně prostoduchých a prázdných vyjádření, ukázkou vlastní lidovosti (někdy předstírané, jindy opravdové, ale většinou přihlouplé) a hrou na to, být co nejvíce univerzálním kandidátem pro všechny. Osobitost tu může být na škodu a přitom právě osobitost by měla být jedním z důležitých parametrů hlavy státu.

Univerzální kandidáti pak kromě slibů všeho všem potřebují ukázat co nejvíc chyb svých protikandidátů. Upozorňovat na ně. Hledat je. Vymýšlet si je. Překrucovat skutečnost a házet svým spoluhráčům klacky pod nohy, klidně i lhát a vymýšlet si (v tom byl vždycky dobrej Miloš Zeman i Andrej Babiš).

A jo, ono to funguje. Ale zároveň to zcela zpolarizuje společnost na nesmiřitelné tábory. Nepřátelské kmeny, které vykopou válečnou sekeru často na základě polopravd a pomluv, ale vyřčených tak přesvědčivě a sugestivně, že je jejich zpětná korekce od „obyčejného voliče“ už nemožná.

A tak tu po každé přímé volbě hlavy státu, ať už to dopadne, jak chce, bude půlka poražených. Naštvaných, nespokojených a otrávených lidí. A důvod, proč jsou se zvoleným kandidátem nespokojení bude často povrchní nebo irelevantní.

Zároveň se fakt dobří kandidáti s poctivým politickým pozadím do voleb vůbec nepřihlásí, protože v této veřejné hře nemají šanci na úspěch. A nám proto zbývá, rozhodovat se mezi vypočítavými populisty a nevýraznými a leckdy prázdnými osobnostmi.

Zatím si lid ve všech přímých volbách volil bohužel ty první, sám jsem zvědav, jak to dopadne teď.

Určitě platí, že nevýrazná osobnost je lepší všehoschopného populisty, který to má ale vždycky snazší, protože proti těm, co při hře podvádějí a nehrají fér se hraje blbě, to poznal jak osobitý Karel Schwarzenberg, tak prázdný a univerzální Jiří Drahoš.

Nejlepší by stejně bylo přímou volbu zrušit. Nechat o hlavě státu rozhodovat zase naše zákonodárce a nemuset znovu prožívat trapné předvolební kampaně nebo se stydět za kandidáty, kteří ani nemají odvahu přijít do televizní debaty a jo, Andrej Babiš moc dobře ví, že vystoupení v debatě v ČT by mu jen uškodilo.

To se ale s největší pravděpodobností nestane. A tak nám nezbyde nic jiného, než se za pět let rozhodovat zase mezi někým, jako je charismatický generál (ale s nepřijatelnou minulostí) a zcela univerzální a nevýrazná akademička, jejíž dvě největší výhody, které sama zmiňuje (to že je žena a to, že je mladá, takže se nemohla zaplést s komunisty) nemají s jejími schopnostmi nic společného a sama pro ně nemusela udělat vůbec nic.

A to je oboje bída. Jenže i bída může být v přímé volbě ta nejlepší varianta. Bohužel.

Anketa

Jak naložit s přímou volbou hlavy státu?
Nijak. Vyhovuje mi tak, jak je.
7,1 %
Zrušme ji a volbu nechme na zákonodárcích.
17,4 %
Ponechme ji, ale rozšiřme pravomoci prezidenta.
75,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2253 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz